Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2017

Třetí ročník projektového dne na plzeňské „zdrávce“ se věnoval zdravému životnímu stylu

Datum: 9. 5. 2017
Autor: Mgr. Alena Štroblová

Ať chceme, či ne, své zdraví ovlivňujeme nejvíce svým vlastním chováním. Svým stylem života. Životní styl ovlivňuje naše zdraví až z 80 %. Pouze zbývajících 20 % je dáno ostatními faktory, jako jsou např. dědičnost či zdravotní péče. Životní styl je v nejširším slova smyslu souhrn všeho, jak člověk žije. Netýká se tedy jen zdravé výživy či tělesné aktivity, ale zahrnuje i dostatek spánku nebo správné hospodaření s časem.

Protože jsme největší zdravotnickou školou v Plzeňském kraji a velmi se zajímáme o své zdraví, staly se poznatky o zdravém životním stylu ústředním tématem 3. ročníku projektového dne na plzeňské „zdrávce“, který se konal 1. února 2017. Za zapůjčené prostory přednáškového sálu děkujeme sousední Střední průmyslové škole dopravní, která nám každoročně poskytne skvělé zázemí pro uskutečnění této velké akce pořádané pro 2. a 3. ročníky všech oborů SZŠ a VOŠZ Plzeň. Jelikož se po zkušenostech z minulých let stále zdokonalujeme v přípravách a organizaci, podařilo se nám letos zajistit mimo jiné i ukázky pokrmů zdravé výživy, které připravovali naši žáci pod vedením svých učitelů. Samozřejmostí byly i přiložené recepty pro případ, že by měl kdokoliv z hostů či diváků o konkrétní pokrm zájem.

Celým programem nás provázely zkušené moderátorky ze čtvrtého ročníku oboru Zdravotnický asistent Alice Kopřivová a Tereza Blašková. K zajímavým tématům prezentací patřily nejen práce o zdravém životním stylu a správné výživě, ale i práce o kladech a záporech hubnutí, zdravém spánku, dietách nebo hospodaření s časem. Absolutním vítězem se stala prezentace s názvem „Zdravý den“, ve které žákyně oboru Zdravotnický laborant pod vedením Mgr. Jolany Kolářové ukázaly obecenstvu, jak má vypadat den plný zdraví. Porota na této práci ocenila zejména kreativitu, aktuálnost tématu a osobní vklad přednášejících.

Ani 3. ročník projektového dne nebyl ochuzen o kulturní vystoupení našich žáků. Zaplněný sál celý ztichl při profesionálním vystoupení nové pěvecké hvězdy Barbory Tokárové, žákyně třídy 1. B oboru Zdravotnický asistent, která se v loňském roce umístila na prvním místě v pěvecké soutěži Zlatá struna. Její nádherný hlas byl oceněn bouřlivým potleskem. Svým krásným zpěvem nadchla publikum také naše pěvecká stálice Andrea Sitayová s doprovodem žákyně Aničky Dezortové ze třídy 1. AZA.

Projektového dne se zúčastnili i významní hosté z řad našich partnerů. Za FN Plzeň to byla manažerka pro vzdělávání a výuku NLZP a zástupkyně náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Mgr. Bc. Světluše Chabrová a staniční sestra interního oddělení Bc. Ladislava Švihlová, která byla i členkou poroty. Za nemocnice Privamed přišla vrchní sestra Centra jednodenní chirurgie a ortopedie Bc. Martina Šimicová, za Dětské centrum Plzeň jeho ředitelka MUDr. Jana Tytlová a vedoucí sestra Helena Spurná a nechyběl ani zástupce Krajského úřadu Plzeňského kraje Mgr. Ladislav Harvánek z odboru školství, mládeže a sportu.

Úvodní slova pronesla Mgr. Ilona Jančová, metodická vedoucí odborných předmětů

Vyhlášení výsledků a předávání cen (nahoře) Početné publikum v čele s hodnoticí porotou (dole)
fota: autorka

Také letošní ročník projektového dne se konal pod záštitou ředitelky školy PhDr. Ivany Křížové a její zástupkyně PhDr. Radky Felzmannové. Obrovské poděkování patří též celému přípravnému sboru v čele s Mgr. Ilonou Jančovou, bez kterého by se projektový den vůbec nemohl konat, a zejména našim statečným žákům, kteří se snažili bojovat s nervozitou a zároveň působit jako profesionálové. Při prvním ročníku projektového dne jsme si přáli, aby se tato velkolepá akce stala oblíbenou a pravidelnou tradicí. Jsme nadšeni, že se naše přání splnilo a že se projektové dny stávají součástí každého školního roku.

A protože „Zdravý životní styl nejsou jen slova“, věříme, že letošní ročník projektového dne změní slova v opravdové činy.

Mgr. Alena Štroblová, SZŠ a VOŠZ Plzeň

 
  • tisk
  • předplatit si