Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2018

Editorial

Datum: 3. 9. 2018
Autor: Mgr. Kristýna Čilíková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

právě otvíráte letošní čtvrté číslo časopisu Florence, jehož datum vydání se kryje se začátkem nového školního roku. Věřím, že si na svoji novou Florence najdete čas i v této hektické době, kdy je zapotřebí shánět nové školní pomůcky, obalovat sešity a učebnice a vstřebávat desítky pokynů a vzkazů od učitelského sboru. U dětí ostatně z větší části zůstáváme – aktuální číslo je zaměřeno na pediatrickou problematiku.
 

V tradičním úvodním rozhovoru se dotýkáme problematiky dětské klinické psychologie. Prezidentka Asociace klinických psychologů České republiky Mgr. Hana Jahnová popisuje význam klinickopsychologického působení u dětí, ale zmiňuje i problémy v oboru, především alarmující nedostatek klinických psychologů v Česku.

Myslím si, že Vaší pozornosti by neměl uniknout ani odborný článek týkající se očkování proti lidskému papillomaviru (HPV). Je plný praktických informací o přínosech tohoto nepovinného očkování, které oceníte nejen jako zdravotníci, ale i jako rodiče.

Znáte ženy s roztroušenou sklerózou, které by se chtěly stát maminkami? Text na straně 22 Vám prozradí, že od 90. let minulého století nasbírala medicína klíčové poznatky dokazující, že těhotenství ženám s roztroušenou sklerózou neškodí, naopak, těhotenské hormony je chrání před atakami nemoci. Přední čeští odborníci nicméně v našem článku radí, jak by pacientky v případě plánování gravidity a po otěhotnění měly postupovat, aby vše probíhalo co nejbezpečněji pro matku i dítě.

Ve Florence ale najdete i pravidelné rubriky, na které jste zvyklí – hojení ran, články z ošetřovatelské praxe, seriál o (duševním) zdraví sestry, právní poradnu nebo pohled do historie ošetřovatelství.

Přeji Vám příjemné čtení.

Kristýna Čillíková, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si