Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 - 3 / 2018

Přírodní či konvenční kosmetika? Rozhodující by měla být kvalita

Datum: 12. 4. 2018
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Přírodní, bio či klasická značková kosmetika? Vybrat si z nepřeberného množství nabízených kosmetických produktů se nám dnes může jevit jako téměř nadlidský úkol. Podle čeho se tedy řídit při výběru toho, co naší pleti prospěje a přitom nezruinuje naši peněženku?

Stále více žen dnes volí kosmetické výrobky, které jsou vyrobeny z čistě přírodních produktů. Takové totiž nejen, že nezatěžují životní prostředí, ale především obsahují velké množství vitamínů, nenasycených mastných kyselin, hydratačních a dalších zdraví prospěšných látek, které podporují přirozenou funkci pokožky a pomáhají v boji proti stárnutí pleti. Kosmetické výrobky z čistě přírodních surovin navíc oceňují i dermatologové, kteří je doporučují svým pacientům.

„Čistě přírodní jsou v podstatě tuky, oleje a soli. Ty lze použít bez jakékoli další úpravy. Pokud však chceme získat krém nebo pleťové mléko, musíme je už nějakým způsobem upravit,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Michaela Havlíčková, která už dlouhá léta pracuje s výrobky Dr. Gaye. „To, co na nich oceňuji, je kvalita a čistota používaných přírodních surovin a jednoduchá receptura bez alergizujících složek, což jsou faktory, které v dermatologii pro kosmetiku preferujeme,“ vysvětluje.

Alergizujícími složkami jsou v konvenční kosmetice například různé konzervanty nebo parfemace. Ty v kosmetice z přírodních surovin zpravidla nenajdeme. Přesto i u přírodní kosmetiky hrozí riziko kožních alergických reakcí.

foto: Profimedia

„Riziku se nevyhneme ani při použití přírodních látek,“ potvrzuje MUDr. Havlíčková. „Příkladem častých alergenů v přírodní kosmetice jsou včelí produkty, heřmánek, peruánský balzám nebo tea tree olej,“ upozorňuje. Otázkou je podle jejích slov koncentrace některých surovin jako je právě zmiňovaný tea tree olej nebo jiné esenciální oleje, které mohou při vyšších koncentracích dráždit pokožku.

„Jako dermatolog nemám příliš v oblibě přírodní mýdla. Jsou totiž zásaditá a při častém používání narušují ochranný kyselý kožní film,“ upozorňuje. Pokud dojde k podráždění pokožky, je podle jejích slov nutné produkt ihned vysadit. „V mírných případech to stačí a hojení můžeme urychlit častým promazáváním, například máslem karité. V těžších případech nastupuje klasická dermatologická léčba – většinou krátkodobě kortikoidními krémy a léky s antihistaminiky,“ říká.

Máslo karité – zázrak z Afriky

Ze široké nabídky produktů Dr. Gaye doporučuje svým pacientům nejčastěji čisté máslo karité (též známé jako shea máslo) a to zejména u diagnóz, které jsou spojeny s přecitlivělou a podrážděnou kůží, ale i se suchou pokožkou. „Po chirurgických nebo estetických zákrocích se velmi dobře osvědčuje i SheaBalm s levandulový olejem,“ dodává lékařka.

Máslo karité neboli shea butter se získává se semen stejnojmenného stromu, který roste divoce bez šlechtění a hnojení v africké savaně, v pásmu mezi řekami Senegal a Nil. Pod nesprávným označením bambucké máslo jej dnes můžeme najít ve spoustě kosmetických výrobků. Čím se však tyto výrobky liší, je kvalita a množství použitého másla.

Výrobce přírodní kosmetiky MUDr. Gaye Papa, který pochází z afrického Senegalu, ale dlouhodobě žije v České republice, jej používá jako základ pro většinu svých výrobků, za jejichž kvalitu ručí mj. i tím, že je označil svým vlastním jménem.

„Kvalitativně nejlepší máslo vzniká ze semen tradičním způsobem, tj. vařením vodou. Při teplotách kolem 29 stupňů Celsia je produktem olej, při teplotách pod 20 stupňů je jím máslo. Takto získané máslo je koncentrátem nenasycených mastných kyselin, vitaminů, karotenů, rostlinných sterolů a soli kyseliny skořicové,“ popisuje MUDr. Gaye.

