Florence podporuje  
Zpět na přehled aktualit

Florence plus

Pylovou alergii často doprovází alergie potravinová

Datum: 30. 4. 2020
Pylovou alergii často doprovází alergie potravinová

Alergie je častým onemocněním, které se nevyhýbá žádné věkové kategorii. Na jeho vznik má vliv dědičnost i životní prostředí. Existuje mnoho druhů alergií. Jedním z nejčastějších je alergie pylová, kterou však často doprovází i alergie potravinová.

Pylová alergie – na co si dávat pozor

Pyl je pro lidský organismus neškodný, avšak u citlivých jedinců na něj imunitní systém reaguje jako na škůdce. Rýma, kýchání, svědění, vodnatý hlen vytékající z nosu, ucpaný nos, zánět očních spojivek, ekzém, to jsou příznaky důvěrně známé všem pylovým alergikům. Tyto příznaky jsou však sezonní. Pylová sezona nastupuje v lednu a končí v říjnu.

Ve střední Evropě rozeznáváme tři typy pylového období. Jarnímu vládne pyl stromů, zejména čeledi břízovitých, v létě jsou nejčastějšími pylovými alergeny pylová zrna trav. Pozdnímu létu a podzimu dominují vysokobylinné plevely, především pelyněk a ambrozie.

Existuje mnoho pylových alergenů, většina pylových alergiků je však přecitlivělá na těchto šest základních skupin rostlin: bříza a příbuzné druhy, trávy a obiloviny, olivovník a jasan, pelyněk a ambrozie, drnavec a kopřiva, cypřišovité a příbuzné druhy.

Pylový kalendář je pro pylové alergiky známou věcí, poskytuje však pouze obecné informace. Kromě něho je nutné sledovat také aktuální pylové zpravodajství, které podává alergikům detailní informace o aktuální pylové situaci.

Každý alergik ví, že kromě medikamentózní léčby je hlavní zásadou terapie vyhýbat se alergenům. To je však pro osoby alergické na pyl velmi obtížné, neboť tento alergen je roznášen vzduchem. Kvetou-li dřeviny, trávy či byliny, na jejichž pyl jsou alergičtí, měli by si vždy s sebou brát léky, které eliminují příznaky případné alergické reakce. Ani v době výskytu alergenů se nemusejí vzdávat větrání, stačí si na okna nainstalovat okenní sítě proti pylu. Pyly odstraní také čističky vzduchu.

Zkřížená alergie dovede potrápit po celý rok

U poloviny pylových alergiků doprovází pylovou alergii také alergie potravinová. Příčinou je podobnost, či dokonce totožnost bílkovin alergenu pylu s bílkovinami alergenu potraviny. Následně dochází k reakci imunoglobulinů E (IgE) na určitý alergen, jelikož se významnou měrou v sekvenci aminokyselin podobá alergenu jinému (MUDr. Ettlerová v práci „Zkřížená alergie“ píše, že většinou jde o více než 70% shodu).

Pyloví alergici, které postihla zkřížená alergie, důvěrně znají orální alergický syndrom, hlavní projev zkřížené alergie. Po požití potraviny, na kterou jsou přecitlivělí, do několika minut pocítí pálení rtů, jazyka, patra a hltanu, škrábání v krku, obtížné polykání. Může se objevit také vyrážka nebo otok kolem úst. Pokračování v konzumaci dané potraviny vyvolává zánět spojivek a rýmu, astma, později nebo v případě agresivního alergenu či jeho velkého množství může dojít k otoku hrtanu, či dokonce k anafylaxi.

Zkřížená alergie obvykle trápí své oběti celý rok, některé pylové alergiky však postihuje pouze v období výskytu pylů, na které jsou alergičtí.

Naštěstí jsou známy nejčastější podobnosti mezi sekvencemi aminokyselin pylových alergenů a některých potravinových alergenů. Příklady zkřížené alergie pyl – potravina ukazuje tabulka.

Tepelná úprava většinou ruší alergenní vliv rostlinných bílkovin. Pozor je ovšem potřeba dát u celeru, petržele, koření, ořechů, především arašídů, neboť alergeny těchto potravin jsou vůči teplu odolnější (Ettlerová K., Zkřížená alergie).

K alergické reakci dojde nejen konzumací potraviny, na kterou je daný alergik přecitlivělý. Dokáže ji vyvolat také vdechnutí i dotyk. V projevy alergie, a to i silné, může vyústit také loupání, krájení či strouhání dané potraviny.

Evžena Janovská

 

 
  • tisk
  • předplatit si