Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2018

Skupinová edukace jako prostředek ke zlepšení kompenzace diabetu – zkušenosti a výsledky pilotního projektu

Datum: 14. 2. 2018
Autor: Bc. Renáta Říhánková; Bc. Kateřina Čechová

„Celek je více než pouhý součet jeho částí. Skupina není součet jednotlivých členů.“ Toto motto se stalo symbolem, jenž provází projekt s názvem Skupinová edukace, který vyhlásila a v roce 2016 poprvé realizovala Pracovní skupina pro edukaci České diabetologické společnosti (ČDS ČLS JEP) pod vedením prof. MUDr. Alexandry Jirkovské, CSc.

Hlavní myšlenkou tohoto projektu bylo podpořit Národní diabetologický program 2012–2022, jehož jedním z cílů je zkvalitnit edukační programy a psychologické metody v edukaci. Záleží na našich možnostech, schopnostech a kreativitě, jak budeme edukovat a motivovat naše pacienty, aby viděli smysl v dodržování našich doporučení. Skupinová edukace je jednou z takových možností. Cílem projektu je pokusit se rozšířit tuto formu edukace do co největšího počtu diabetologických pracovišť a posoudit její efektivitu z hlediska kompenzace diabetu.

Schéma kurzu prvního ročníku

Základním předpokladem pro úspěšné uskutečnění kurzu je motivovaný lékař, který této formě edukace důvěřuje a má organizační schopnosti a chuť ji vyzkoušet.

Do prvního ročníku se zapojilo celkem devět diabetologických center z ČR. Zahájení prvního ročníku projektu předcházel úvodní workshop, ve kterém se zájemci z diabetologických pracovišť seznámili s myšlenkou, programem, všemi podmínkami a cíli celého projektu. V další fázi si pak každé pracoviště připravilo strukturovaný edukační program podle zadání, který tvořily čtyři dvouhodinové lekce, jež byly realizovány s odstupem 2–3 týdnů pro skupinku 6–12 diabetiků 2. typu léčených inzulinem. Edukační tým vedl diabetolog spolu s edukační sestrou a nutriční terapeutkou. Podle potřeby mělo pracoviště možnost přizvat si další odborníky, např. psychologa, podiatrickou sestru nebo fyzioterapeuta. Pacienti po celou dobu kurzu prováděli podle doporučení strukturovaný selfmonitoring (měření glykémie v dané frekvenci), který byl při každé lekci vyhodnocen a konzultován. Před zahájením kurzu, po jeho ukončení a s odstupem tří a šesti měsíců byly hodnoceny i další metabolické parametry kompenzace diabetu jako hmotnost, krevní tlak apod. Součástí hodnocení byly také testy znalostí v oblasti onemocnění, psychologické dotazníky, záznamy selfmonitoringu a zpětná vazba pacienta k účasti v kurzu.

Výsledky

Výsledky předčily naše očekávání. Na všech diabetologických pracovištích došlo k dlouhodobějšímu šestiměsíčnímu statisticky významnému zlepšení metabolických parametrů kompenzace diabetu (lačná glykémie, glykovaný hemoglobin) a stoupl počet pacientů s relativně uspokojivou kompenzací diabetu (HbA1c do 60 mmol/mol) (graf 1–3). I když kurz nebyl primárně zaměřen na redukční dietu, za tři měsíce po kurzu došlo také k signifikantnímu snížení hmotnosti pacientů a úbytek byl udržen i po šesti měsících (graf 4).

Hodnocení kurzu pacienty

Psychika pacientů se významně odráží v kompenzaci diabetu. Jejich pocity a prožitky hodnotil test SUPSO (subjektivní prožitky a stavy pacienta), který po absolvování kurzu prokázal u pacientů zvýšení pocitů pohody, snížení napětí, deprese, smutku a osamělosti. Mnozí ztratili nejistotu a strach z nemoci. Významný byl pro pacienty i pocit sounáležitosti při sdílení a řešení podobných problémů a možnost vzájemného předávání zkušeností.

Hodnocení kurzu zdravotníky

Po ukončení kurzu následoval závěrečný workshop, ve kterém byly všechny výsledky vyhodnoceny a účastníci kurzu měli možnost si vzájemně předat své zkušenosti. Velmi jsme obdivovali nadšení a nesmírnou kreativitu všech zúčastněných pracovišť. Program skupinové edukace byl obohacující i pro zdravotnický personál. Poznat pacienty z civilní stránky pomáhá lépe se vcítit do jejich každodenních problémů. Zároveň se tato forma edukace jeví jako velmi efektivní časově, neboť nám umožňuje edukovat více pacientů najednou.

 „Skupinová edukace diabetiků. Jak na to…“

Nejen úspěch ve výsledcích projektu, ale i nadšení všech nás inspirovalo k vytvoření knihy „Skupinová edukace diabetiků. Jak na to…“, kterou vydalo nakladatelství GEUM. Její slavnostní křest proběhl v pátek 8. prosince 2017 v pražském hotelu Olšanka (obr. 1–3). Věříme, že tato edukačně motivační příručka bude návodem a motivací pro všechny, kteří by chtěli tuto formu edukace vyzkoušet. V knize jsou mimo jiné zveřejněny cenné postřehy a zkušenosti v první řadě všech, kteří na svých pracovištích edukační kurz realizovali, ale zároveň i dalších odborníků v péči o nemocné s diabetem.

Obr. 1

Obr. 2

Obr. 3
fota: autorky

Těší nás také zájem dalších diabetologických pracovišť, která se do projektu aktivně zapojují. V letošním roce byl zahájen již 3. ročník.

Skupinová edukace nám nabízí nové možnosti a může být přínosem a obohacením. Věříme, že skupinové edukační programy najdou své uplatnění a budou začleněny do běžné ambulantní diabetologické praxe větších i menších pracovišť.

Bc. Renáta Říhánková, edukační diabetologická sestra, Diabetologické centrum, I. IK LF UK a FN Plzeň;
Bc. Kateřina Čechová, edukační diabetologická sestra, Centrum diabetologie, IKEM Praha


Knihu „Skupinová edukace diabetiků. Jak na to…“ si můžete objednat v nakladatelství GEUM, s. r. o.; www.geum.org.

Informace o projektu Skupinová edukace naleznete na stránkách ČDS www.diab.cz.

Přihlášky do projektu Skupinová edukace zasílejte na: Bc. Kateřina Čechová, Centrum diabetologie IKEM, e-mail: kace@ikem.cz

 
  • tisk
  • předplatit si