Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 - 3 / 2018

Právě na jaře mysli na zimu

Datum: 12. 4. 2018
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Když si na nás Slunce posvítí z jiného zorného úhlu, je tu jaro, napsal rumunský básník, prozaik a nositel řady literárních cen Valeriu Butulescu. Jak se zdá, tato chvíle už konečně nastala.

Přesto se k zimě ještě vrátíme – alespoň na skok a jen v tomto čísle našeho časopisu, které jsme věnovali odbornému tématu intenzivní péče a urgentní medicína. Dočtete se v něm totiž mj. o tom, k jakým zraněním dochází při vyloženě zimním rychlostním sportu – bobování a skeletonu (jízdě na saních v ledovém korytě). V přiložené kazuistice se také dozvíte, jak vypadá práce záchranářů na bobové dráze, když ke zranění sportovců nebo jiných osob dojde, a jak vypadá následná péče o zraněné. Ke čtení vám toho však nabízíme mnohem víc. V rámci rubriky odborné téma se například seznámíte s tím, co je to chodící krevní banka a komu pomáhá, nebo si ověříte, zda umíte efektivně zastavit masivní zevní krvácení. V rubrice Praxe najdete článek o hojení ran spojených s diabetem pomocí nového krytí UrgoClean Ag nebo o tom, jak správně ošetřovat bezjehlové konektory, a mnoho dalšího.

Ani tentokrát jsme nezapomněli na soutěž o hodnotné ceny – najdete ji na straně 7. Ti, kdo správně odpovědí na soutěžní otázku a budou mít štěstí, dostanou od nás dárkové balíčky přírodní kosmetiky Dr. Gaye.

A protože jaro je neodmyslitelně spojeno se sluncem, rozloučím se s vámi citátem francouzského spisovatele Romaina Rollanda: „Abys osvětloval světlem jiné, musíš nosit slunce v sobě.“ Přeji vám proto hodně slunečního svitu nejen na obloze, ale i v duši a pěkné čtení.

Bc. Magda Hettnerová, šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si