Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2022

Editorial

Datum: 9. 2. 2022
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři časopisu Florence,

 

prvním číslem otevíráme další rok společné cesty světem nelékařských zdravotnických profesí, ze kterého se vám snažíme přinášet aktuální, odborné, důležité a zajímavé informace. 

 

V prvním čísle jsme se zaměřili na relativně mladý obor, kterým je paliativní péče, se zaměřením na dětskou paliativní péči. Připravili jsme pro vás průřez nabízenými službami i informace o zaštiťující Koncepci péče o děti a dospívající se závažnou život limitující a ohrožující diagnózou a jejich rodiny vydané koncem loňského roku. Že se jedná o péči multidisciplinární a vyžadující speciální přístup, se dočtete v podstatě ve všech příspěvcích na toto téma, ať již v rozhovoru s primářkou dětského oddělení MUDr. Mahulenou Exnerovou, zdravotní sestrou Jitkou Kosíkovou, nebo i v příspěvku o Nadaci rodiny Vlčkových a jejích plánech na dětský hospic na Cibulce v Praze.

 

Druhým tématem je onkologie, kde jsme se zaměřili na oblast klinických studií a představení práce studijní koordinátorky. 

 

Pokračujeme v seriálu M&P&, kde si tentokrát povíme o slinivce a prvních varovných příznacích jejího onemocnění ve spolupráci s Bc. Petrou Absolonovou, MBA, a Bc. Michaelou Přikrylovou z Masarykova onkologického ústavu v Brně.

 

Věřím, že vás zaujme také příspěvek o myšlení Mgr. Magdalény Vojtěchové, MBA, Je čas přemýšlet jinak, který vysvětluje dvě různá nastavení mysli a jak může růstové nastavení mysli pomoci nejen v pracovním životě zdravotní sestry.

 

Rádi vám také představíme paní Taru Ryan Kosmas, s níž hovořila naše spolupracovnice Jitka Sacriponte v USA na téma nadace Debriefing the frontlines, kterou založila na podporu zdravotníků v obtížných situacích. Na informace, jak se daří zdravotním sestrám v zahraničí, se můžete těšit v příštím čísle.

 

Redakční rada časopisu Florence a vydavatelství Care Comm s.r.o. vyhlásily soutěž o nejlepší původní práci časopisu Florence 2022. Více na www.florence.cz.

 

Inspirativní čtení po celý rok vám přeje

 

Mgr. Markéta Zbranková

Šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si