Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2017

Jak zvládat chutě na sladké?

Datum: 5. 6. 2017
Autor: Ing. Hana Málková

Sladkosti do jídelníčku většiny z nás patří. Obliba sladké chuti je vrozená a jen opravdu malá část populace má to štěstí, že jí sladké vůbec nic neříká. Chuti na sladké se dá ale často předejít a každodenní mlsání trochu omezit. Jak na to, si řekneme na následujících řádcích. Pokud však sladkosti milujeme, nemá smysl si je zcela odpírat, a to ani pokud se třeba zrovna snažíme zhubnout.

Co tedy způsobuje chutě na sladké a jak to řešit? Chuť na sladké může být dána fyziologicky, a to v případě, že náš jídelníček není vyvážený, vybíráme si nevhodné potraviny anebo jíme nepravidelně.

Nepravidelný režim

Pokud téměř celý den nejíme, organismus je vyhladovělý a večer nám to dá řádně najevo. Určitě to znáte, přijdete domů po celém dni, kdy jste se nestíhali pořádně najíst, a sníte vše, co vám přijde pod ruku. Pokud budete jíst pravidelně a nebudete žádné jídlo vynechávat, měly by takovéto chutě na sladké odeznít. Bude vám pak stačit běžná večeře, po které už žádné mlsání nebudete potřebovat.

Nevhodná skladba jídelníčku

Kromě pravidelného režimu je důležitá i správná skladba jídelníčku. Měli byste se vyvarovat zejména potravin s vysokým glykemickým indexem, které rozhoupou hladinu cukru v krvi a brzy po jejich konzumaci bude opět následovat hlad. Nejčastěji pak sáhnete právě po sladkém.

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří například bílé pečivo, sladké limonády, některé fastfoodové pokrmy nebo právě sladkosti.

Častou chybou je také vynechávání sacharidů či velmi nízký energetický příjem. Tělu zkrátka bude energie chybět a bude se o ni hlásit, a to právě v podobě chuti na sladké.

Často je na vině spíše psychika

I když je náš jídelníček perfektně vyvážený, neznamená to, že se nás mlsání netýká. Velmi často má jedení sladkostí příčinu spíše psychického rázu, kdy sladkosti jíme jen ze zvyku, nudy nebo fungují jako řešení stresu.

Nevhodné návyky

Při mlsání je často na vině pouhý návyk. Uvaříme si kávu a automaticky saháme po sušence či zákusku, po obědě musí následovat dezert a k filmu patří tabulka čokolády. Jedná se o tzv. klasické podmiňování, kdy jsme se naučili na různé spouštěče (např. zapnutí televize) reagovat jídlem, podobně jako se Pavlovovi psi naučili reagovat sliněním na zablikání světýlka.

Ale tak jako jsme si návyk za nějakou dobu zažili, je možné ho i postupnými krůčky odbourat. Nesnažte se však měnit vše naráz, to většinou vydržíte jen krátkodobě a k nevhodnému návyku se po čase opět vrátíte. Proto postupujte raději pomaleji. Sice vás čeká delší cesta, ale tyto malé úspěchy povedou k trvalé změně.

Vnitřní podněty

Situací, které řešíme konzumací sladkostí, je celá řada. Klasicky se jedná o stresové situace, které mohou být vyvolány různými okolnostmi. Může to být důležitá pracovní schůzka, pracovní pohovor, zkouška nebo i naprosto banální záležitost, která je nám z nějakého důvodu nepříjemná. Sladkosti jsou rychlým prostředkem, jak ve svém těle na chvíli vyvolat blažený pocit a slast. Bohužel, jak je tato cesta rychlá a jednoduchá, tak je i dost krátkozraká. Stresová situace nastane znovu a znovu a jediným únikem, který umíme, je sáhnout po sladkém. Sladkosti milujeme a zároveň si je často odpíráme. Tím se dostáváme opět do stresu, který zajídáme sladkým, a tak to jde stále dokola.

Pokud se vás tento problém týká, doporučujeme vám psychologicky zaměřený on-line kurz Hubnutí na míru se STOBem, kde budete systematicky pracovat na tom, abyste se naučili zvládat typické situace bez zbytečného jídla navíc, a díky tomu třeba i zhubli. Více informací na www.stob.cz.

