Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2017

Postupné zavádění programu prevence a kontroly infekcí ve FN Brno

Datum: 3. 4. 2017
Autor: Mgr. Silvie Hodová; MUDr. Pavel Turčáni, Ph.D., MHA; MUDr. Markéta Hanslianová

Na základě legislativních požadavků ministerstva zdravotnictví bylo ve Fakultní nemocnici (FN) Brno vytvořeno v roce 2013 nové pracoviště – Úsek prevence a kontroly infekcí, které mělo za úkol zavedení programu prevence a kontroly infekcí. Jeho zaváděním chce FN Brno zvyšovat kvalitu zdravotní péče snižováním výskytu infekcí spojených se zdravotní péčí, které negativně ovlivňují zdravotní stav pacientů, prodlužují délku hospitalizace a zvyšují náklady na jejich léčbu.

V České republice již několik let existuje povinnost zavedení programu prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních akutní lůžkové péče. V tomto článku bychom rádi představili postupné kroky zavádění moderního konceptu prevence a kontroly infekcí ve FN Brno.

Zásadní informace o zpracování programu prevence infekcí ve zdravotnických zařízeních se objevila v roce 2011, a to v zákoně č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, § 47 odst. 4: „Poskytovatel lůžkové péče je povinen zpracovat program pro prevenci a kontrolu infekcí spojených se zdravotní péčí a zajistit jeho činnost. Zaměření programu musí odpovídat charakteru poskytované zdravotní péče a musí vycházet z průběhu hodnocení rizika vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí v konkrétních podmínkách poskytovatele.“ V roce 2012 vzniklo Národní referenční centrum pro infekce spojené se zdravotní péčí při Státním zdravotním ústavu v Praze, které vede MUDr. Vlastimil Jindrák. Dalším důležitým mezníkem bylo v roce 2013 vydání Programu prevence a kontroly infekcí ve zdravotnických zařízeních poskytovatelů akutní lůžkové péče ve Věstníku MZ ČR 2/2013 Metodický návod, částka 2. Díky tomuto materiálu lze nasměrovat akpraxe tivity nemocnice na prioritní oblasti surveillance.

Povinnost zavedení programu prevence a kontroly infekcí ukládá zdravotnickým zařízením v ČR zákon
foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Ve FN Brno historicky zajišťovalo popisovanou oblast Oddělení hygieny a epidemiologie. Stále větší požadavky na formální ošetření systému i na jeho praktický výstup vedly v roce 2011 k úvahám o možnosti zavedení koncepčně zcela nového způsobu uspořádání procesů a systémové změně. Z iniciativy ředitele FN Brno, za podpory náměstkyně pro nelékařské zdravotnické pracovníky a díky snaze MUDr. Turčániho a MUDr. Hanslianové se v roce 2013 Oddělení klinické mikrobiologie rozšířilo o Úsek prevence a kontroly infekcí. Před jeho vznikem však bylo nutné zpracovat interní dokumenty a seznámit se s činnostmi všeobecné sestry a lékaře na takovémto pracovišti, kde je již systém zaveden. Díky vstřícnosti Nemocnice Na Homolce (NNH) v Praze, konkrétně tehdejšího primáře MUDr. Vlastimila Jindráka, byla umožněna několikatýdenní stáž pro všeobecnou sestru a lékařku z FN Brno na pracovišti kontroly infekcí při Klinické mikrobiologii a antibiotickém středisku NNH. Jedná se o pracoviště s několikaletou zkušeností v oblasti prevence a kontroly infekcí (PCI), které nám chyběly. Při stáži nám byl věnován dostatek času na dotazy, konzultace a velmi důležité pro nás bylo i zapojení do každodenní činnosti osob kontroly infekcí. Díky vysoce profesionálnímu přístupu pracovníků NNH, zejména prim. MUDr. Vlastimila Jindráka a Mgr. Gabriely Kapounové, se nám dostaly informace nutné pro postupný start našeho pracoviště.

