Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2022

Erasmus v Irsku

Datum: 15. 8. 2022
Autor: Mgr. Marie Martiňáková

Jak zlepšit své komunikační schopnosti a rozšířit si jazykové a kulturní dovednosti? Nejlépe na zahraničí na stáži pro odborné jazykové vzdělání pro učitele v zemi keltských křížů a zelených trojlístků – v Irsku.

 

Celkem 20 pedagogů Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Brno, Merhautova, včetně vedení školy, se v létě zúčastnilo studijního pobytu v Corku. Toto malebné irské město je po Dublinu druhé největší, a rozkládá se v jižní části země, na řece Lee. Projekt byl financován z fondu Evropské unie, z programu Erasmus+.

Cílem projektu s názvem Odborné jazykové vzdělání pro učitele 2021 bylo posílení jazykových kompetencí v angličtině a zavádění anglického jazyka do odborných předmětů metodou integrované výuky předmětu a cizího jazyka (CLIL – content and language integrated learning). Součástí výuky tak byla také odborná zdravotnická angličtina.

Mezi vyslanými pedagogy byli učitelé angličtiny a odborných předmětů. Projektu se účastnili odborní vyučující oborů: Nutriční terapeut, Oční optik, Masér sportovní a rekondiční, Zubní technik.

Výuku v Irsku zajišťovala renomovaná jazyková škola Cork English College. Samotná výuka probíhala 10 dnů ve třech 2hodinových blocích denně. Odpolední odborný blok byl sestaven přímo pro potřeby naší zdravotnické školy. Součástí výuky byla i intenzivní domácí příprava.


Bantry House

Přestože na poznávání Irska nebylo moc času, stihli jsme navštívit přímořská letoviska Tramore a Bantry, a to včetně prohlídky malebného Bantry House. V neděli jsme vyrazili k oceánu. Počasí nám přálo, bylo krásně, nicméně teplota vody dosahovala přibližně 17 °C a odvahu ke koupání tak našli jen ti nejotužilejší z nás. Nezapomenutelným zážitkem byla návštěva hradu Blarney, kde po vystoupání do cimbuří je možné políbit takzvaný Blarneyský kámen. Ten provází pověst, že kdo ho políbí, získá dar velké výmluvnosti a schopnosti okouzlit lichotkami. Kámen je v Irsku velkou turistickou atrakcí a tisíce lidí ho jezdí líbat. Legenda je v Irsku široce známa, takže se slovo blarney stalo v irské angličtině i irštině synonymem chytrosti, důvtipu, ostrovtipu a inteligentní výřečnosti.


Bantry House

Projekt byl přínosem pro každého z nás. Kromě zlepšení jazykových dovedností projekt přispěl i ke stmelení kolektivu. Jedině tak jsme byli schopni společně zvládnout veškeré těžkosti a komplikace spojené s přesuny, cestováním a organizací.


Blarney

Letošní jazykový pobyt byl pro naši školu pilotní. Vzhledem k tomu, že máme schválenou akreditaci Erasmus na dalších 6 let, je jisté, že se podaří zvýšit jazykové kompetence napříč všemi obory naší školy.

Is tír álainn í Éire. (přeloženo z irštiny: Irsko je krásná země.)

 

Mgr. Marie Martiňáková
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace


 

O další odborné stáži si můžete přečíst zde.

 

 
  • tisk
  • předplatit si