Shea máslo se nejvíce využívá v potravinářském, ale i v kosmetickém průmyslu. Shea máslo nebo olej jsou vhodné na ochranu pokožky před mrazem, smogem, větrem a chemickými dráždivými látkami, ale také na podporu hojení. V Africe je tradičně používáno jako léčivo na hojení ran, opruzenin a pohmožděnin. Používají jej také těhotné ženy a ženy po porodu na léčbu popraskané kůže a aplikují jej i na pokožku svého dítěte, aby byla hladká a také jako prevenci před kožními nemocemi.

„Výrobky Dr. Gaye jsou velmi příjemné, zklidňují podrážděnou pleť, nedráždí ji a pacienti také oceňují příznivou cenu,“ říká své zkušenosti MUDr. Havlíčková.

Kromě shea másla a výrobků z něj nabízí Dr. Gaye také celou řadu tělových a masážních olejů, výrobky obsahující extrakt z habešského pepře či koupelové soli z Růžového jezera. Na léčbu bolavých zad, kloubů a pohybového aparátu pak slouží masážní krém Karitol, který je vhodný nejen k prevenci a léčbě těchto potíží, ale i jako regenerační kůra nejen pro sportovce.

V přírodní kosmetice se uplatňuje i kokos, mango či jojoba

Nejsou to však jen výrobky Dr. Gaye, které můžeme na našem trhu s přírodní či bio kosmetikou najít. Výrobců této kosmetiky je dnes už celá řada. Z českých je to například firma Saloos, která k výrobě své kosmetiky používá rostlinné bio oleje lisované za studena,  Purity Vision, v jejímž sortimentu naleznete například panenský kokosový olej či růžovou vodu nebo Energy, která čerpá sílu pro své produkty z bylinek a mnoho dalších.

Své zkušenosti s přírodní kosmetikou má i Ing. Lenka Menšíková, která ve svém studiu RosMarina pracuje s esenciálními oleji Young Living. Své znalosti sdílí se ženami na nejrůznějších workshopech, kde se mohou nejen dozvědět spoustu informací, ale i se naučit vyrobit si vlastní kosmetiku z čistě přírodních surovin. Jeden takový workshop se konal například koncem března v pražském studiu Dayal a další se tu budou konat v dubnu a v červnu. Mezi základní suroviny, s nimiž pracuje, patří například shea máslo, jojobový, arganový, mandlový či brutnákový olej, mangové máslo, vitamíny A, E, Panthenol, kokosový olej a další.

„Sama na sobě jsem zjistila, že péče přírodními surovinami je velmi příjemná, obohacující a v mnoha případech jí pro sebe uděláme mnohem víc, než když si v drogerii koupíme klasickou kosmetiku,“ vysvětluje Lenka Menšíková. „Ale i při práci s těmito surovinami je potřeba dodržovat určitá pravidla, aby to bylo pro vaši pleť příjemné a obohacovalo ji to,“ dodává. Hlavní důraz je, podle ní, třeba dávat na kvalitu použitých surovin a nezapomínat ani na to, že tyto suroviny se, v důsledku chybějících konzervantů, po čase kazí. „Nejsnáze se to pozná po čichu. Ale konzervovat potřebují přípravky v obchodech, ne vy. Stačí jen, když se naučíte vyrobit si správné množství.“ upozorňuje. Výhodou takto vyrobené kosmetiky je mj. fakt, že si ji může každá žena přizpůsobit potřebám své pleti a použitím kvalitních esenciálních olejů provonět podle svých preferencí.

Jak je vidět, nabídka na poli kosmetiky je tedy široká a záleží na každé ženě, jaký typ či jakou značku si nakonec oblíbí.

„Při výběru kosmetiky má každý z nás specifické požadavky. Někdo preferuje čistě přírodní produkty, jiný zase nejnovější objevy kosmetických gigantů. Pro někoho je důležitá značka, pro jiného etické zásady firmy a ekologie. Je pravda, že síla přírodní kosmetiky je v jednoduché receptuře a vysoké koncentraci přírodních látek. K parfemaci se používají jen přírodní éterické oleje a obsahuje jen přírodní konzervanty. Navíc se při těchto postupech jen obtížně skryjí nekvalitní suroviny. Malou nevýhodou pro některé spotřebitelky však může být menší výběr v nabídce produktů,“ uzavírá MUDr. Michaela Havlíčková.

 Bc. Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si