Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2021

Cena Michala Velíška, aneb jak se venkovský kluk stal hrdinou

Datum: 14. 12. 2021
Autor: Mgr. Alena Štroblová

Již před 16 lety se začala psát historie udělování ceny skleněného anděla na základě hrdinského činu Michala Velíška. Tento statečný muž se v Praze na Karlově náměstí zastal ženy a zaplatil za to životem. Aby se na jeho hrdinský čin nikdy nezapomnělo, rozhodla se Nadace ADRA spolu s TV Nova každým rokem udílet morální ocenění těm, jejichž činy smutný příběh Michala Velíška nejvíce připomínají. Hlavním smyslem ceny je poukázat na statečnost obyčejných lidí, kteří se nebojí, často i v případě ohrožení vlastního života, pomoci druhým.

Pracuji jako odborná vyučující na střední zdravotnické škole v Plzni. Svoji práci mám velmi ráda. Více než 20 let se snažím svým žákům předávat znalosti a dovednosti, připravovat je na budoucí život a vštěpovat jim, co je to morální povinnost. Moc mě těší, že právě mezi těmito žáky se najdou opravdoví hrdinové. K nim patří i příběh Václava Parláska, který se v únoru roku 2021 zařadil mezi tyto hrdiny. Pomohl zachránit život člověku při vážné nehodě automobilu s motorkářem. Ihned po nárazu neváhal motorkáři pomoci. Přivolal na místo záchrannou službu a dle telefonických pokynů operátorky začal s poskytováním první pomoci. Zraněný měl téměř utrženou dolní končetinu, kterou zaškrtil škrtidlem z lékárničky. Záchranu života mu ale komplikovali bezohlední řidiči poté, co se Václav snažil zastavit projíždějící auta. Měl obavy, aby se nestala další nehoda a někdo nenaboural do trosek již poškozených aut. Bohužel jeho snaha nebyla vyslyšena. Jeden z kolemjedoucích řidičů ho slovně napadl s tím, že spěchá a nějaký smrad ho nebude zastavovat. Naštěstí včas dorazily všechny záchranné složky. Zajistily místo nehody a převzaly do své péče zraněného asi 40letého muže.

Věděla jsem o Vaškovu úžasném činu, ale protože jsem zdravotník a beru záchranu lidského života jako svou morální povinnost, nespojila jsem si jeho čin s nominací na cenu Michala Velíška. Za jakési malé prozření vděčím mamince Vaškovy spolužačky. Jednou večer mi pípla na mobilu zpráva: „Paní učitelko, nominujte Vaška na cenu Michala Velíška. Třeba bude vybrán a je krásné, když se o takových činech ví.“ Tímto děkuji paní Sokolíkové, která odstartovala koloběh vedoucí k úspěšnému odeslání nominace. Koloběh shánění informaci a psaní textu, jež by splnil podmínky Nadace ADRA v podobě stručné zprávy obsahující pouze 600 znaků. Podařilo se a Vaškův příběh byl vybrán mezi tři nejsilnější události. Nezapomenu na pocit radosti poté, kdy mi z nadace ADRA sdělili, že pojedeme do Prahy a že se bude natáčet reportáž, která poběží v televizi.

Po odvysílání reportáží všech vybraných hrdinských činů následovalo týdenní hlasování veřejnosti. Nadace ADRA nechává prostor veřejnosti, aby právě ona rozhodla, kdo se stane absolutním finalistou. Slavnostní vyhlášení výsledků nominovaných na cenu Michala Velíška se konalo dne 4. listopadu 2021 v Rezidenci primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí v reprezentativních prostorách městské knihovny. Hlavním partnerem slavnosti je Česká mincovna, která za svými hrdiny nehledí pouze do minulosti. V roce 2017 navázala spolupráci s Nadací ADRA a oceňuje odvahu současných hrdinů, obyčejných jedinců, kteří vykonali neobyčejné činy. Každý finalista od toho roku obdrží nejen sošku anděla, ale i vlastní stříbrnou pamětní medaili. Ta slouží jako vzpomínka na velké životní okamžiky a významné osobnosti.

Vyhlášení výsledků nastalo po úvodních slovech významných osobností jako Vítězslava Vursta (čestný předseda výboru a zakladatel ceny), Marka Škrly (předseda výboru, Nadace ADRA), ing. Petra Pavla, M.A. (armádní generál Armády České republiky ve výslužbě) a dalších. Nechyběly ani patronka projektu Iva Velíšková a Eliška Sommerová – zachráněná Michalem Velíškem. Skvělou atmosféra umocnilo hudební a pěvecké vystoupení. Najednou celý sál ztichl a čekal na rozhodnutí veřejnosti. Všichni nominovaní již byli hrdiny, ale to hlavní ocenění mohl získat pouze jeden z nich. Na promítacím plátně se spustila reportáž. Hrdinský čin, vybraný veřejností, a určený k udělení hlavní ceny – sošky skleněného anděla. Jak velké dojetí pohltilo nejen samotného hrdinu, příbuzné, ale i mne samotnou, když jsme na plátně spatřili právě Vaškovu reportáž. Bez váhání dokázal pomoci člověku s devastujícím poraněním dolní končetiny, s klidnou hlavou se snažil řídit dopravu, i když mu jeho snahu komplikovali bezohlední řidiči a svou duchapřítomností a precizním poskytnutím první pomoci zachránil zraněnému život.

Je až zarážející, jaká může být lidská lhostejnost, na druhou stranu ale krásné, když se správný člověk ocitne v pravou chvíli na správném místě. Jako tomu bylo v případě Vaška. Jeho pohotový a odvážný čin dovolil jinému člověku nadále žít.

Jsme hrdi na to, že symbolika ­hlavní ceny – soška skleněného anděla, ­putuje právě do Plzeňského kraje, do Lozy – Vaškovy rodné vesnice. Václav Parlásek se stal hlavním finalistou a jeho čin se navždy zapíše do dějin udělování tohoto morálního ocenění. Všem, kteří pro Vaška hlasovali, tímto také děkujeme.

A já? Jsem hrdá na svého žáka. 

 

Mgr. Alena Štroblová,
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Plzni

 

 
  • tisk
  • předplatit si