Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

ČAS hostem na Slovensku

Datum: 5. 12. 2009
Autor: Jindra Pavlicová

Ve dnech 23.–25. září se konal XVIII. kongres nefrologické sekce sester, která je součástí slovenské lékařské společnosti. Akce proběhla na hranicích Slovenska s Maďarskem, v hotelu Wellness v Patincích.

Letitá spolupráce nefrologických sekcí České a Slovenské republiky byla znát i na tomto odborném fóru. Česká asociace sester byla pozvána k aktivní účasti a prezentovala se čtyřmi přednáškami: Historie vzdělávání sester pracujících na dialyzačních centrech, Podíl profesní organizace na vzdělávání sester, Časová mapa dialyzovaného pacienta v hemodialyzačním programu a Světový den ledvin. První dvě přednášky vzešly ze společné historie obou států a byly přijaty velice pozitivně. Navíc účastníci dobře hodnotili i současnou přátelskou spolupráci.

Dalšími tématy prezentovanými na kongresu byly kupříkladu ošetřovatelská péče v nefrologii, hemodialýza a ostatní eliminační metody, peritoneální dialýza, transplantace ledvin, management poskytování ošetřovatelské péče, zvláštnosti péče v pediatrii a varia. Hovořilo se i o rizicích v nefrologické péči, ať už na straně pacienta, nebo personálu. Několik přednášek řešilo problematiku psychiky nefrologického pacienta.

Kongres zaštiťovala Slovenská lékařská společnost, nefrologická sekce sester a Slovenská komora sester a porodních asistentek. O tom, že byl o problematiku velký zájem, svědčila i vysoká účast na kongresu, kterého se zúčastnilo na 300 odborníků. Významnými hosty kongresu byli ministr zdravotnictví Slovenska R. Raši, zástupci dialyzovaných a transplantovaných pacientů a zástupce Slovenské lékařské společnosti. Rovněž zde bylo vzpomenuto naší společné historie, a to nejen ve vzdělávání. Akce byla zařazena do celoživotního vzdělávání. Pro zajímavost – kreditní systém na Slovensku se od našeho liší. Na odborných akcích se započítává tolik kreditů, kolik hodin akce trvá (např. 1 hodina = 1 kredit).

U příležitosti kongresu pozvali zástupci ČAS předsednictvo slovenské nefrologické sekce a všechny slovenské zájemce na český Nefrologický kongres sester, který se uskuteční 3. prosince 2009 v Praze.

Jindra Pavlicová, členka prezidia ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si