Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2018

VII. Kongres perioperačních sester s mezinárodní účastí

Datum: 3. 9. 2018
Autor: Výbor sekce perioperačních sester ČAS

V hotelu Olšanka v Praze proběhl ve dnech 7.–8. června 2018 VII. Kongres  perioperačních sester ve spolupráci s ÚVN Praha. Letošním mottem bylo „Posilujeme  naše kompetence a zkušenosti v perioperační péči“.

Sto padesát účastníků kongresu vyslechlo řadu zajímavých a podnětných příspěvků z oblasti perioperační péče. V úvodním bloku zazněla informace o práci sekce Perioperačních sester ČAS z úst Jaroslavy Jedličkové. Erna Mičudová informovala o kompetencích NLZP dle nového zákona o vzdělávání sester. Instrumentářky přišla pozdravit prezidentka ČAS Martina Šochmanová, která ve své řeči vyjádřila potěšení nad ochotou perioperačních sester vzdělávat se, přestože to již zákon nevyžaduje. Další programové bloky se zabývaly srovnáním rouškovacích systémů používaných v našich nemocnicích, prevencí perioperační infekce, managementem bolesti u operovaných pacientů, novými operačními postupy v řadě chirurgických oborů a prací perioperačních sester napříč republikou. V obou pracovních dnech měly účastnice kongresu  možnost nahlédnout do práce svých kolegyň z Prahy, Brna, Českých Budějovic, Olomouce, Liberce, Jihlavy i slovenského Martina. Každá taková zkušenost je pro práci perioperační sestry obohacením. Do programu  kongresu perioperačních sester je již tradičně zařazen Interaktivní blok, který se těší velké oblibě. Tentokrát byl zaměřený na asepsi, chirurgickou ránu, prevenci infekce v místě operace v perioperační péči. Dotazy k  fóru byly hned následovány odpověďmi, což posílilo edukační charakter bloku. Otázky a odpovědi budou k dispozici na webu Perioperačních sester. Zaujala i účast zahraničních přednášejících. Ewa Zamojska-Koscow z Polska s přednáškou Úloha perioperační sestry při prevenci infekce v místě chirurgického výkonu nám umožnila srovnání mezi perioperační péčí v polských nemocnicích a na našich operačních sálech. Caroline Bilen přednesla přednášku Surgical safety solutions part of patient safety tlumočenou do češtiny. Součástí programu bylo již tradiční ocenění perioperačních sester za jejich celoživotní práci v oboru. Oceněny byly Jana Bittmannová, Eva Studničková a Jana Wichsová. Předsedkyně sekce Jaroslava Jedličková jim předala pamětní medaile a diplomy.

V odpoledních hodinách některé účastnice využily možnosti společné vycházky na Žižkovskou věž. Společenský večer s Živým Jukeboxem, ohnivou show, kartářkou a s nabídkou šperků a luxusních svíček potěšil většinu přítomných.

Opět se potvrdilo, jak obohacující a plodná mohou být setkání odborníků v perioperační péči pro jejich profesionální růst.

 
  • tisk
  • předplatit si