Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2021

Anděl mezi zdravotníky – druhý ročník

Datum: 15. 10. 2021
Autor: Redakce Florence

Vyhlášení vítězů druhého ročníku soutěže Anděl mezi zdravotníky v náchodském divadle se neslo ve slavnostní atmosféře plného divadelního sálu. Čtenáři časopisu Florence zvolili jako nejsympatičtějšího zdravotníka lékaře a vedoucího gynekologické ambulance MUDr. Patrice Awonseba Baba Musaha, který se stal i celkovým vítězem soutěže.

Finálového večera v Městském divadle Dr. J. Čížka se v sobotu 28. srpna 2021 zúčastnilo všech dvanáct finalistů ze všech oborů napříč zdravotnickými profesemi. Jak již bylo mnohokrát řečeno, nešlo o soutěž, ale o poděkování všem, kteří ve zdravotnictví pomáhají, tedy zdravotním sestrám, lékařům, laborantům, lékárníkům, ale i pečovatelům, záchranářům i fyzioterapeutům a všem dalším zdravotníků. Večer ve veselém duchu moderoval Karel Voříšek.

Diváci a porota mohli sledovat hudební vystoupení Michaely Noskové, Felixe Slováčka ml., Věry Martinové, Hanky Křížkové, Radima Flendera, Nelly Řehořové či Petera Pechy. Václav Neckář vybral pro finálový večer výstižnou písničku Andělé strážní.

Letos se akce účastnil i současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který sdílí myšlenku s organizátorem a autorem projektu Davidem Novotným, že „nezáleží na tom, kdo vyhraje, protože je to pocta všem zdravotníkům. Zdravotnictví je týmová práce a všem patří dík.“ Kromě něj se večera účastnily i další osobnosti české politické scény – dcera prezidenta republiky Kateřina Zemanová jako patronka, hlavní sestra České republiky Alice Strnadová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, starosta města Náchod Jan Birke, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, člen představenstva Hospodářské komory ČR Radek Jakubský, profesor Roman Prymula a další významné osobnosti kulturního, společenského a politického života.

Všichni finalisté měli za úkol tři disciplíny. V první se měli představit, ve druhé dostali otázku od svého patrona a ve třetí měli poznat a představit divákům medicínský předmět z historie.

Jak vše dopadlo?

Nejprve byla vyhlášena cena Sympatie Florence. Získal ji dr. Patrice Awonseba Baba Musah spolu s dárkovým poukazem na víkendový wellness pobyt na míru v Infinit wellness centru SEN Senohraby nedaleko Prahy. Wellness centrum jako specialista na saunování a saunové rituály v ladovském kraji nabídne vítězi jistě velmi příjemné prostředí pro relaxaci. Vítěz rovněž obdržel roční předplatné časopisu Florence a jako bonus roční předplatné časopisu Česká gynekologie, který stejně jako Florence vydává vydavatelství Care Comm, s.r.o.

A jaké bylo milé překvapení při vyhlášení výsledků hlasování poroty?

1. místo: Patrice Awonseba Baba Musah, 35 let, Ústav pro péči o matku a dítě, vedoucí lékař gynekologické ambulance;
2. místo: Jana Farkačová, 74 let, Všeobecná fakultní nemocnice, zdravotní laborantka;
3. místo: Vladimíra Svědínková, 52 let, Alzheimercentrum Černošice, pečovatelka.

Speciální cenu za celoživotní přínos pro zdravotnictví předal přímo ředitel soutěže David Novotný dr. Janě Šeblové.

Během večera dr. Baba Musah prozradil, že ve volném čase hraje fotbal, studuje lékařské publikace a pomáhá neziskové zdravotnické organizaci Mind and Health, která se věnuje duševně nemocným v Ghaně. V České republice, do které přišel před 15 lety, se jako první slova naučil „dobrý den“ a „jste krásná“. Během třetí disciplíny, kdy na něj připadly velmi příznačně porodnické kleště, prozradil, že je v Ghaně nosí stále s sebou pro případ, že by musel akutně odrodit na poli.

Zakladatel a ředitel soutěže David Novotný mohl být spokojen, protože oproti prvnímu ročníku, který se konal opravdu za striktních hygienických opatření, se letos přece jenom lehčeji „dýchalo“. „Jsem rád, že při druhém ročníku projektu Anděl mezi zdravotníky už mohlo být náchodské divadlo plné a mohli jsme povzbuzovat dvanáctku zdravotníků v plné síle. Je hodně těžké vybrat jednu osobu, protože si ocenění zaslouží každý, kdo se stará o zdraví a pomáhá lidem. Doufám, že se všichni bavili, finalisté si to užili a je to pro ně milá zkušenost,“ uvedl David Novotný, který, jak je jeho zvykem, už spřádá plány na třetí ročník projektu Anděl mezi zdravotníky. Pro další anděly, kteří – jak zmínila Klára Dostálová – „nemají křídla, ale uniformy.

 
  • tisk
  • předplatit si