Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2018

Rušíme otazníky kolem kaudálního bloku

Datum: 14. 6. 2018
Autor: Miluše Machová, DiS.

Pacientům, které trápí dlouhodobé bolesti zad v bederní a křížové oblasti, jež jsou mnohdy spojeny s bolestivostí jedné či obou dolních končetin (ať už vzniklé spontánně, nebo následkem operace páteře), bývá doporučeno podstoupit invazivní zákrok – kaudální blokádu nebo epidurální obstřik. Ve Fakultní nemocnici Brno se tyto zákroky provádějí na Oddělení léčby bolesti.

S Oddělením léčby bolesti (OLB) velmi úzce spolupracují všechny tři lůžkové stanice rehabilitačních oddělení, na kterých je pacientům po zákroku, dle ordinací lékaře z OLB, poskytována následná péče. Vše je o to snazší, že se tyto stanice nacházejí ve stejném pavilonu jako OLB, což nejen usnadňuje komunikaci, ale i zajišťuje rychlost veškerého dění.

Co je to kaudální blok a kdy se provádí?

Jedná se o aplikaci léku vpichem do kaudálního epidurálního prostoru (obr. 1), což je oblast mezi křížovou kostí a kostrčí. Aplikují se místní anestetika, analgetika a kortikoidy (obr. 2).

fota: autorka

Ke kaudálnímu bloku se přistupuje v případě dlouhodobých (chronických) bolestí zad a dolních končetin, často po jedné či více operacích páteře.

Jak vypadá příprava?

Nutností je dodržení stanovených hygienických doporučení a pacient si musí po výkonu zajistit transport domů druhou osobou. Výkon se provádí nalačno, pacient tedy nesmí od půlnoci předchozího dne jíst, pít ani kouřit.

Jaký je postup při aplikaci kaudálního bloku?

Výkon se provádí na již zmíněném Oddělení léčby bolesti. Provádí se v poloze na břiše s podloženým břichem (aby byla kost křížová v co nejvyšší poloze, což usnadňuje punkci) nebo může být pacient v poloze vkleče, opřený o lokty. Vždy je zajištěna žilní linka.

Vpich je proveden lékařem za aseptických podmínek. Vpich může být mírně bolestivý. Během aplikace léků může pacient cítit mírný tlak podél páteře do dolních končetin, ten však velmi rychle odezní.

Jaký je režim po výkonu?

Po provedení kaudální blokády je nutné dodržet klidový režim v délce dle ordinace lékaře. Bezprostředně po zákroku setrvává pacient na lůžku na OLB, kde je v pravidelných intervalech sledován jeho krevní tlak, pulz a případné projevy možných komplikací (viz níže).

Je-li třeba dodržet delší klidový režim, je pacient převezen i s lůžkem na rehabilitační oddělení, kde se dle ordinací lékaře pokračuje v monitoraci krevního tlaku, sleduje se hybnost dolních končetin, případné obtíže při vyprazdňování moči a stolice. Dále se sleduje příjem a výdej tekutin a hodnotí se bolest. Pacient se může půl hodiny po zákroku najíst a napít. Je žádoucí, aby se pacient po čtyřech hodinách po zákroku vymočil.

K první vertikalizaci z lůžka je vždy nutné přivolat sestru!

Mohou nastat nějaké komplikace?

Komplikace bývají minimální.

Zřídka dochází k mírnému snížení krevního tlaku a ke krátkodobým problémům s močením (pocit obtížného vymočení nebo naopak samovolný únik moči) či krátkodobé poruše hybnosti a čití dolních končetin. Část pacientů popisuje několikadenní bolesti v místě vpichu v oblasti kostrče.

Pravidelnou monitorací všech výše zmíněných faktorů je nutné vyloučit poměrně vzácné akutní onemocnění páteře – syndrom kaudy. Jde, zjednodušeně řečeno, o neurologický deficit, který vzniká po kompresi nervů kaudy. Jeho příznaky jsou: oslabení citlivosti na horních dvou třetinách stehen, náhlé bolesti bederní páteře s propagací do oblasti genitálu a konečníku, sfinkterová porucha (inkontinence moči a stolice) a podle výšky léze v páteři mohou a nemusejí být přítomny parézy (oslabení svalů dolních končetin). Syndrom kaudy je akutní indikací k neurochirurgickému výkonu.

Efekt kaudální blokády bývá individuální – někomu zákrok výrazně uleví od bolesti na půl roku až rok, u jiného přetrvává účinek pouze několik týdnů, výjimečně pacient uvede, že žádné zmírnění dosavadní bolesti nenastalo. Při dobrém efektu a dle ordinace lékaře lze terapii zopakovat.

Jaké jsou alternativy tohoto výkonu?

Alternativním řešením může být epidurální obstřik, intenzivní farmakoterapie, infuzní analgetická terapie či fyzikální léčba.

Co je to epidurální aplikace kortikoidů, tzv. epidurální obstřik?

Aplikace léků do epidurálního prostoru se provádí z důvodů dlouhodobých (chronických) bolestí zad a dolních končetin, často při herniaci (výhřezu) meziobratlové ploténky.

Epidurální obstřik je technika, kterou se přímo do místa dráždění nervového kořene aplikuje jak analgetikum, tak i lék s protizánětlivým účinkem – kortikoid.

Příprava pacienta před tímto zákrokem je stejná jako u kaudální blokády.

Výkon se provádí vleže na boku. Vždy je zajištěna žilní linka. Lékař provádějící obstřik si pohmatem vyhledá a označí prostor mezi trny 3. a 4. bederního obratle (L3/L4) a další postup je již prováděn za aseptických (sterilních) podmínek.

Miluše Machová, DiS., Rehabilitační oddělení B, FN Brno

 
  • tisk
  • předplatit si