Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2022

Lázně v České republice se těší celosvětovému věhlasu a vysokému kreditu

Datum: 14. 12. 2022
Autor: Alice Müllerová

České léčebné lázeňství patří k unikátům naší země. Je to dáno množstvím přírodních léčivých zdrojů nacházejících se na našem území, ale i samotným prostředím lázeňských měst obklopených krásnou přírodou. Kvalitní lékařská péče ve spojení s moderními lékařskými metodami je to, co dělá z českého léčebného lázeňství evropskou špičku.

Léčbu v lázních vám umožní takzvané léčebné lázně

V České republice existují více než tři desítky lázeňských míst, ve kterých působí řada lázeňských ­společností či hotelů poskytujících rozmanité wellness služby. Pokud chcete, aby měl pobyt v lázních skutečný efekt na vaše zdraví, je třeba zamířit do léčebných lázní. V takovém případě se vždy jedná o registrované zdravotnické zařízení splňující přísná kri­téria nejen pro léčbu, ale i ubytování a stravování, je též napojeno na veřejný zdravotní systém. A co je hlavní – léčebné lázně využívají místní přírodní léčivý zdroj, ať už jsou to minerální vody pro pitné kúry, inhalace, koupele či podvodní masáže, peloidy (rašelina, slatina, bahna) či přírodní zřídelní plyny k podkožním aplikacím. Léčivý přínos má také klima, které je nepostradatelnou součástí lázeňské léčby.

Cílem lázeňské léčby je dostat organizmus do stavu, kdy dokáže plně využívat svých samoregulačních a samoléčících schopností. Léčebný pobyt v lázních využívají pacienti s poruchami pohybového aparátu, oběhového a trávicího systému, s nadváhou a obezitou, u onemocnění dýchacích cest, cukrovky, nervového systému, kožních nemocí, gynekologických a endokrinologických obtíží, při onemocnění močových cest a v neposlední řadě pacienti po onko­logických onemocněních. Léčebný pobyt většinou probíhá na základě lékařského doporučení. Stejně tak i následné procedury jsou předepsány lázeňským lékařem, který při výběru zohlední konkrétní zdravotní stav.


Časná rehabilitace

Zvláštní místo v lázeňské léčbě má takzvaná časná rehabilitace, tedy lázeňská léčba bezprostředně navazující (obvykle do 10 dnů) na chirurgický výkon. Tato léčba se týká zejména kardiologických a ortopedických operacích. Klíčovým momentem léčby je právě její časnost. Tato lázeňská léčba významně zkracuje dobu rekonvalescence a usnadňuje řešení pooperačních komplikací. Pobyt v lázeňském zařízení s možností okamžité konzultace a řešení obtíží dodává pacientům potřebný pocit sebedůvěry k úspěšnému zvládnutí náročného pooperačního období.


Dětská lázeňská léčba

Ve světě téměř nemá konkurenci dětská lázeňská léčba. Systém dětské lázeňské léčby je velmi propracovaný, a děti tak u nás do lázní jezdí běžně.

Pro mnoho dětí se zdravotními problémy jsou pravidelné návštěvy lázní šancí na kvalitnější život. Především u nejmenších dětí, které jsou zatíženy dispozicemi k rozvinutí budoucího onemocnění (například astmatu), vede opakovaná lázeňská léčba až k potlačení těchto dispozic. Nemoc se tak v pozdějším věku buď ani nevyvine, nebo dojde k jejímu příznivému ovlivnění. S lázeňskou léčbou je ovšem potřeba začít co nejdříve.

Léčba přírodními léčivými zdroji je účinná a zároveň vůči dětskému organizmu šetrná. Děti, které absolvovaly lázeňskou léčbu, jsou méně často nemocné, v mnohem menší míře jsou jim předepisována antibiotika a dochází i ke snižování dávek jejich základních léků. Rodiče, kteří doprovázejí své malé ratolesti, se účastní všech procedur a osvojené techniky a znalosti pak mohou uplatnit i doma po skončení pobytu.

