Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2018

Čištění rány s využitím krytí UrgoClean a UrgoClean Ag u pacientů s diabetem

Datum: 14. 6. 2018
Autor: Mgr. Lenka Krupová, MBA; doc. PhDr. Andrea Pokorná, Ph.D.

Souhrn: V oblasti hojení ran je na českém trhu široké spektrum terapeutických materiálů. také u produktů pro vlhké hojení dochází k neustálému rozvoji a vývoji nových produktů s cílem zlepšit kvalitu života pacientů s nehojící se ránou, zkrátit dobu hojení a zjednodušit a zpříjemnit převazy pacientům i zdravotníkům nebo těm, kteří převaz pacientovy rány provádějí. Jednou z nejdůležitějších částí péče o ránu je pravidelné provádění debridementu, tedy odstranění neživotaschopné tkáně ze spodiny rány pro podporu jejího hojení. debridement je indikován, pokud je nutné odstranit nekrotickou tkáň ve spodině rány. Včasný a vhodný debridement rány usnadňuje hojení, snižuje riziko infekce a zlepšuje kvalitu života pacienta (Vowden, 2011). Mnoho kliniků se setkává s nehojícími se ranami, u kterých se navzdory nejvyššímu úsilí prodlužuje nebo nikdy nedosahuje zhojení (eWMa, 2004). Jedním z onemocnění, která komplikují péči o ránu a prodlužují dobu hojení, je diabetes mellitus. příspěvek uvádí dvě kazuistiky s využitím specializovaného krytí Urgoclean a Urgoclean ag, které lze s výhodou použít také u pacientů s diabetem.

Klíčová slova: debridement – nehojící se rány – infekce v ráně – diabetes mellitus.

Wound cleaning in patients with diabetes using UrgoClean and UrgoClean Ag

Summary: in the wound healing there is a wide range of therapeutic materials on the Czech market. also, for wet healing products, there is ongoing development of new products aiming to improve the quality of life of patients with non-healing wound, to reduce healing time, and to simplify wound dressing and make it more convenient not only for patients but also for healthcare professionals or those who carry out the wound dressing. One of the most important parts of wound care is regular debridement. debridement is the removal of non-viable tissue from the wound bed to encourage wound healing. debridement is indicated when there is a build-up of necrotic tissue in the wound bed. early and appropriate wound debridement facilitates healing, reduces risk of infection and improves patient quality of life (Vowden, 2011). Many clinicians are encountering wounds where, despite best eff ort, wound healing is prolonged or never achieved (eWMa, 2004). One of the diseases that hinders wound care and prolongs healing is diabetes mellitus. Th e paper presents two case reports using dressings Urgoclean and Urgoclean ag, which can also be used in patients with diabetes mellitus.
Keywords: debridement – non-healing wounds – infection – diabetes mellitus.

Úvod

Novodobá koncepce „přípravy spodiny rány“ je zaměřena na proces, který umožní napravit jakékoli anomálie, které by mohly kdykoli zpomalit hojení ran či mu zcela zabránit. Zvláštní důraz je kladen na debridement a na kontrolu exsudátu rány. Dlouhotrvající přítomnost nekrotické devitalizované tkáně (suché nekrózy i vlhkých/slough ložisek produkovaných exsudátem) je jednou z hlavních příčin prodlouženého hojení. Důvodem je multifaktoriálně podmíněný chronický zánět a stále reálné riziko sekundární infekce.

Počátkem letošního roku se na český trh dostaly nové produkty fi rmy UrgoMedical určené pro debridement – UrgoClean (obr. 1) a UrgoClean Ag, krytí se stříbrem s kompletním čisticím účinkem pro rány s rizikem nebo příznaky lokální infekce (obr. 2).

UrgoClean je sterilní, neadherentní krytí z polyabsorpčních vláken s léčebnou maticí TLC (Technologie Lipido Colloide). UrgoClean Ag obsahuje navíc antimikrobiální složku na bázi stříbra. Kombinace polyabsorpčních vláken s léčebnou maticí TLC-Ag zničí a odstraňuje biofi lm a odstraní z rány debris, která podporují růst bakterií a tvorbu biofi lmu. Kromě toho léčebná matrice TLC umožňuje odstranit krytí z rány bez bolesti. Přípravek UrgoClean je určen k lokální léčbě exsudující rány, přípravek UrgoClean Ag je vhodné použít na ránu se známkami lokální infekce.

