Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

HRT v roce 2009

Datum: 5. 11. 2009
Autor: MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc.

Fertilní období ženy je ukončeno menopauzou. Období postupného útlumu ovariální činnosti označujeme jako klimakterium – přechod. Vzhledem k tomu, že věk žen vstupujících do menopauzy se již 30 let nezvyšuje, prodlužuje se postmenopauzální období, tedy období estrogendeficitní. Tím se otevírá větší prostor pro rozvoj negativních zdravotních důsledků absence trofického a metabolického vlivu estrogenů. Proto je otázka indikací a kontraindikací hormonální substituční terapie (HRT) stále aktuální a její naléhavost v důsledku stárnutí populace bude nadále stoupat.

Indikace HRT

Moderní a všeobecně uznávanou indikací hormonální substituční terapie je klimakterický a estrogendeficitní syndrom se svými vegetativními a orgánovými projevy, které negativně ovlivňují kvalitu života ženy. Aplikace hormonů by měla být časována na období klimakteria po dobu nezbytně nutnou a v minimálních dávkách, kterými lze dosáhnout potlačení projevů klimakterického syndromu.

Kontraindikace HRT

Uznávanými kontraindikacemi estrogenní substituční terapie je aktuální karcinom prsu, doposud neléčený karcinom endometria, akutně probíhající hluboká žilní trombóza a plicní embolie, neobjasněné vaginální krvácení a akutní těžká hepatopatie s poruchou funkce jater.

Zásady bezpečné preskripce

Hormonální substituční léčba by měla být doporučena na základě prokazatelných a uznávaných indikací. Před zahájením léčby je nutné pečlivou anamnézou a klinickým vyšetřením vyloučit možné kontraindikace. Je třeba provést komplexní gynekologické vyšetření a mamografii a změřit krevní tlak. Další vyšetření (kostní denzitometrie, lipidové spektrum, jaterní testy) se provádějí podle posouzení zdravotního stavu či přítomnosti zdravotních rizik konkrétní pacientky vždy individuálně. Podmínkou podávání hormonální substituční terapie je rovněž náležité poučení pacientky, která je nadále sledována. Pravidelně je aktualizována osobní anamnéza se zaměřením na změny zdravotního stavu, které by mohly představovat specifické riziko při aplikaci hormonů. K zásadám bezpečné aplikace HRT v léčbě klimakterického syndromu patří použití minimální dávky estrogenu, postačující k potlačení symptomů deficitu estrogenů, a u kombinované HRT adekvátní dávky progestinu. V případě projevů vaginální atrofie preferujeme lokální aplikaci estrogenů.

Závěr

Dominantní léčebnou modalitou klimakterické medicíny zůstává hormonální substituční terapie. Má významný vliv na kvalitu života žen, které obtěžuje klimakterický syndrom a příznaky nedostatku estrogenů. Má své benefity i rizika, která jsou u každé konkrétní pacientky individuální a těžko objektivitizovatelná na celou populaci. K péči o ženu v klimakteriu patří i prevence a případně léčba osteoporózy.

MUDr. Jaroslav Jeníček, CSc. Lékařský dům Praha 7, a. s., Centrum klimakterické medicíny, Gynekologicko-porodnická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si