Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2022

Editorial

Datum: 15. 8. 2022
Autor: Mgr. Markéta Zbranková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

 

nové číslo, které máte nyní v ruce, je zaměřeno na podpůrnou péči a výživu, dvě oblasti, jež spolu souvisejí. V minulém čísle jsme vám představili profesora Samuela Vokurku, který se specializuje na léčbu a hojení onkologických ran, ale je také nositelem a garantem myšlenky podpůrné péče v onkologii. Právě na tuto oblast jsme se zaměřili v našem rozhovoru, ve kterém se dozvíte, že někdy i málo znamená mnoho, co vše podpůrná péče zahrnuje a jaký je vlastně rozdíl mezi podpůrnou léčbou a péčí. Jak tento typ péče probíhá z pohledu sestry, nám popsala Bc. Ivana Vaňková z ambulance v Karviné. Svůj pohled na tuto problematiku představí také pacientská organizace Amelie, z. s., jež se zaměřuje na psychosociální pomoc.

Druhou oblastí, a věříme, že pro vás neméně zajímavou, je výživa samotná. Zde si můžete přečíst mimo jiné o alergii na bílkovinu kravského mléka z pera Mgr. Edity Weidenthalerové a jak se například liší od laktózové intolerance, představíme vám jídelníček po bariatrické operaci nebo pohled nutričního terapeuta na dialyzovaného pacienta.

Společně s M&P& se tentokrát ohlédneme za Brněnskými dny prevence a i když jsou prázdniny v plném proudu, společně s nutričními terapeutkami a učitelkami SZŠ a VOŠ zdravotnické v Brně zavzpomínáme na vzdělávací program pro učitele v zahraničí.

Znovu nakouknout pod pokličku života sester v zahraničí můžete tentokrát s Hanou Šlechtovou, která žije a pracuje v Saúdské Arábii a představí nám tuto práci v odlišné kulturní sféře zase z jiného pohledu, než jste si mohli přečíst ve Florence 2/2022.

V neposlední řadě jsme pro vás připravili ve spolupráci s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů přehled toho, co pro vás ve druhé polovině roku připravují a jakých zajímavých kurzů se můžete účastnit.

 

Příjemné chvíle nad našimi stránkami přeje

 

Mgr. Markéta Zbranková
šéfredaktorka Florence

 

Nezapomeňte, že časopis Florence nelze koupit na stáncích, lze objednat pouze na webu www.florence.cz/o-nas/predplatne/.

 
  • tisk
  • předplatit si