Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2019

Editorial

Datum: 15. 9. 2019
Autor: Adam Folta

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
letošní páté vydání časopisu Florence je věnované problematice infekčních chorob.

Naleznete v něm rozhovor s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D., MBA, FRCPS, odborníkem na cestovní medicínu. Rozhovor se zaměřuje na to, jak se mají na cestách a v exotických krajinách správně chovat senioři, aby předešli zdravotním potížím. Ve spolupráci s Klinikou infekčních nemocí 1. LF UK a ÚVN Praha jsme připravili článek o HIV – autorská dvojice Mgr. Ivana Koudelková, MBA, a MUDr. Milan Zlámal se zaměřili na prevenci, diagnostiku a léčbu nakažených pacientů. V tomto čísle dále naleznete článek a exkluzivní rozhovor s francouzským nefrologem prof. Thierrym Lobbedezem o fenoménu sdíleného rozhodování o léčbě; součástí je i formulář k ověření schopnosti pacienta provádět samostatně peritoneální dialýzu.

Článkem o škodlivosti elektronických cigaret a zahřívaného tabáku a nových poznatcích o nich přispěla autorská dvojice Mgr. Adam Kulhánek a doc. Mgr. Roman Gabrhelík, Ph.D., z Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze. V rubrice Praxe si můžete přečíst článek od autorky Bc. Šárky Pomyjové
o terapeutických přístupech v ergoterapii horních končetin u pacientů po cévní mozkové příhodě.

V pořadí již patnáctý ročník Florence se chýlí ke konci a ve spolupráci s redakční radou budeme připravovat plán odborných témat pro následující ročník. Rozhodli jsme se do tohoto procesu zahrnout i naše čtenářky a čtenáře, proto pro vás koncem měsíce října na Facebooku připravíme soutěž, kde budete moci navrhovat odborná témata. Redakční rada vybere šest z nich a jejich autorky či autoři obdrží roční předplatné Florence.

Náš časopis píše nejen pro vás, ale i o vás, a tak si dovoluji připomenout, že budeme velmi rádi za jakékoli příspěvky, nápady a náměty na rozhovory, články a témata. Přijímáme také původní práce, které publikujeme v tištěném časopise nebo na webu. Tato nabídka platí i pro slovenské přispěvatele.

S přáním inspirativního čtení

Adam Folta
odpovědný redaktor

 
  • tisk
  • předplatit si