Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2023

Zachraňujeme životy prevencí

Datum: 18. 4. 2023
Autor: Barbora Fialová

Hlavním cílem neziskové organizace Loono, z. s., je šíření informací o prevenci a povědomí o tom, že právě prevence zachraňuje životy. O cestě ke vzniku organizace a o novinkách pro letošní rok jsme si povídali se zakladatelkou Kateřinou Šédovou.


Fota: Oldřich Hrb, Jan Nechvíle


V květnu oslaví nezisková organizace Loono své 9. narozeniny. Zůstává její cíl stále stejný?

Určitě zůstává. Naším hlavním cílem je od počátku šíření povědomí o prevenci a její důležitosti pro záchranu lidských životů. Odstartovali jsme sice kampaní #prsakoule, která se zaměřuje na onkologická onemocnění, ale dnes už na prevenci pohlížíme komplexně. V rámci kampaně Žiješ srdcem učíme, jak předcházet kardiovaskulárním onemocněním, kampaň Dole dobrý řeší reprodukční zdraví a Dobré nitro se zaměřuje na zdraví psychické.

Řešíme také témata nad rámec těchto kampaní, například zdravé zuby, cukrovku a zdravý životní styl. Chceme nabídnout opravdu kompletní přehled o prevenci v České republice, přiblížit, jak různým nemocem předcházet a jak je včas odhalit.


Jakým způsobem o prevenci vzděláváte?

Organizujeme workshopy ve firmách i na školách. V současné době máme opravdu širokou škálu témat, takže si mohou zájemci vybírat. Doby, kdy jsem v roce 2014 začala sama obrážet workshopy s modely prsou a varlat v IKEA tašce, jsou už dávno pryč. Dnes je vedou naši bezvadní školitelé – studenti medicíny nebo mladí doktoři – po celé České republice. Uspořádali jsme již více než 3 500 workshopů, na nichž jsme vyškolili přes 130 tisíc účastníků. Více než 70 lidí si pak prokazatelně díky Loono odhalilo rakovinu nebo jiné závažné onemocnění včas.

Pořádáme webináře, do firem dodáváme e-learning, navštěvujeme s edukačními stánky akce a festivaly, píšeme články a natáčíme videa. O prevenci vzděláváme na našich sociálních sítích, v Loono podcastu, newsletteru a prostřednictvím tiskových zpráv, které zasíláme do médií. Minulý rok jsme veřejnosti představili novou mobilní aplikaci Preventivka. Pravidelně se také účastníme různých zasedání a pracovních skupin při Poslanecké sněmovně, Senátu a jiných, abychom byli součástí diskuze i na celonárodní úrovni.

Naši misi podporují firmy i malí dárci. Ti mohou přispívat pravidelně i nepravidelně jakoukoli částkou třeba prostřednictvím platformy Darujme.cz. Každá pomoc se počítá, a jsme proto všem dárcům neskutečně vděční.


Mobilní aplikaci Preventivka si mohou zájemci zdarma stáhnout již nyní. Jaké pro ně může mít benefity?

Preventivka lidi naučí chodit na preventivní prohlídky a screeningové programy, převzít zodpovědnost za vlastní zdraví a vést delší a kvalitnější život. Uživatelům ukáže, na jaké preventivní prohlídky by měli chodit, pohlídá jejich termíny a přiblíží, co od nich očekávat. Připomene samovyšetření prsou, varlat i kůže a nabídne podrobné návody, jak je provést. Vyhledá specialisty v okolí uživatele a poskytne ověřené a srozumitelné informace o prevenci závažných onemocnění. Pokud má uživatel jakýkoli dotaz ohledně prevence, může se zeptat našich odborníků prostřednictvím poradny.

V Loono hledáme stále nové možnosti, jak oslovovat další a další lidi, aby se o sebe začali více starat a nezanedbávali prevenci. Myslím si, že je při této naší misi mobilní aplikace ideálním nástrojem. Mobil má každý z nás neustále po ruce a nyní v něm bude mít díky Preventivce užitečného pomocníka, který mu pohlídá jeho zdraví.


Preventivku jste oficiálně spustili na konci minulého roku. Máte už nějaké konkrétní výsledky, jak uživatelům pomohla?

Aplikaci si od spuštění stáhlo přes 30 tisíc lidí. U více než 600 z nich byl odhalen díky preventivním kontrolám nebo samovyšetření nález a 19 z nich si díky Preventivce odhalilo rakovinu. Více než 4 000 lidí se díky ní objednalo na dříve zanedbávanou preventivní prohlídku. Je tedy vidět, že Preventivka opravdu jen pár měsíců od svého spuštění zachraňuje životy. Čím dřív se totiž na taková onemocnění přijde, tím větší je obvykle šance na úspěšné vyléčení.


Aplikaci v rámci kampaně podpořilo několik ambasadorů. Mezi nimi jste i Vy nebo zpěvačka Anna Julie Slováčková. Proč jste se rozhodli Preventivku promovat právě přes ambasadory?

