Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2018

Harmonický životní styl je nejlepší obrana před stresem a syndromem vyhoření

Datum: 17. 10. 2018
Autor: Ing. Zuzana Hekelová

„Jen na nás záleží, jak se svým životem naložíme.“

Riziko, že sestru postihnou při práci stres nebo syndrom vyhoření, je veliké. Většinou bohužel dochází k nutné změně životního stylu a přístupu k životu pozdě – nejčastěji až poté, co se problém projevil v plné síle. Je to škoda, protože pak jeho řešení stojí daleko více času, sil a někdy i peněz. A to jsme ještě nezmínili škody nehmotné, tedy ty, které se týkají vztahů a celkového životního pocitu. Přitom stačí „jen“, aby se psychohygiena stala běžnou součástí každodenního života sestry, protože potom se potíže neprojeví vůbec nebo se projeví později či s daleko nižší intenzitou.

Jaká je tedy osobnost, která má velkou naději, že se neblahým následkům stresu a syndromu vyhoření vyhne nebo lépe ubrání?
Umí vyskočit z kolotoče života a dobíjet baterky
Ten, kdo umí odpočívat a nevyčítá si to, zvládá lépe obnovu sil, a tedy i složité situace.
Má kvalitní mezilidské vztahy – a to jak v rodině, tak i s přáteli
Samostatnou kapitolu tvoří vztahy s kolegy-zdravotníky v práci, kde sestry tráví většinu bdělé části života – může to znít nereálně, ale doma přece velkou část času prospíme.
Umí se radovat z maličkostí
Umí prožívat radost i z relativně běžných věcí (hezké počasí, dobrý oběd, hezká květina…) a nebere je jako samozřejmost.
Umí nakládat se svým časem
Znamená to, že čas věnuje tomu nejdůležitějšímu a neplýtvá jím na nepodstatné věci. Záměrně neuvádíme konkrétní příklady, protože toto je vysoce individuální.
Žije život vnitřně svobodného člověka
V ideálním případě není svázána žádnou nezdravou závislostí na lidech, věcech, na práci, nemá hypotéku, která je nad její síly.
Je zdravě asertivní
Umí si zdravě chránit svá práva („umí se ozvat“), aniž by zasahovala do práv jiných lidí. Není tedy ani submisivní, ani agresivní.
Má smysl pro humor
Humor je kořením života a pomáhá překonat i těžké životní situace. Je dobré se obklopovat lidmi, kteří pro něj mají smysl.
Má reálný sebeobraz
Nepřeceňuje se ani nepodceňuje. Oba tyto extrémy vedou k dlouhodobé frustraci, která zhoršuje celkový životní pocit člověka.
Má vyvážený pracovní a soukromý život
Není štvancem, který v práci myslí na své dluhy vůči soukromé sféře a doma myslí nadměrně na práci.

Pokud se už dostaneme do tíživé situace a stres nebo syndrom vyhoření nás trápí, je také dobré mít vzor – tedy konkrétně v případě zdravotní sestry nějakou kolegyni, která podle nás zvládá (nebo v minulosti  zvládala) obtížné pracovní situace lépe než my a tlak profese na ni nepůsobí negativně. Když je nám pak  ouvej, představujeme si, jak by reagovala právě tato osoba, a to by nám mělo pomoci celou situaci  zvládnout lépe.

Pojďte si teď udělat inventuru harmonického životního stylu, která vám může ukázat, jak na tom jste a kde eventuálně máte rezervy. V následující tabulce se vždy rozhodněte, jestli danou oblast máte podle vás v pořádku, nebo ne. Poté sečtěte všechna ANO i NE.


Pokud jste u pěti a více aspektů vyplnili NE, bylo by vhodné se zamyslet a pokusit se v životě něco změnit tak, aby se vaše situace zlepšila. Jak vyplývá z výše uvedeného, nejlepší způsob zvládání zátěžových situací, které s sebou profese zdravotníka přináší, je prevence – tedy aktivní psychohygiena a co nejharmoničtější život. Pokud by se situace hrozila vymknout z rukou, je nutné v pravou chvíli poznat, že není čas na hrdinství, a obrátit se o pomoc na odborníky

Literatura:
1. Carnegie, D.; & associates. Jak překonat starosti a stres. Praha: Práh, 2011.
2. Bedrnová, E.; Pauknerová, D. a kol. Management osobního rozvoje – duševní hygiena, sebeřízení a efektivní životní styl. Praha: Management press, 2015.
3. Kebza, V. a kol. Psychická zátěž a psychohygiena v lékařských profesích. Praha: Grada publishing, 2012.

Ing. Zuzana Hekelová,

publicistka a konzultantka,
www.vase-lektorka.cz

 
  • tisk
  • předplatit si