Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Poslední zvonění ošetřovatelství

Datum: 5. 11. 2009
Autor: PhDr. Pavla Pavlíková; Ivana Zárubová

V akademickém roce 2008/2009 byly ve dnech 8.–15. června a 7.-9. září realizovány jedny z posledních státních závěrečných zkoušek bakalářského studia oboru ošetřovatelství. Poslední zvonění tomuto studijnímu programu zazní v akademickém roce 2009/2010. Bakalářský studijní program ošetřovatelství byl zahájen na 1. LF UK v akademickém roce 1992/1993. Realizací výuky byl pověřen Ústav teorie a praxe ošetřovatelství. Program měl charakter rozšiřujícího studia, nejednalo se o kvalifikační studium. 

Byl určen především pro absolventy SZŠ, později i VOŠZ. Cílem bakalářského studia bylo kvalitně připravit sestry pro běžnou klinickou praxi, a vytvořit tak novou kategorii sester s vysokoškolským vzděláním, která bude vybavena základními vědomostmi a dovednostmi potřebnými pro vědecko-výzkumnou práci, která by postupně vytvářela kvalitní teoreticko-praktickou základnu oboru podloženou výzkumem. Studijní program ošetřovatelství byl zpočátku realizován jako denní forma studia (dnes prezenční forma) v délce trvání 3 roky. Externí forma studia (dnes kombinovaná forma) byla zahájena později, v akademickém roce 1993/1994, v délce trvání 4 roky. První absolventi denního (prezenčního) studia skládali státní závěrečnou zkoušku v roce 1995, poslední studenti tuto zkoušku vykonají v roce 2010. Externí (kombinované) studium mělo své první absolventy v roce 1997 a poslední studenti tohoto typu studia ukončili své studium v roce 2009.

V souladu se strategií Zdraví pro všechny v 21. století a vývojem profese ve vztahu k Evropské strategii Světové zdravotnické organizace pro vzdělávání všeobecných sester byla v akademickém roce 2008/2009 zahájena výuka v novém studijním programu všeobecná sestra, jejíž první absolventi v prezenčním i kombinovaném studiu budou v roce 2011. Jedná se o tříleté kvalifikační studium, jehož absolvováním získají studenti profesní kvalifikaci zdravotnického pracovníka oprávněného k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. Kladně hodnotíme studiem získanou profesní úroveň a odbornou vybavenost studentů studijního programu ošetřovatelství. Za velmi pozitivní považujeme i to, že bakalářský studijní program určený pro sestry se jako nelékařský obor podařilo z historického hlediska poprvé realizovat na lékařské fakultě.

PhDr. Pavla Pavlíková, Ivana Zárubová, Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK

 
  • tisk
  • předplatit si