COVID-19
Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2022

Stáž v italské Florencii

Datum: 15. 8. 2022
Autor: Mgr. Jana Eliášová, Mgr. Marie Martiňáková

Odborným učitelkám Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Merhautova v Brně přinesla stáž v oblasti nutriční terapie ve Florencii několik dní skvělých zážitků.

 

Ve dnech 30. 5.–3. 6. 2022 jsme se zúčastnily odborné stáže ve Florencii, kterou jsme jako odborné učitelky Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Brno, Merhautova mohly absolvovat v rámci projektu Erasmus. Projekt byl financován Evropskou unií.

Hned v pondělí nás čekala ambulance nutriční terapeutky Dott. ­Coriny Caldini del Branca. Titul Dott. odpovídá délkou studia našemu titulu Mgr. a nutriční terapeut si v Itálii říká dietista. Paní doktorku jsme ­navštívily ve Figline Valdarno, klinice specializované zejména na sportovce, ale nejen na ně. „Náš“ první pacient, jehož edukace jsme se zúčastnily, byl muž s kardiovaskulárním onemocněním a po prodělaném infarktu myokardu. Důsledkem nemoci a léčby byla nejen významná ztráta tukové tkáně, ale i aktivní tělesné hmoty – svalů. Nutriční plán byl tedy zaměřen právě na tuto problematiku. Vzhledem k tomu, že šlo o kliniku zaměřenou na sportovce, zaujalo nás, že každý Ital, který chce navštívit posilovnu, si musí 1× ročně projít sportovní lékařskou prohlídkou – a také si ji zaplatit.

Další dny jsme postupně navštívily kliniku Centro Clinico Athena a Studio Medico Oriri. Naší odbornou školitelkou byla Dott. Barbara Fornaciai, která mimo ambulantní zařízení pracuje i v soukromé klinice Villa Dei Pini. Tato klinika se zaměřuje na řešení poruch příjmů potravy a klienti pak velmi často přechází k Barbaře do ambulantní péče. Měly jsme možnost být přítomny několika edukacím spojeným právě s touto diagnózou, a srovnat tak nutriční přístupy při řešení mentální anorexie a bulimie v České republice a v Itálii.

Kromě ambulancí nás čekala příjemná návštěva firmy Probios, ­která vyrábí bezlepkové, bezlaktózové a veganské potraviny v bio kvalitě. Komentovaná prohlídka provozu a výrobny byla spojena i s prezentací firemní filozofie a s ochutnávkou. ­Musíme ­konstatovat, že „parmesan lentils“, tedy italský parmezán vyrobený z čočky, byl pro nás degustačním zážitkem a velmi příjemným překvapením. Jak dosáhnou takové vyváženosti chutí, nám ale neprozradili.

Poslední den nás čekala prohlídka areálu nemocnice Hospital of Santa Maria Nuova a také dětské ­nemocnice Ospedale pedriatrico Meyer. Bohužel kvůli stále přísným proti covidovým opatřením jsme se přímo na jednotlivá oddělení nepodívaly.

Po celou dobu stáže jsme měly spoustu dotazů – směrem ke vzdělávání dietistů, jejich praxím, kompetencím, možnostem uplatnění, mzdovému ohodnocení a podobně. Absolvovaly jsme důkladnou prohlídku supermarketu a prozkoumaly složení nabízených potravin. Také jsme zjišťovaly možnosti realizace odborné stáže pro naše nutriční asistenty. Přivezly jsme si pár tipů na odborná pracoviště, kde by mohli naši žáci odbornou stáž absolvovat.

Byly jsme příjemně překvapené zodpovědností, s jakou přistupují Italové ke svému zdraví. Řada klientů přichází k nutričnímu terapeutovi z preventivních důvodů – ženy, které se touto formou připravují na období menopauzy, sportovci, které čeká tréninková pauza a nechtějí ztratit svalovou hmotu, či senioři pro udržení své dobré kondice. Vzhledem k nemalým platbám za konzultace nezbývá než našim italským kolegyním tento přístup závidět.

Ve zbývajícím čase – a nebylo ho mnoho – jsme navštívily alespoň nejznámější historické památky – prošly se po mostu zlatníků Ponte Vecchio, obdivovaly Neptunovu fontánu na náměstí Piazza della Signoria, vyšplhaly na Piazzale Michelangelo umístěné na kopci nad Florencií, navštívily trh San Lorenzo v Mercata Centrale a poslední den jsme ještě stihly na Piazza del Duomo navštívit slavnou katedrálu Santa Maria del ­Fiore s Brunelleschiho kopulí, zvonici Campanille di Giotto a baptisterium sv. Jana Křtitele.

S Florencií jsme se rozloučily plné odborných zážitků, informací, italské atmosféry a kulinářských vjemů. A jak praví nápis na dveřích kliniky Clinico Athena: DIETA? NON BASTA! E´necessario esplorare in modo completo l´esperienza soggettiva legata alla sféra dell´alimentazione.

STRAVA? NESTAČÍ! Je nutné plně prozkoumat subjektivní prožitek spojený se sférou výživy. 

 

Mgr. Jana Eliášová, Mgr. Marie Martiňáková
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Brno, Merhautova, příspěvková organizace



 

O další odborné stáži si můžete přečíst zde.

 

 
  • tisk
  • předplatit si