Struktura systému prevence a kontroly infekcí ve FN Brno

Základem pro vznik Úseku prevence a kontroly infekcí byla Komise PCI, kterou osobně řídí ředitel FN Brno MUDr. Roman Kraus. Komise se schází jednou měsíčně a jejími členy jsou ředitel, náměstkyně pro NLZP, náměstek pro intenzivní péči, mikrobiolog, epidemiolog, infektolog, zástupce pro interní obory, zástupce pro kvalitu, vedoucí nemocniční lékárny, úseková sestra ÚPCI a administrátor. V případě mimořádných událostí je svoláno zasedání komise mimo harmonogram a jsou přizvány i další osoby.

Strukturu systému prevence a kontroly infekcí tvoří ve FN Brno dvě základní složky, které spolupracují. Jde o Úsek prevence a kontroly infekcí (ÚPCI) a Oddělení nemocniční hygieny (ONH). Tyto dvě složky jsou zastřešeny složkou třetí, poradním orgánem ředitele pro agendu prevence a kontroly infekcí, která je v oficiální terminologii nazývána Komisí prevence a kontroly infekcí (PCI).

ONH zajišťuje ve FN Brno vysoký hygienický standard a základní hygienické požadavky na provoz. Tyto požadavky vycházejí z platné legislativy a jsou nezbytným základem pro účinnou prevenci a kontrolu infekcí.

Akční složkou systému prevence a kontroly infekcí ve FN Brno je ÚPCI. Jeho náplní je aktivně reagovat na aktuální epidemiologickou situaci ve FN Brno a provádět surveillance infekcí spojených se zdravotní péčí. Základem je sledování výskytu klinických případů infekcí spojených se zdravotní péčí a mikrobiologické sledování výskytu epidemiologicky významných mikroorganismů, které je využíváno v režimu časného varování a dlouhodobého sledování.

Svou činnost začal ÚPCI sledováním výskytu multirezistentních bakteriálních kmenů a Clostridium difficile, pro které byl vytvořen v interní dokumentaci termín potenciálně nebezpečné bakteriální kmeny (PNBK). Byl zaveden systém nástavbových režimových opatření proti přenosu agens kontaktem, kapénkami nebo vzduchem a izolační opatření mimo rámec povinně izolovaných nákaz dle platné legislativy. Díky těmto opatřením došlo na útvarech s vysokým výskytem klostridiových infekcí k jejich snížení. Například na Klinice geriatrie, interního a praktického lékařství došlo v letech 2013 až 2015 ke snížení klostridiových infekcí z 60 na 23 případů/ rok. Do pravidelného školení zdravotníků bylo zařazeno téma preventivních postupů proti šíření infekcí spojených se zdravotní péčí. Důležitým krokem bylo navázání komunikace a spolupráce s jednotlivými útvary nemocnice. Aktivity byly dále rozšiřovány z Pracoviště medicíny dospělého věku – Bohunická nemocnice, přes Pracoviště dětské medicíny – Dětská nemocnice až na Pracoviště reprodukční medicíny – porodnice na Obilním trhu. V současnosti se jedná o kapacitu 1882 lůžek. Každé ze tří pracovišť se liší ve skladbě pacientů, ve výskytu patogenů a hlavních skupin infekcí spojených se zdravotní péčí, včetně možností izolačních opatření.

Od září 2013 probíhá pravidelně školení zaměstnanců nemocnice v oblasti hygieny rukou. Školení probíhá jak v rámci vstupního školení, tak i s pomocí nově vytvořeného e-kurzu pro periodické školení zdravotníků. Naše pracoviště se podílí na zajištění podpory mezinárodního Dne hygieny rukou (5. květen). Postupně jsme činnosti rozšířili o sledování výskytu nemocničních nákaz a zajištění požadavků dle vyhlášky č. 473/2008 Sb., o epidemiologické bdělosti. Z hlavních skupin infekcí spojených se zdravotní péčí jsme začali se sledováním infekcí krevního řečiště v souvislosti se zavedeným centrálním venózním katetrem. Evidujeme počty těchto infekcí dle útvarů a v blízké budoucnosti plánujeme zavedení školení v oblasti péče o invazivní vstupy do krevního řečiště. Následně se chystáme zavést periodické kontroly dodržování standardních ošetřovatelských postupů a jejich vyhodnocování.

