Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2021

Centrum porodní asistence v Brně symbolicky otevírá své brány

Datum: 15. 10. 2021
Autor: Redakce Florence

Slavnostní otevření Centra porodní asistence v Brně na Obilním trhu proběhlo v krásný slunečný den 1. října a bylo symbolickým činem, protože jeho činnost byla zahájena již na začátku roku 2021. Centrum dává fyziologické a nízkorizikové porody zcela do kompetence porodním asistentkám a snaží se o další rozvoj oboru porodní asistence. Nejedná se o novou budovu, ale o koncept péče.

 

Na slavnosti vystoupili představitelé kliniky, města i kraje, kmotry Centra, samotné porodní asistentky s vedoucí porodní asistentkou PhDr. Miloslavou Kameníkovou i ambasadorky fondu Proni, které Centru popřály hodně úspěchů. Po celém obvodu parku byly rozmístěny stánky podporovatelů Centra. Porodní asistentky si povídaly s budoucími maminkami a tatínky, slavnosti se účastnili sólisté Městského divadla Brno, výrazně oslovovaly návštěvníky studentky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU), které měly na stánku model pro ukázku porodu. Pro nejmenší byly připraveny výtvarné dílničky a zahrálo dětské divadlo. Svůj stánek zde měly i charitativní spolky, Centrum Kociánka, Společnost Podané ruce a další. Speciální produkt připravila čokoládovna Ajala z brněnské Masné ulice, která namíchala novou čokoládu PRONI, která má speciální složení – 70 % kakaa a 100 % lásky. Jejím zakoupením lze na fond přispět.

Centrum porodní asistence ­vzniklo za velké podpory FN Brno, LF MU a všech zaměstnanců nemocnice, kteří se na vzniku podíleli. Centrum slavnostně otevřel přednosta doc. MUDr. Vít Weinberger, Ph.D., a na pódium přizval ředitele FN Brno prof. MUDr. Jaroslava Štěrbu, který mimo jiné řekl: „Centrum porodní asistence je velmi záslužnou věcí, protože se ve zdravotnictví dostáváme do situace, kdy víme, že máme-li poskytovat stejně kvalitní péči i za 10 let, bude Česká republika potřebovat ve zdravotnictví o půl milionu lidí víc. To je finančně nereálné a je třeba hledat i nové způsoby poskytování zdravotní péče. Toto je jeden z nich a mám z něj velkou radost. Děkuji doc. Weinbergerovi, porodním asistentkám a všem, že se do této akce pustili, a doufám, že v Centru bude poskytována kvalitní a bezpečná péče na úrovni 21. století.“

Slavnostního otevření se zúčastnil i děkan prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D., který připomněl: „Integrální součástí LF MU je vzdělávání porodních asistentek a obecně nelékařských oborů.“ Hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich uvedl: „Jsem rád, že Centrum vzniklo zde v Brně, v Jihomoravském kraji. Věřím, že není nic krásnějšího než narození dítěte, a jsem rád, že společně hledáme cesty nejpřirozenějšího postupu.“

Později odpoledne popřály Centru hodně štěstí i ambasadorky fondu Proni – rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. ing. Danuše Nerudová, Ph.D., a herečka Městského divadla Brno Kristýna Daňhelová, která prozradila, že o Centru a porodech nyní ví vše, protože pro Centrum natočila instruktážní video o porodních sálech.

Kmotrami Centra se staly primátorka města JUDr. Markéta Vaňková, zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková a třetí kmotrou profesorka Masarykovy univerzity Jana Klánová, vedoucí výzkumného centra RECETOX. „Je výjimečné, že oba subjekty spolupracují nejen na zlepšení kvality v péči o matku a dítě, ale také na dlouhodobých studiích, které sledují, jak se dětem daří a co dobře působí na jejich zdravý rozvoj,“ vyzdvihla prof. Jana Klánová a vyzvala budoucí maminky, aby se zapojily do brněnských dlouhodobých studií.

Primátorka Markéta Vaňková připomněla, jak je pro rodící ženu ­důležité mít při porodu individuální přístup, pocit bezpečí a kolem sebe empatické odbornice, a popřála Centru, aby se mu dařilo a aby bylo inspirací i pro další města a nemocnice. 

 


Přirozené porody v blízkosti lékařů a moderního vybavení

Nadační fond Proni podporuje rozvoj a modernizaci Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno. Proč byl založen? Přejeme si, aby se na nás rodiny obracely s důvěrou a cítily se u nás příjemně. Přejeme si, aby budoucí lékaři, porodní asistentky a sestry, kteří u nás získávají zkušenosti, měli možnost učit se od nejlepších kapacit v oboru na efektivně fungujícím pracovišti a tento standard dále přinášeli do celé republiky. V řízení kliniky využíváme moderní nástroje ze soukromého sektoru. Chceme komunikovat s odbornou i laickou veřejností, a otevřít tak Gynekologicko-porodnickou kliniku společnosti a lidem, kteří naše služby a pomoc nejvíce potřebují. Samotná léčba je jen část procesu, na jehož konci je vyléčení, uzdravení a štěstí.

Přejeme si, aby excelentní služba, kterou poskytujeme, byla zasazena do důstojného prostředí odpovídajícího potřebám člověka 21. století.

Více informací najdete na: www.fondproni.cz.

 

 
  • tisk
  • předplatit si