Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2021

Pár otázek pro vítěze – Patrice Awonseba Baba Musah

Datum: 15. 10. 2021
Autor: Redakce Florence

Nejprve bychom se rádi zeptali, jaké máte výsledné dojmy ze soutěže Anděl mezi zdravotníky?

Pro mě je to úžasný zážitek zejména proto, že jsem měl šanci poznat nové lidi. Pomohlo mi to také zdokonalit se v řízení svého času. Zorganizovat rozhovory, odpovídat na e-maily, textové zprávy a k tomu dělat medicínu. Ze začátku to byl boj.

Jak se Vám soutěžilo, jak jste prožíval finálový galavečer?

Ta noc byla hodně stresující, přál jsem si, aby všechno brzy skončilo. Byl jsem šťastný, že jsem se mohl soutěže zúčastnit, nic víc jsem nechtěl. Ale jakmile jsem byl vyhlášen vítězem, byl to úžasný pocit, moc jsem neoslavoval, bylo ve mně ticho radosti. Je fantastické, když dostanete uznáni za práci, kterou děláte. Nebyla to pro mě snadná cesta z Ghany ke studiu medicíny v Praze, k atestaci a k vítězství v této soutěži.

Co se Vám nejvíce líbilo, nebo naopak nelíbilo?

Líbilo se mi to, že nebyli norminováni pouze lékaři, ale i jiní zdravotníci. Ukazuje se tak, že v medicíně pracujeme jako tým. Organizace byla perfektní.

Jako vedoucího gynekologické ambulance bychom se také rádi zeptali na téma gynekologické prevence. V ČR je organizovaný a hrazený screening karcinomu děložního čípku, ale účast žen není dostatečně vysoká. Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Ano i já často slyším: „Nemám čas. Práce se mi hromadí. Jít k lékaři, když nemám problém, je zbytečné.“ Screening je invazivní a je pro pacientky nepříjemný, někdy se stydí a i kvůli tomu nechodí na prevenci.

Ženy starší 50 let často řeší i jiné zdravotní problémy, postmenopauzalní potíže, hypertenzi a jiné, a proto nechodí na prevenci. Bohužel i mnohé mladé ženy prevenci podceňují.

Jaké máte zkušenosti s přístupem žen k hrazenému preventivnímu mammografickému screeningu?

Je to podobné jako u prevence karcinomu děložního hrdla. Pokud nemají viditelné potíže, předpokládají, že jsou zdravé, nebo na prohlídku zapomínají, anebo tvrdí, že nemají čas. Prevence probíhá každé 2 roky, což je dlouhá doba, a některé ženy si prostě neuvědomí, že je již čas na prohlídku.

Jak v tomto ohledu mohou lékařům pomáhat sestry nebo další nelékařští zdravotníci?

Ve zdravotnictví má každá profese svou důležitou funkci a spolupráce je důležitá. Všichni by se měli zúčastnit osvěty a ženám vysvětlovat důležitost pravidelných preventivních prohlídek. Ženy by se neměly prohlídek obávat a k tomu jistě přispěje i milé a vstřícné jednání všech zúčastněných pracovníků. Osvědčuje se také předcházet zapomínání a ženám připomínat pomocí SMS nebo e-mailů, že je čas objednat se na preventivní prohlídku.

Proč si myslíte, že je tolik předsudků ohledně očkování proti HPV viru, když karcinom děložního čípku by mohl být první rakovinou, která by mohla být zcela eliminována z populace?

Očkování je nejúspěšnější metodou zvládání infekčních nemocí z hlediska nákladů i účinnosti. Lidský papilomavirus (HPV) patří do velké rodiny více než 170 virů dvouvláknových DNA, z nichž přibližně 40 slizničních typů může za rakovinu děložního čípku a běžně se přenáší hlavně sexuální aktivitou. HPV vakcíny samozřejmě nechrání před chorobami, které jsou způsobeny typy HPV, na které očkovací látka necílí. Různými druhy virů HPV se můžete nakazit i po očkování. Zároveň se vakcíny proti HPV nepoužívají k terapeutické léčbě a nemusí tedy léčit virus HPV, který může být v těle již přítomen v době očkování. Navíc u mnohých lidí existují obavy, že očkování proti HPV může mít nežádoucí vedlejší účinky a spousta lidí se ho bojí. To vychází ze všeobecné nedůvěry k očkování, která se ve společnosti šíří. Vzpomeňme na odpor některých rodičů k očkování dětí nebo obavy z vakcinace u nekonečné diskuze, které se o tomto problému vedou.

Kdybyste srovnal gynekologickou péči v České republice a v Ghaně, jaké jsou největší rozdíly?

Srovnávat je velmi obtížné. Přál bych mnohým ghanským ženám, aby měly alespoň zlomek takové péče, jako mají ženy v Čechách.

Je něco, co byste chtěl čtenářům časopisu Florence vzkázat nebo připomenout?

Rád bych všem čtenářům řekl, že život je příliš krátký na to, abychom dělali závažné chyby. K tomu patří i to, že se musíme o své zdraví starat. Nikdy bychom neměli nic odkládat, protože nevíme, co přinese zítřek. Odklady patří na hnůj, jak říkal dědeček. K posilování zdraví je pak zapotřebí i to, abychom respektovali jeden druhého a uměli projevit starost a lásku zvláště k těm, kteří to nejvíce potřebují. 


 

 
  • tisk
  • předplatit si