Od 1. ledna 2017 vzniklo nové pracoviště – Oddělení kontroly infekcí a nemocniční hygieny spojením Úseku prevence a kontroly infekcí a Oddělením nemocniční hygieny. Oddělení zajišťuje konzultace v pracovní dny od 6:30 do 15:30 hodin.

Výsledky nového přístupu k problematice prevence a kontroly infekcí jsou:

  • vytvoření skupiny tzv. kontaktních sester a kontaktních lékařů PCI pro vzájemnou spolupráci ÚPCI a jednotlivých útvarů,
  • standardizace izolačních režimů,
  • způsob vyhledávání a management péče o nemocné, kteří jsou z pohledu PCI nositeli potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů,
  • vytvoření písemných kódů pro jednotlivé potenciálně nebezpečné bakteriální kmeny ve FN Brno, které jsou používány pro značení výskytu případu a přitom neodhalují konkrétní agens,
  • vytvoření nové agendy v nemocničním informačním systému AMIS – Kontrola infekcí. Propojení závěrečné zprávy a systému evidence pacientů, u kterých byl nutný zvýšený hygienický režim. Označení každé ambulantní karty nemocného s potenciálně nebezpečnými bakteriálními kmeny,
  • správa databáze „Nemocniční nákazy“ v Lotus Notes, která byla převzata od oddělení nemocniční hygieny,
  • vzdělávání personálu (vstupní, periodické, cílené/mimořádné) a zajištění informovanosti pacientů a jejich blízkých. Vytvoření informativních letáčků pro pacienty a jejich rodinné příslušníky, kteří jsou zasaženi epidemiologicky významným fenoménem, zvlášť pokud tato okolnost vyžaduje zavedení specifických opatření,
  • vyšetřování a řešení epidemických epizod,
  • sledování překládaných pacientů do FN Brno s ohledem na možnost „zavlečení“ potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů,
  • vytvoření odkazu na webových stránkách FN Brno s informacemi o problematice prevence a kontroly infekcí, včetně kontaktů na podobná pracoviště v ČR.

Závěr

Zavedení programu prevence a kontroly infekcí ve FN Brno má kladné výsledky v oblasti snižování rizika přenosu potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů na pacienty i personál. Nastavený systém umožňuje rychlou informovanost o potenciálních rizicích na jednotlivých útvarech.

Jedním z našich cílů je mj. i užší spolupráce s ostatními zdravotnickými zařízeními na předávání zkušeností a informací o potřebě zavádění specifických opatření v souvislosti s výskytem potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů.

Mgr. Silvie Hodová, Oddělení kontroly infekcí a nemocniční hygieny, FN Brno
MUDr. Pavel Turčáni, Ph.D., MHA, Klinika nemocí plicních a tuberkulózy, FN Brno
MUDr. Markéta Hanslianová, Oddělení klinické mikrobiologie, FN Brno

 

Více o autorce:

Mgr. Silvie Hodová
1995: ukonč. SZŠ Brno – obor Všeobecná sestra; 2010: ukonč. Bc. studium – obor Ošetřovatelství, FZV UP Olomouc; 2011: ukonč. specializační vzdělání – obor Perioperační péče, Brno; 2015: ukonč. Mgr. studium – obor Ošetřovatelství, VŠZaSp sv. Alžběty, Bratislava; 1995–1997: BCHN Žlutý kopec, Brno – sestra na standardním oddělení a JIP; od 1997: FN Brno (1997–2016: Centrální operační sály, 2013–2016: OKM – ÚPCI; 2017: Oddělení kontroly infekcí a nemocniční hygieny)

 
  • tisk
  • předplatit si