Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2022

Pro Rozinku s ochrnutou nožičkou se na tříkolku vybralo za 6 dní

Datum: 15. 6. 2022
Autor: Zuzana Tvrdá

„Rozbrečela jsem se… to byl můj první pocit, když se na tříkolku pro Rozinku vybrala celá částka. Překvapilo mě, jak rychlé to bylo. Během 6 dnů se dárci složili na 27 710 Kč a já se nestačila divit. Rozinka se mě každý den ptala, jak to vypadá, a už se strašně moc těší, až bude mít tříkolku doma,“ říká se smíchem maminka Petra. Jejich příběh není jednoduchý, ale společně bojují a snaží se užívat si život naplno.

Rozinka je 9letá holčička, která žije sama se svou maminkou od narození. Její tatínek bydlí v Německu a bohužel se na výchově nepodílí. Maminka tak musela zastupovat roli obou rodičů. O to náročnější to pro ni bylo, když se postupem času u dcery začaly projevovat problémy s nožičkou.

„Rozinka se narodila v létě. Bylo to v termínu a při těhotenství nebyly žádné komplikace. Přestože byl porod náročnější, žádné větší problémy nepřišly. Po narození se mi však nezdála dcerčina nožička, která byla pokroucená, ale prý to je normální a zase to bude v pořádku. Jenže jak Rozinka rostla, pořád se nelepšila,“ popisuje maminka.

Petra s ní chodila za paní doktorkou s tím, že nožička neroste a dcera s ní moc nehýbe. V půl roce měla Rozinka vyšetření na neurologii a dostala rehabilitace. Poctivě s maminkou několikrát denně cvičily Vojtovu metodu, což nebylo jednoduché. Pak se v roce a půl dostala na neurologii do Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Tam po spoustě vyšetření a magnetické rezonanci přišli na to, co Rozinku trápí. Má vrozenou vývojovou vadu – rozštěp míchy. Skrz míchu jí rostla kost, která tam nepatřila. Tu dceři vyoperovali, a konečně se mohla učit chodit,“ vzpomíná Petra.


Rozinka se snaží dělat vše jako její zdravé kamarádky

Dodnes má Rozinka pár omezení. Nožička zůstala částečně ochrnutá a záda ji také hodně zlobí, ale přesto to dopadlo dobře. Pravidelně s maminkou rehabilituje a chce dělat vše, co dělají její kamarádky. Zkouší lyžovat a bruslit. Chodí na kroužek orientálního tance, roztleskávačky, country a navštěvuje na ZUŠ taneční obor. Jednou chce být baletkou a dělá všechno pro to, aby zůstala na nohou.

„Rozi letos jela se svojí maminkou do Jánských Lázní, kde se seznámila se speciální tříkolkou pro handicapované děti. Byla nadšená. Konečně mohla drandit na kole jako ostatní. Její maminka mi poslala video, jak Rozinka jezdí po lázních sem a tam. V očích jí byla vidět velká radost. Při své jízdě volala na maminku: A takhle můžu chodit ven i s Aničkou!“ říká Michaela Chlápková, jejíž dcera se s Rozinkou kamarádí a která ji zná už od mala.


Jak sdílení a zájem dokáží urychlit vybrání příběhu

„Nechtěla jsem si říkat o pomoc, protože je mnoho dětí, které na tom jsou podstatně hůř a potřebují to víc. Nakonec mě ale Michaela, má Patronka, přemluvila, že za zkoušku nic nedám. Sama bych pro Rozinku tříkolku rozhodně pořídit nemohla. Prostě bych na to neměla dostatek financí. I proto jsem moc vděčná za tuhle možnost. Skvělé je, že to mohu celé sama ovlivnit, aby se částka vybrala rychleji,“ vysvětluje Petra.

A bylo to skutečně tak. Petra se po dobu celé sbírky aktivně zapojovala do snahy dostat ji mezi lidi. Sdílela ji každý den na svém facebookovém profilu v různých verzích, rozeslala ji mezi své sourozence a poprosila je o přeposlání dál. Jelikož tříkolku testovaly už v lázních, měly s Rozinkou hezké fotky a videa, jak na ní jezdí. Ty pak ukazovala na svém profilu. Příběh zaujal spoustu známých i naprosto cizích lidí, kteří ho sdíleli. „Dokonce se mi ozvaly i učitelky ze školky, jestli mohou dát příběh na stránky. Mám pocit, že to nakonec ani nestihly, jelikož se na tříkolku vybralo neuvěřitelně ­rychle,“ směje se maminka.
 

Rozinka už se nemůže dočkat, až vyjede na tříkolce ven

Tříkolka Rozi v lázních velmi bavila a byla šťastná, že může bez problémů jezdit. Na normálním kole jí to vůbec nejde, a tak si moc přála mít tříkolku i doma, aby mohla řádit venku s kamarády. Díky dárcům, kteří se na www.patrondeti.cz složili, aby pomohli, bude Rozinka moct nejen víc rehabilitovat, posilovat nohy a záda, ale i trávit čas aktivněji.

„Moc si vážím této příležitosti a jsem strašně ráda, že jsem se to rozhodla vyzkoušet. Zjistila jsem, že se nemusím bát a mám požádat o pomoc. Někdy je prostě lepší tolik o všem nepřemýšlet a zkusit to. Vždyť 6 dní na vybrání 27 710 Kč je prostě neuvěřitelné. Rozinka se teď usmívá od ucha k uchu a netrpělivě počítá dny, kdy budeme mít tříkolku doma. Já i Rozi všem moc děkujeme za ­pomoc,“ ­usmívá se Petra. 

 


Zuzana Tvrdá, Patron dětí, z. ú.


Pokud vás zajímají podrobněji příběhy dětí a další zajímavosti, najdete je na blogu https://patrondeti.cz/blog.

 

 
  • tisk
  • předplatit si