UrgoClean i UrgoClean Ag je možno ponechat na místě po dobu až sedmi dní, avšak během počátečních fází užívání může vyžadovat častější změny krytí dle výsledku klinického hodnocení. Krytí je dodáváno v balení, jehož nespornou výhodou je barevné označení, které pomáhá zdravotníkům i pacientům rozhodnout se, jaký produkt zvolit – dle fáze rány, neboť symboly a barvy připomínají škálu WHC (Wound healing continuum) (obr. 3). To vnímáme jako obrovskou výhodu zejména pro pacienty, kteří jsou materiálem vybaveni v rámci ambulantní péče např. na tři měsíce dopředu, nebo pro zdravotníky kteří se s vlhkou terapií teprve učí pracovat. Barevné označení vyplývá z WHC a odpovídá mu také obchodní označení produktů (obr. 4, 5).

Protože jsme dostali možnost vyzkoušet tyto produkty v praxi, posoudit jejich vlastnosti, efektivitu a spokojenost s nimi z pohledu zdravotníků i pacienta, testovali jsme jejich využití u několika pacientů léčených na angiologické a kožní ambulanci v rámci mezioborové spolupráce. Níže předkládáme dvě krátké kazuistiky.

Pro zhodnocení efektivnosti krytí jsme zvolili dva pacienty s různými typy defektů – ženu ve starobním důchodu a pracujícího muže. Oba pacienti byli plně informováni o sledování, souhlasili s ambulantními návštěvami jednou týdně, spoluprací při vyplňování dotazníku i s fotodokumentací ran. Celé pozorování trvalo po dobu pěti týdnů.

Kazuistika 1

Pacientka 66 let, s malum perforans – defekt cca 5 × 5 × 0,7 cm, ohraničen hyperkeratózou, spodina povleklá, exsudát zapáchající, okolí rány mírně zarudlé.

Diagnostický souhrn: Diabetes mellitus 2. typu, Charcotova osteoartropatie, stav po apendektomii, stav po amputaci palce levé dolní končetiny, recidivující plicní výpotky nejasné etiologie, stav po bércových ulceracích smíšené etiologie, které jsou aktuálně zhojeny.

Alergie: jód, perorálně podávaná antibiotika netoleruje

Pocáteční stav

Defekt na plosce nohy od listopadu 2017 (obr. 7). Řešení v rámci mezioborové spolupráce cévní a kožní ambulance. Krytí UrgoClean Ag od 28. 2. 2018. Pacientka dochází jednou týdně k převazům na kožní oddělení, kde je prováděn ostrý debridement rány a ošetření okolí rány. V domácím prostředí provádí převazy manžel pacientky jednou za tři dny. Při první návštěvě byla pa cientka s krytím nespokojená – měla pocit, že je více podrážděno okolí rány. Po domluvě s pacientkou prodlužujeme léčbu ještě o týden. Při následující kontrole dochází k radikálnímu zlepšení, celkovému zmenšení rány, redukci zápachu a snížení sekrece z rány. Pokračujeme tedy v aplikací krytí UrgoClean Ag do 21. 3. 2018, dále již aplikujeme UrgoClean bez stříbra. Pacientka uvádí, že je spokojená.

Zhodnocení

Během léčby krytím UrgoClean Ag a UrgoClean došlo ke snížení sekrece z rány, změně barvy erytému (zblednutí) v okolí rány, snížení bolestivosti rány (posun VAS z 5 na 3) a k omezení zápachu (obr. 7).

Z hlediska použití materiálu UrgoClean a UrgoClean Ag je jak pro zdravotníky, tak i pro pacienty důležitá snadná aplikace, nepřilnavost a bezbolestná výměna krytí. Po pěti týdnech terapie je rána plně granulující, velikost 2 × 2 cm.

Kazuistika 2

Pacient 53 let, s bércovým vředem smíšené etiologie na vnitřní straně bérce pravé dolní končetiny, ulcerace velikosti 5 × 2 cm, pod niveau 5 mm, spodina povleklá s okrsky granulace, hemosiderinové hyperpigmentace, blízké okolí rány se známkami a projevy ekzematizace (obr. 8).

Diagnostický souhrn: Diabetes mellitus 2. typu na inzulinoterapii, hypertenze, neuropatie, chronická žilní insufi cience.

