Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2022

Editorial

Datum: 14. 4. 2022
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

 

jsme velmi rádi, že vám můžeme na našich stánkách jako první přinést rozhovor s novou ředitelkou Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů PhDr. Mgr. Michaelou Hofštetrovou Knotkovou, která nastoupila v lednu na tuto pro všechny nelékařské zdravotníky důležitou pozici. Její vizi na pozvednutí a další podporu postavení sester a vzdělání nelékařů vám představíme v úvodním rozhovoru.

 

Tématy nové Florence jsou infektologie a gynekologie. Infekční choroby provázejí lidstvo od samého počátku jeho dějin. Velmi zajímavé informace právě o historii jejich zkoumání naleznete v článku MUDr. Petra Vyšehradského. 

 

Na aktuální témata a o virech a imunitě obecně jsme hovořili s primářkou Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka MUDr. Hanou Roháčovou, jejíž slova o tom, že nelze žít bez virů, bychom měli mít na paměti.

 

V gynekologii jsme se zaměřili na antikoncepci ve 21. století ve spolupráci s MUDr. Janou Rackovou.

 

Prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., nám ukázal pojetí autonomie porodních asistentek v porodnici U Apolináře a představil nám unikátní projekt pomoci v péči o matku a dítě v Kambodži, jehož cílem je snížit úmrtnost dětí i rodiček.

 

Pokračujeme také v seriálu o prevenci M&P& v oblasti gastroenterologie, hlavním poli působnosti Bc. Petry Absolonové, MBA. Je velmi příznivé a souzní s vizí Florence, že jeho forma je vstřícná, uklidňující a vysvětlující, v duchu pozitivní motivace nejen pro vás, ale i vaše pacienty. 

 

V neposlední řadě si představíme život zdravotní sestry v zahraničí – tentokrát ve stále tajuplné Saúdské Arábii – a zkušenosti paramedika z elitní jednotky francouzské cizinecké legie. Je neuvěřitelné, jak moc je toto téma bohužel nyní aktuální. 

 

Vyberte si z našich témat, snad se vám budou líbit. Napište nám o oblastech, které vás zajímají, zkusíme pro vás vypátrat poutavé informace.

 

A pokud je ve vašem pracovním okolí někdo, kdo působí jako anděl na Zemi, neváhejte ho nominovat do Anděla mezi zdravotníky.

 

Nezapomeňte na stále probíhající soutěž o nejlepší původní práci nebo kazuistiku časopisu Florence. Podrobnosti najdete na www.florence.cz.

 

Mgr. Markéta Zbranková

šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si