Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

XIII. ročník Gerontologických dnů Ostrava

Datum: 5. 11. 2009
Autor: Jarmila Škubová; Eva Wićazová

Slunečný podzim jako by symbolizoval cíle jedné z našich největších zdravotnických vzdělávacích akcí roku – Gerontologických dnů Ostrava. Třídenní kongres s mezinárodní účastí byl zahájen 23. září a zúčastnilo se ho na 600 oborníků – geriatrů a gerontologů, geriatrických sester, nutričních asistentů, sociálních pracovníků, zástupců charit a klubů pro seniory.

Dny proběhly pod záštitou Mgr. Lubomíra Pospíšila, náměstka primátora statutárního města Ostravy, a ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP. Záštitu nad Cenou osobnostem měl Ing. Jaroslav Palas, hejtman Moravskoslezského kraje.

S úvodním slovem vystoupila ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA. „Je třeba připravit se na demografický vývoj stárnutí populace,“ uvedla. Informovala o koncepci péče o geriatrické pacienty, kterou jako ministryně zdravotnictví garantuje. Koncepce musí odpovědět na otázky, co je dlouhodobá péče, z jakých zdrojů bude hrazena a kdo se na ní bude podílet. „Dalším problémem je stárnutí poskytovatelů,“ uvedla ministryně. „Není to problém specificky český, což však neznamená, že je možné nad ním pokrčit rameny.“ Své krátké vystoupení uzavřela definováním cíle všech, kteří o seniory pečují: „Cílem je kvalita života geriatrických pacientů, zvýšení jejich soběstačnosti.“

Na ministryni navázala v úvodním vystoupení naše přední odbornice v oboru geriatrie a gerontologie, přednostka Geriatrické kliniky 1. LF a VFN prof. MUDr. Eva Topinková, CSc., která připomněla význam výzkumu v geriatrii a gerontologii. Tyto obory se podle ní neobejdou bez zavádění vědeckých poznatků do praxe. Na tomto poli se čeští geriatři v „evropské komunitě geriatrů“ již začínají prosazovat. Letos se kupříkladu konal v Paříži Světový gerontologický kongres (více než 6 tisíc účastníků; v Evropě je více než 14 tisíc geriatrů), kterého se zúčastnil i značný počet českých lékařů, kteří přednesli 10 vědeckých sdělení. Dále řekla, že díky pomoci ministerstva zdravotnictví se České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP podařilo připravit koncepci oboru geriatrie. V oblasti lékařské se povedlo udržet geriatrii jako základní obor. Dnes je u nás 240 lékařů s atestací z geriatrie, ale pracuje jich jen 167, hlavně z důvodu věku. Většinu profesí v geriatrii však tvoří nelékaři.

Udělení cen za mimořádný přínos

Ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková a Bc. Mária Dobešová, náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči FN Ostrava, předaly letos již poosmé ceny za mimořádný přínos v oboru gerontologie, kterou tradičně vyhlašuje pořadatel kongresu společnost DTO CZ, s. r. o., Ostrava. V letošním ročníku získal ocenění MUDr. Jiří Podivínský, zakladatel Odborného léčebného ústavu neurologicko-geriatrického v Moravském Berouně (OLÚNG). Toto zařízení je první svého druhu v ČR, s hospitalizací 750 pacientů ročně pro spádovou oblast asi 350 tisíc obyvatel. Oceněný v ústavu otevřel jednotku dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče pro náročné pacienty s těžkými neurologickými chorobami, s trvalou tracheotomií a poraněním mozku. Také tato jednotka je v u nás v následné péči první svého druhu. J. Podivínský také založil v Olomouci občanské sdružení Pamatováček, v němž zajišťuje ambulantní péči s návazností na péči lůžkovou v OLÚNG. V dubnu 2007 ústav jako první pracoviště na Moravě a druhé v ČR získal akreditaci ASK v následné péči. Druhou osobností, která převzala cenu, byla pracovnice v sociálních službách Domova Odry Marta Martinátová. Na tomto pracovišti začínala jako uklizečka, poté se stala sanitářkou a následně získala kvalifikaci zdravotního maséra. V domovech pro seniory zavedla ojedinělé metody kraniosakrální terapie, kterou aplikuje na svém pracovišti u poloviny klientů. Pomocí kraniosakrálních rytmů flexe a extenze dochází k psychickému a fyzickému uvolnění, odstranění svalových tenzí a k diagnostice bloků. Oceněná také zpracovala metodu bazální stimulace pro všechny imobilní klienty podle jejich individuálních potřeb. Bazální stimulace je pod její instruktáží vysoce profesionální formou prováděna všemi pečujícími osobami.

Program kongresu a doprovodné akce

Nosnými pilíři kongresu byla tři témata: psychiatrické nemoci ve stáří a jejich komplikace, aktivizace seniorů a nové přístupy k lidem se syndromem demence a priority pracovníků nelékařských profesí pro nejbližší budoucnost. Hovořilo se například o diferenciální diagnostice demencí, výživě psychiatrických pacientů, o psychických problémech v klimakteriu, alternativních metodách komunikace s klienty se syndromem demence a rovněž o problematice lidí na okraji společnosti ve stáří a v nemoci, o zajištění následné péče pro osoby společensky nepřizpůsobivé či o možnostech a potřebách efektivní edukace seniorů. Součástí kongresu byly doprovodné semináře a workshopy jak pro pracovníky lékařských, tak i nelékařských oborů. Na workshopu pro sestry se hovořilo o plánované péči o imobilního pacienta, pracovníci sociální péče se zabývali podporou aktivního stárnutí, například využitím reminiscenční terapie pro lidi se syndromem demence. Velký zájem vzbudil seminář pro pracovníky agentur domácí péče na téma týraný senior, kde se hovořilo o zneužívání a diskriminaci seniorů v domácí péči. Připraven byl také seminář pro praktické lékaře, věnovaný infekční, kožní a farmakologické problematice. Během exkurzí do zařízení zdravotní a sociální péče jednání odborníků pokračovala přímo v terénu. I v letošním roce program pamatoval na studenty zdravotních a sociálních oborů, pro něž byl připraven seminář zaměřený na tematiku duševního zdraví a duševní nemoci.

Jarmila Škubová, Eva Wićazová

 
  • tisk
  • předplatit si