Našimi ambasadory se stali lidé, kterým prevence zachránila život. Věřím, že na jejich příbězích můžeme nejlépe ukázat, jak důležitá prevence je. Mě, ve 22 letech, kdy u mě byla diagnostikována rakovina vaječníku, zachránilo, že jsem poslouchala signály svého těla, a šla proto včas k lékaři, díky čemuž jsem se úspěšně vyléčila. Když jsem o tom však říkala svým kamarádkám, příznaky, které jsem jako medička já vnímala, by nejspíš přičítaly únavě nebo stresu. Proto jsem se vlastně rozhodla založit Loono.

Mezi ambasadory tak máme Aničku Slováčkovou, která si nahmatala zhoubný nádor v prsu, ale také lidi, kteří bojovali s nádorem varlat, rakovinou děložního čípku, karcinomem ledvin

nebo chronickou leukemií. Je mezi nimi také ambasadorka, která prožila mrtvici i panickou ataku, nebo žena, která díky vzorné prevenci neměla nikdy zubní kaz.

Fota: Oldřich Hrb, Jan Nechvíle

 

Jaké máte s Preventivkou plány do budoucna?

Intenzivně pracujeme na dalších funkcích, ze kterých budou uživatelé ještě více těžit. Provedou očkováním, ukážou mapu testovacích míst na sexuálně přenosné nemoci, rozšíří svůj edukační obsah i cílovou skupinu. Preventivka, která je nyní určena lidem od 18 let, se zaměří i na uživatele od 15. roku věku. Plánujeme také její intenzivnější rozšíření do regionů. To vše také díky Nadaci PPF, která se rozhodla rozvoj jejích funkcí podpořit také v tomto roce.


Jakým tématům se chcete tento rok věnovat?

V rámci Suchého února jsme se intenzivně věnovali alkoholu a jeho vlivu na životní styl a zdraví. Zaměříme se také na témata, jako jsou cukrovka, očkování, zdravé zuby nebo intimní hygiena. Více do hloubky chceme jít také v tématu primární prevence. Jako každý rok se zapojíme do Růžového října, který upozorňuje na problematiku rakoviny prsou, a výrazněji se chceme zaměřit na virus HPV.


Na začátku března jsme si připomněli právě HPV Day. Proč je toto téma tak důležité?

Jedná se vlastně o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji považuje z epidemiologického hlediska za závažnější než epidemii HIV. S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen, které měly dva nebo více sexuálních partnerů.


Co vše může HPV způsobovat?

Většinu infekcí HPV odstraní imunitní systém ženy do 2 let sám. U někoho se ale mohou vyvinout přednádorové změny nebo rakovina. HPV je příčinou až 99 % případů rakoviny děložního čípku. Napadat může také dutinu ústní nebo anální otvor, jelikož se přenáší nejen vaginálním pohlavním stykem, ale také orálním a análním. K jeho přenosu může dojít při jakémkoli styku kůže s genitáliemi, třeba během předehry.

Rakovinné změny na čípku se ale vyvinou většinou až za 10–15 let od infekce. Proto je velmi důležité chodit každý rok na preventivní gynekologické prohlídky, aby byly případné změny objeveny včas. Nejúčinnější formou prevence proti přenosu HPV je pak používání kondomu v kombinaci s očkováním.

Bohužel data WHO a UNICEF ukazují, že zažíváme největší pokles ve vakcinaci proti HPV, což je opravdu smutná informace. Je proto důležité o benefitech tohoto očkování stále více mluvit, a to zejména směrem k rodičům.


Očkovat by se měli i muži. Proč?

Protože jsou nejčastějšími přenašeči HPV. Navíc i u nich může virus způsobit zdravotní komplikace – například rakovinu řitního otvoru nebo genitální bradavice. V České republice hradí pojišťovny vakcínu oběma pohlavím ve věku 13 a 14 let. Od ledna minulého roku je kryta z pojištění i nonavalentní vakcína, která pokrývá hned devět typů HPV, což je obrovský posun v její dostupnosti i pro sociálně slabší.

Vakcína sice neposkytuje stoprocentní ochranu před nákazou, protože existuje velmi široké spektrum typů HPV, nicméně pokryje ty nejčastější a nejrizikovější, a je tak nejúčinnější ochranou, pokud nepočítáme celoživotní sexuální abstinenci. Očkovat se je nejvhodnější ještě před zahájením sexuálního života. Organizmus totiž v té době ještě nepřišel do kontaktu s virem. Má to ale smysl i po jeho zahájení, vakcinace se doporučuje až do 45 let. Stále totiž platí, že se člověk nemusel s rizikovými viry ještě setkat.

 

 

Více informací naleznete na www.loono.cz nebo na stránkách Florence v sekci Podporujeme.

 
  • tisk
  • předplatit si