Abyste se naučili řešit stresové situace jinak než jídlem, řiďte se těmito pravidly:

- odstraňte sladkosti ze svého dosahu.

- dodržujte pravidlo, že ve stavu nejvyššího rozrušení nebudete napětí uvolňovat jídlem, ale půjdete na chvilku dělat něco jiného, napětí, které budete prožívat, nemůže růst donekonečna a s časem bude klesat i bez konzumace jídla, vyčkejte tedy ve stavu nejvyššího rozrušení pár minut a s chladnou myslí najdete rozumnější řešení.

- pokuste se místo mlsání najít jinou příjemnou činnost (půjdete na procházku se psem, zavoláte přítelkyni, nebo kdo to umí, využije relaxačních technik).

Oproti stresovým situacím můžeme postavit naopak příjemné chvilky a pohodové okamžiky, které si ještě umocňujeme dobrým jídlem. Může to být večerní pohoda u televize, setkání s kamarádkou, chvilka čtení oblíbené knížky. I k těmto situacím často konzumujeme nějakou sladkou dobrotu, ale proč vlastně? Není naše tělo už dost spokojené? Zase se ve většině případů jedná o pouhý zvyk, který není nezvratný. Zkuste příště raději s kamarádkou vyrazit do divadla nebo ještě lépe na procházku nebo nějaký sport.

Vnější toxické prostředí

Jsme obklopeni prostředím, které nás neustále láká něco konzumovat. Už když ráno vyrazíte do práce a procházíte kolem pekárny, ze které se line vůně čerstvě upečených koláčků, kdo by odolal? V kavárně dostanete ke kávě sušenku, kterou bezmyšlenkovitě sníte, přece ji tam nenecháte. Po příchodu do práce se k vám rozbíhá kolegyně a přináší čokoládu, kterou automaticky spořádáte, i když jste na ni třeba ani neměli chuť. Snažte se těmto podnětům nepodléhat, v první řadě je odhalte, uvědomte si je a pak se postupně učte jim odolávat. Trénujte vědomé jedení a nejezte bezmyšlenkovitě vše, co je vám nabídnuto.

foto: autorka

Sladkosti není třeba vylučovat

Jste-li milovníky sladkého, občas si je plánovaně bez výčitek dopřejte a pomalu si je vychutnejte. Je to určitě lepší volba než si je zcela zakazovat. Snažte se však sníst jen menší množství a zbytečně se nepřejídat.

Vybírejte si kvalitní výrobky, které si opravdu vychutnáte. Snažte se vyhnout bezmyšlenkovitému snědení něčeho, co vám ve výsledku ani nepřineslo žádný požitek. Zkuste jíst opravdu vědomě, pomalu a soustřeďte se na chuť jídla. A především si uvědomte, že vám stačí jen malé množství. Množství, které sníte, je často určeno velikostí balení, proto si vybírejte raději menší balení, jednotlivě balené bonbony nebo si například sladkost dejte do mrazáku a vyndejte si vždy jen tolik, kolik chcete sníst. První sousta jsou vždy ta nejlepší, další už jsou jen setrvačnost, která je po chvíli často následována pocity viny a těžkostí v žaludku.

Ing. Hana Málková, STOB


Kde získat další informace?

Zapojte se do projektu Prožij rok zdravě na www.stobklub.cz. Po celý červen zde budete dostávat informace, jak dostat pod kontrolu sladkosti ve vašem jídelníčku, jak neřešit stres jídlem, jak připravit zdravé pohoštění na oslavu a mnoho dalších praktických rad.

Internetový projekt Prožij rok zdravě probíhá po celý rok 2017, projekt je jedinečný v tom, že kromě teorie učí především praxi. Každý měsíc na účastníky čeká jiné téma (v červnu Měsíc zdravého mlsání, v červenci Měsíc zeleniny, v srpnu Měsíc pitného režimu atd.). Projekt je pro všechny zdarma a kromě toho, že uděláte něco pro své zdraví, můžete vyhrát i hodnotné ceny. Více informací na www.stobklub.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si