Alergie: chloramfenikol, intolerance zinkové pasty

Počáteční stav

Léčba krytím UrgoClean Ag byla zahájena stejně jako u první pacientky 28. 2. 2018. Zde však byla problematičtější domluva s pacientem. Pro velké pracovní vytížení dochází k převazům nepravidelně, spíše sporadicky, není možné provádět pravidelné ošetření zahrnující debridement ve zdravotnickém zařízení. Pacient byl poučen a realizoval převazy v domácím prostředí.

Zhodnocení

Efekt terapie zhodnocen po čtyřech týdnech, je patrné výrazné zlepšení od počátečního stavu. Rána nejeví známky lokální infekce. Pacient je na poslední týden sledování vybaven krytím UrgoClean bez obsahu stříbra. K poslední kontrole přichází 4. 4. 2018, tedy po pěti týdnech od zahájení léčby. Pacient je spokojen, došlo k výraznému zlepšení stavu rány – četné jsou ostrůvky granulace až epitelizace, velikost 4 × 2 cm, pod niveau 2 mm, rána nezapáchá, bolestivost minimální (VAS – posun z 6 na 1), okolí rány je bez známek infekce (obr. 9).

fota: autorky

Diskuze a závěr

Dle doporučení výrobce jsou krytí UrgoClean a UrgoClean Ag určena na období čištění rány, v němž je potřeba provést důkladný debridement a zbavit se možných projevů lokální infekce v ráně. Ověřili jsme, že u našich dvou pacientů se použití krytí osvědčilo, a to i v případě nízké compliance pacienta, který nedocházel pravidelně na kontroly. Předpokládáme však, že dodržoval doporučení indikujícího lékaře a ránu si doma řádně ošetřoval. U obou pacientů došlo během sledování ke zlepšení stavu rány – došlo ke zmenšení rány, poklesu sekrece z rány, redukci zápachu i úlevě od bolesti, což bylo zhodnoceno také vizuální analogovou škálou (VAS).

Hojení ran je složitý dlouhodobý proces. Pacienti s nehojící se ranou mají výrazně ovlivněnou kvalitu života – mezi nejvýznamnější faktory ovlivňující kvalitu života patří bolest, omezená pohyblivost, deprese, osamělost, doba hojení rány, náklady na léčbu. Pokud dochází k postupnému hojení rány, pacient se cítí lépe a zlepšuje se také kvalita jeho života. Díky výše uvedeným kazuistikám, ale i dalším neprezentovaným zkušenostem jsme se přesvědčili, že UrgoClean a UrgoClean Ag jsou produkty, které pozitivně ovlivnily proces hojení rány a zlepšily sledovaným pacientům s nehojící se ranou kvalitu života. Během pěti týdnů sledování došlo ke snížení bolesti, redukci zápachu, zmírnění zarudnutí okolí rány a k objektivnímu zlepšení nálezu. Jsme si vědomi toho, že pro komplexní zhodnocení efektu terapie je nezbytné provést rozsáhlejší sledování s větším počtem respondentů a spektrem ran, v ověřování zkušeností s uvedenými terapeutickými materiály proto dále pokračujeme.

Mgr. Lenka Krupová, MBA, Kožní oddělení, Fakultní nemocnice Ostrava
doc. PhDr. Andrea Pokorná, Ph.D., Katedra ošetřovatelství a Institut biostatistiky a analýzy, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita

 

Literatura:

1. EWMA. Position Document. Wound bed preparation in practice. London: Mep Ltd, 2004

2. Urgo Medical. [online]. [cit. 2018-04-30]. Dostupné z: http://www.urgomedical.com/

3. Vowden K, Vowden P. Debridement Made Easy. [online]. [cit. 2018-04-30]. Dostupné z: https://www.wounds-uk.com/made-easy/debridement-made-easy/page-3

4. Wolcott RD, Kennedy JP, Dowd SE. Regular debridement is the main tool for maintaining a healthy wound bed in most chronic wounds. J Wound Care. 2009;18(2):54–56

 

 

Recenzovaly:
Mgr. Markéta Koutná, Ph.D., interní oddělení strahov, VFN v Praze
MUDr. Zuzana Vlasáková, CSc., vedoucí lékař LKP, Ccentrum diabetologie, IKEM Praha

 
  • tisk
  • předplatit si