S lázeňskou léčbou je vhodné začít v období 2–3 let, kdy je dítě schopno aktivně se účastnit lázeňských procedur. V některých lázních se léčí děti již od 1,5 roku. Pokud máte doma školáka a bojíte se, že pobytem v lázních zamešká výuku, vaše obavy nejsou namístě. Součástí komplexní lázeňské péče je i zajištění plnohodnotné školní výuky speciálně vyškolenými pedagogy, kteří se dětem věnují individuálně.

Co dělat, když máte o léčbu nejen dětí v lázních zájem? Navštivte svého lékaře. Ten vám poradí a případně lázeňskou péči rovnou předepíše. Od letošního roku může lázně nově kromě praktického lékaře předepsat i ambulantní specialista, popřípadě lékař v nemocnici při hospitalizaci. Nebojte se a o předepsání lázní si lékaři sami řekněte.


Investice do zdraví

Lázně mají své nezastupitelné místo nejen při vlastní léčbě a rekonvalescenci, ale také z hlediska ­prevence. Máte zde jedinečnou příležitost začít pečovat o své zdraví dříve, než vás k tomu donutí zdravotní problémy. Součástí každého pobytu v léčebných lázních je důkladná zdravotní prohlídka, stejně jako garance odbornosti celé péče, jež se vám v registrovaném lázeňském zařízení dostane. Nemocničního režimu, budíčku či večerky se v lázních dnes rozhodně bát nemusíte, i když jde přece jen o víc než o pouhý odpočinek. Ideální je vyšetřit si alespoň 2 týdny, což je doba, po níž účinek léčebných procedur určitě pocítíte. Program je sestavován na základě vstupní prohlídky s ohledem na váš zdravotní stav. Je tedy vždy „ušitý na míru“. Tím se liší od přednastavených balíčků, které lze objednat dopředu. Pokud ale nemáte dost času či nemůžete investovat tolik, i týdenní pobyt je pro zdravého člověka dobrou volbou. Takto krátké pobyty sice nelze v závěru zhodnotit, pokud ale budete spolupracovat, odvezete si vedle odpočinku také dobré návyky v podobě pravidelného pohybu, správných cviků či zdravého stravování.


Lázně jako skvělá alternativa k zahraniční dovolené

Lázně dávno nejsou jen pro nemocné. Nabízejí skvělou alternativu k zahraniční dovolené. Sázejí na bezpečí, zážitky, relaxaci i sport.

Výhodou je, že lázně jsou blízko, ale zároveň daleko od shonu rušných měst, a uprostřed přírody. Ani nemusíte překročovat hranice a při dovolené v lázních můžete poznávat krásy regionu, jeho historii, památky, zajímavosti, můžete si zasportovat. A přitom si užít relaxaci, masáže, wellness. Lázně nabízejí rozmanité pobyty s různou délkou, které jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.

A především – v lázních neprožijete jen dovolenou, ale můžete udělat i něco pro své zdraví!


Jak se orientovat v nabídce lázní?

Využít můžete například web Svazu léčebných lázní (www.lecebnelazne.cz). Svaz léčebných lázní sdružuje více než čtyři desítky lázeňských zařízení, které tvoří více než dvě třetiny všech lázeňských lůžek v zemi, jež představují 95 % veškeré lázeňské léčby hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Při vyhledávání vhodných lázní dle léčby konkrétního onemocnění použijte filtr na hlavní straně. Dozvíte se také, jaké přírodní léčivé zdroje dané lázně využívají, co najdete v nejbližším okolí a rovněž tipy na volnočasové aktivity. Pro konkrétnější srovnání aktuální nabídky pak stačí prokliknout se na webové stránky jednotlivých lázeňských společností.


Pomocník i pro lékaře

V rámci portálu najdou řadu užitečných informací i lékaři včetně možnosti vyplnit návrh na lázeňskou péči elektronicky. 

 

 

Alice Müllerová,
Svaz léčebných lázní ČR, Praha

 

 

 
  • tisk
  • předplatit si