Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2018

Hospitalizace dětí a rodičovská práva

Datum: 14. 6. 2018
Autor: MgA. Kateřina Havelková

Kancelář Ombudsmana pro zdraví, z. s., je centrem pro bezplatné poradenství a informace ve zdravotnickém právu a navazujících oblastech sociálního zabezpečení. Obrátit se na ni můžete kdykoli, když nevíte, jak nejlépe řešit svou aktuální situaci, či když si potřebujete ujasnit řeč zákona. K dispozici je vám i v případech problémů s nadřízenými či pacienty, diskriminace či šikany.

Podle Charty práv hospitalizovaných dětí mají mít děti v nemocnici právo na neustálý kontakt se svými rodiči a sourozenci. V Listině základních práv a svobod je v čl. 32 odst. 4 zakotveno právo dětí na rodičovskou výchovu a péči a zároveň se zde stanoví, že „nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona“. Podle Úmluvy o právech dítěte musí být zájem dítěte předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí. Znamená to tedy například, že má matka vždy právo na to být hospitalizována se svým dítětem na náklady zdravotní pojišťovny? Mohou rodiče kdykoli odvolat dříve udělený souhlas s léčbou svého potomka, pokud se jim třeba zdá, že jim vytržení z rodinného prostředí neprospívá?

Pětiletá Anetka musela do nemocnice, protože měla podstoupit sérii vyšetření, která nemohla být provedena ambulantně. Její matka si automaticky myslela, že bude s ní, aby se dcera nebála. Jenže ošetřující lékař jí řekl, že nepovažuje její přítomnost za nutnou. Nakonec po velké diskuzi dovolil, aby zůstala na rozkládacím křesle za poplatek 390 Kč/noc. Matka se s tím smířila, ale později podala k poskytovateli zdravotních služeb stížnost s tím, že má jako zákonný zástupce nezletilé dcery na pobyt hrazený z veřejného zdravotního pojištění právo.

Otázku hospitalizace dítěte a s ní spojená práva upravuje zákon o zdravotních službách. Možnost úhrady pobytu tzv. průvodce z veřejného zdravotního pojištění však řídí zákon o veřejném zdravotním pojištění. A ten stanovuje, že hospitalizace zákonného zástupce může být pojišťovnou hrazena jen tehdy, když ji vyžaduje zdravotní stav nezletilého pojištěnce, nebo kvůli zaškolení průvodce v ošetřování doprovázeného dítěte. O tom, zda tyto důvody existují, vždy rozhoduje ošetřující lékař. To však platí jen pro průvodce dětí do šestého roku věku (tj. 5 let a 364 dní). U starších dětí musí úhradu schválit revizní lékař pojišťovny, u které je dítě pojištěno.

Každý případ je tedy třeba posuzovat individuálně v souvislosti s konkrétní situací. Anetka sice splňovala požadovanou věkovou hranici, ošetřující lékař však pobyt matky nevyžadoval, a proto nebyl ze zdravotního pojištění hrazen. Hospitalizována sice v nemocnici se svým dítětem být mohla, ale její pobyt byl zpoplatněn, což je v souladu se zákonem.

V této souvislosti je ještě třeba zdůraznit, že pokud nemocnice žádá úhradu za pobyt, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, není tím zpochybněno právo matky na nepřetržitou přítomnost u hospitalizovaného nezletilého dítěte v souladu se zákonem o zdravotních službách. I toto právo však není absolutní. Řídí se totiž vnitřním řádem nemocnice a v případě, že by přítomnost rodiče či jiného zákonného zástupce narušovala poskytování zdravotních služeb, hygienické normy nebo další předpisy, může být omezeno.

Může matka rozhodnout o ukončení hospitalizace nezletilého syna?

Patnáctiletý Marek byl hospitalizován v dětské psychiatrické nemocnici. Jeho matka s tím nejprve souhlasila, ale po několika dnech názor změnila. Poskytovaná léčba se jí nezdála vhodná, měla pocit, že se syn trápí a že doma by mu s ní bylo lépe. Má jako zákonný zástupce nezletilého pacienta možnost ukončit jeho hospitalizaci?

Obecně je k hospitalizaci nezletilého pacienta nutný souhlas zákonného zástupce, a to i v případě, že má již občanský průkaz. Platí to i pro poskytování psychiatrické péče. Teoreticky má tedy Markova maminka možnost souhlas odvolat a hospitalizaci syna ukončit.

Zákon o zdravotních službách však uvádí výjimky, za kterých lze pacienta hospitalizovat i bez souhlasu. Některé z nich se týkají i psychiatrické péče. Patří mezi ně případy, kdy pacient bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy, touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky. Podmínkou však je, že hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak. Bez souhlasu lze dále poskytnout neodkladnou péči v případě léčby vážné duševní choroby, pokud by v důsledku jejího neléčení došlo se vší pravděpodobností k vážnému poškození zdraví pacienta.

Markova matka tedy může odvolat souhlas s hospitalizací svého nezletilého syna. Jestliže však k jeho umístění do psychiatrické léčebny vedl jeden z výše zmíněných důvodů, propuštěn nebude. Poskytovatel zdravotních služeb má povinnost oznámit situaci do 24 hodin soudu a ten rozhodne v tzv. detenčním řízení do sedmi dnů o případném pokračování hospitalizace. Stejným způsobem poskytovatel zdravotních služeb postupuje i v případě, že souhlas s hospitalizací či poskytnutím zdravotních služeb není dán již při zahájení hospitalizace. V případě Marka proto záleží na tom, jakého charakteru je léčba, kterou podstupuje. V některých případech by hospitalizaci matka sama ukončit mohla, v jiných by musela počkat na rozhodnutí soudu.

MgA. Kateřina Havelková, ředitelka Kanceláře Ombudsmana pro zdraví

Máte k těmto tématům nějaké dotazy? Nebo byste chtěli, abychom se věnovali něčemu, co tu ještě nebylo a vy byste si o tom rádi přečetli? Napište nám to e-mailem nebo třeba na Facebooku.


Jak podat podnět Kanceláři Ombudsmana pro zdraví

1. prostřednictvím formuláře na www.ombudsmanprozdravi.cz (vyberte ten pro fyzické osoby);
2. e-mailem na ochrance@ombudsmanprozdravi.cz;
3. osobně na adrese Kancelář Ombudsmana pro zdraví, Národní 9, 110 00 Praha 1 ve středu od 9:00 do 11:30 a od 13:00 do 17:00;
4. klasickou poštou na výše uvedenou adresu s vytištěným a podepsaným formulářem;
5. telefonicky na tel.: 222 075 103;
6. prostřednictvím soukromé zprávy na Facebooku – jen v případě obecných dotazů.
Facebook: @OmbudsmanProZdravi
Twitter: @OmbudsmanZdravi.cz

 
  • tisk
  • předplatit si