Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2017

Hygiena rukou jako prevence nozokomiálních nákaz

Datum: 3. 4. 2017
Autor: PhDr. Jana Horová; Mgr. Zuzana Šafránková; PhDr. Lukáš Štich

Jedním z indikátorů kvality ošetřovatelské péče je incidence nozokomiálních nákaz (infekcí spojených s pobytem ve zdravotnickém zařízení). S jejím výskytem úzce souvisí hygiena rukou veškerého zdravotnického personálu. Správně provedená hygiena rukou může zabránit šíření infekčních mikroorganismů a podstatně tak ovlivnit stav pacienta.

Edukace ohledně správného mytí rukou je nejen pro ošetřovatelskou praxi velmi důležitá, i když občas opomíjená. Názornost edukace a vhodné pomůcky mohou zvýšit zájem o tuto problematiku a v konečném důsledku zabránit i nežádoucím událostem ve zdravotnických zařízeních.

Česká republika se v roce 2011 připojila podpisem ministra zdravotnictví ke globální výzvě Světové aliance pro bezpečí pacientů Světové zdravotnické organizace „Clean Care is Safer Care“ – Čistá péče je bezpečnější, která má za cíl celosvětové snížení výskytu infekcí spojených se zdravotní péčí. Resortní bezpečnostní cíle Ministerstva zdravotnictví České republiky směřují k minimalizaci rizik ve frekvenčně nejrizikovějších oblastech poskytování zdravotní péče. Jednou z oblastí a také indikátorem kvality poskytované zdravotní péče je výskyt nozokomiálních nákaz. Související bezpečnostní cíl je cíl 5 – Zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče. Legislativně je stanovena povinnost poskytovatele zdravotní péče v rámci prevence a kontroly infekcí zpracovat program pro prevenci a kontrolu infekcí spojených se zdravotní péčí a zajistit jeho činnost. Zaměření tohoto programu musí odpovídat charakteru poskytované zdravotní péče a musí vycházet z průběhu hodnocení rizika vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí v konkrétních podmínkách daného poskytovatele (zákon č. 372/2011 Sb.).

Přístroj Derma LiteCheck Box
foto: autoři, WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care First Global Patient Safety Challenge Clean Care is Safer Care

Incidence nozokomiálních nákaz se v posledních letech v České republice příliš nemění. Štefanovičová (2003, s. 39) uvádí: „5–10 % pacientů v zemích s rozvinutou zdravotní péčí získává při pobytu ve zdravotnickém zařízení nozokomiální infekci.“ Podle Maďara et al. (2006, s. 16) se průměrná incidence nozokomiálních nákaz v nemocnicích ve vyspělých zemích pohybuje mezi 6–10 %. Podle zprávy Závěry kulatého stolu ke koncepci národní surveillance infekcí spojených se zdravotní péčí v České republice z roku 2013 zasahují infekce spojené se zdravotní péčí průměrně 5–7 % pacientů přijatých k hospitalizaci.

V procesu šíření nozokomiálních nákaz jsou uváděny jako nejdůležitější faktor ruce zdravotníka (Škrlová 2008, s. 162–163). Hygiena rukou zdravotníků je pak dělena na:

1. hygienické mytí rukou

2. hygienickou dezinfekci rukou

3. mytí rukou před chirurgickou dezinfekcí rukou

4. chirurgickou dezinfekci rukou (Věstník MZČR 5/2012)

Správná hygiena rukou

V rámci prevence je důležité dodržování hygienických a protiepidemických zásad. Při ošetřování, léčení a dalších zdravotnických činnostech je nutné důsledné používání dostupných možností bariérové ošetřovací techniky. Primárně zásadní je pak dodržování předepsaných postupů při mytí a dezinfekci rukou, včetně používání ochranných rukavic a jejich výměny.

Věstník MZČR 5/2012 uvádí metodický návod Hygiena rukou při poskytování zdravotní péče, kde definuje související pojmy a popisuje správnou metodiku mytí rukou při poskytování zdravotní péče. Odkazuje zde na guidelines Světové zdravotnické organizace (2009), kde je mimo jiné uváděno pět klíčových momentů v hygieně rukou prováděné zdravotníky:

1. před tím, než se dotýká pacienta,

2. před prováděním aseptických postupů,

3. po expozici biologickému materiálu,

4. po styku s pacientem,

5. po kontaktu s prostředím pacienta.

Edukace

Znalost správně prováděné hygieny rukou z teoretického i praktického hlediska by měla být jednou z klíčových dovedností zdravotnického personálu. Prioritní pozornost je namířena na zlepšování standardů praxe hygieny rukou při poskytování zdravotní péče a zároveň na zavádění úspěšných přístupů. Z pohledu pacienta je edukace důležitá a záleží na tom, zda proškolená sestra získané znalosti uvádí do praxe (Škrlová 2008, s. 162).

Dodržování doporučených postupů v praxi je často neuspokojivé. Tato skutečnost mnohdy koreluje s neznalostí a s nízkým uvědoměním pracovníků. Snahou je podpořit činnosti k posílení vědomostí u pracovníků a k získání jejich pozitivního přesvědčení o významu a nutnosti správně prováděné hygieny rukou při výkonu zdravotní péče (Alemagno et al. 2010, s. 463–471). Den 5. květen je označován Světovým dnem hygieny rukou. Tradičně se k tomuto datu připravují v řadě nemocničních zařízení instruktáže správného mytí rukou s úmyslem posílit u zdravotníků aplikaci dostatečné hygieny rukou ve zdravotnických zařízeních, a tím i následné snížení rizika přenosu infekce. K ověření správnosti hygieny rukou lze použít speciální přístroj, kterým je možné posoudit a ihned zpozorovat opomenutá/kritická místa. Tato edukační pomůcka – praktický příruční nástroj pro nácvik správné hygienické dezinfekce rukou pomocí UV světla – umožňuje ihned detekovat správně provedenou hygienu rukou a upozornit tak na případné nedostatky. V rámci výuky studentů nelékařských zdravotnických oborů (ale nejen u nich) má tato názorná pomůcka didaktický význam a lze ji využít pro edukaci zdravotníků i laiků.

Problematika správně prováděné hygieny rukou u zdravotníků je oblast, u které se reedukace a uplatnění názornosti jeví v souvislosti se stagnací incidence nozokomiálních nákaz jako opodstatněná.

PhDr. Jana Horová, Mgr. Zuzana Šafránková, PhDr. Lukáš Štich, Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni

 

Literatura:

1. Maďar R et al. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha: Grada Pblishing, 2006

2. Štefkovičová M. Prevencie nozokomiálných nákaz je jako beh na dlhé trate. Nozokomiálne nákazy. 2003;2(3):39–44

3. Škrlová M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada Publishing, 2008

4. Alemagno SA et al. Online Learning to Improve Hand Hygiene Knowledge and Compliance Among Health Care Workers. J Contin Educ Nurs. 2010;41(10):463–471. doi: 10.3928/00220124-20100610-06. [cit. 2016-05-17]

5. Věstník MZČR 5/2012. Online. [cit. 2016-05-15]. Dostupné z: http://www.mzcr.cz/legislativa/dokumenty/vestnik-c5/2012_6452_2510_11.html

6. WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care First Global Patient Safety Challenge Clean Care is Safer Care. 2009. Online [cit. 2016-05-15]. Dostupné z: www.who.int/gpsc/5may/tools/en/

 
  • tisk
  • předplatit si