Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2018

Efektivní hojení ran

Datum: 3. 9. 2018
Autor: redakce

Ohlédnutí za loňskými semináři zaměřenými na prevenci dekubitů a postřehy z aktuálního ročníku zaměřeného na specifika a cíle léčby ran u onkologických pacientů.

Loňský ročník seminářů Florence byl zacílený na  jeden z aktuálně nejpalčivějších problémů ošetřovatelství, a sice na léčbu a prevenci dekubitů. O tom, jak závažné téma dekubity jsou, svědčí i fakt, že jsou již od roku 2015 zařazeny mezi tzv. národně bezpečnostní cíle Ministerstva zdravotnictví ČR. Mimo samotné vzdělání v problematice měly semináře i další cíl: zjistit přínos nových informací pro sestry a možnost jejich aplikace do každodenní ošetřovatelské praxe. Zároveň nás také zajímalo riziko nastavení chybných ošetřovatelských intervencí, které mohou spíše podpořit vznik dekubitálního vředu. V současné době jsou totiž některé intervence stále hojně používané, přestože jsou již v přímém rozporu s nejnovějšími vědeckými poznatky a doporučeními odborných společností. To se týká například masírování a tření predilekčních míst u pacientů v riziku vzniku dekubitů, použití termoforů, nevhodných polohovacích pomůcek kruhového a koblihového tvaru nebo využití profylaktického krytí, které svými biomechanickými vlastnostmi neeliminuje všechny místní příčiny vzniku dekubitů. U profylaktického krytí je totiž nutné, aby nejen rozkládalo tlak a snižovalo tření a střižné síly, ale aby také bylo schopno udržet optimální mikroklima pokožky a bylo možné bez problémů pravidelně kontrolovat pokožku. Nejen z praxe, ale i z doporučení odborných společností již víme, že nevhodně zvolený typ profylaktického krytí spíše naopak napomáhá k vytvoření dekubitů nebo i jiných kožních lézí, jako jsou kožní trhliny (při využití krytí s tradičním lepidlem), případně macerace pokožky (vinou neprodyšného krytí). Četnost odpovědí sester v oblasti chybných intervencí byla až alarmující. Z celkového počtu 211 sester uvedlo chybné intervence v ošetřovatelské praxi 125 sester, což představuje 57 %. Schopnost identifikace těchto chyb je tak jedním z hlavních benefitů, které tyto semináře účastnicím přinesly, protože v praxi při předání informací může mít tato skutečnost klíčový vliv na snížení výskytu dekubitů na jednotlivých pracovištích. Pro 205 sester pak byly nové informace přínosné a pro 132  přímo využitelné v praxi. V kontextu získaných informací je zřejmé, že pokračování v kvalitní edukaci je jednou z klíčových oblastí v prevenci dekubitů. Je však velmi důležité klást důraz především na kvalitu a správnost předávaných informací, které by měly být v souladu s medicínou založenou na důkazech (EBM). Bohužel na mnoha odborných konferencích, a to i na mezinárodní úrovni totiž stále zaznívají již přežitá  doporučení, která jsou pro pacienty spíše rizikem než pomocí.

Na základě požadavků sester, které se účastnily loňských seminářů, jsme v letošním roce zařadili nové téma, a to specifika a cíle léčby ran u onkologických pacientů. Seminář nezahrnuje pouze doporučení pro prosté ošetřování již vzniklých onkologických ran, ale výrazná část je věnována především prevenci jejich vzniku, ať už se jedná o extravazaci, postradiační reakce, SSI či dekubity. Léčba onkologických pacientů v posledních letech udělala výrazný krok kupředu, takže se v současné době daří dostat do remise cca 60–70 % dospělých a až 85 % dětí. Míra přežití i následné kvality života pacientů po onkologické léčbě je přímo závislá na stadiu záchytu onemocnění a závažnosti komplikací v průběhu léčby. Režimovými opatřeními, optimální péčí a zdravotními prostředky již v současnosti umíme nejen snížit výskyt dekubitů,  ale lze eliminovat i některé vedlejší projevy onkologické léčby. Například u postradiačních reakcí se vhodně zvolenými preventivními prostředky daří snížit jejich výskyt až o 92 %. Výrazně se tak zvyšuje kvalita života těchto pacientů. A vzhledem k tomu, že mezi nejčastěji se vyskytující onkologickou diagnózu patří nádory prsu, je do semináře zařazen i blok s MammaHelp centrem, díky kterému se mimo představení práce centra sdružujícího ženy s rakovinou prsu posluchači dozvědí i zajímavé informace o právě probíhajících projektech.

Péče o rány u onkologických pacientů není vůbec jednoduchá a v mnoha případech není primární cíl této péče vyhojení rány, ale především zkvalitnění života pacientů. Pro mnoho z nich je hlavním problémem zápach, který lze při využití optimálních postupů a materiálů eliminovat, stejně jako maceraci nebo infekci v ráně. V jiných případech zas metastatické rány ohrožují pacienta intenzivním krvácením. Pro komplikovanost těchto defektů je o to důležitější multioborový přístup a spolupráce především s onkologem a chirurgem. Seminář s tematikou onkologických ran by tedy měl nejen přispět ke kvalitnější péči o pacienty, ale především k prohloubení znalostí sester v této problematice. Ošetřování ran u onkologicky nemocných totiž vyžaduje erudici, znalost postupů a materiálů a také citlivý a empatický přístup. Závěrem bych ráda poděkovala všem sestrám, které si dokážou i při velmi náročném povolání najít čas na zvyšování úrovně svých znalostí, která přímo souvisí s kvalitou ošetřovatelské péče.

 
  • tisk
  • předplatit si