Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2010

Co nabízí Centrum pro poruchy spánku a bdění a video EEG laboratoř

Datum: 5. 1. 2010
Autor: Hana Staufčíková

Centrum pro poruchy spánku a bdění a video EEG laboratoř ve FN Ostrava je součástí Kliniky dětské neurologie. Provoz byl zahájen na jaře roku 2003. Přestože patří k dětskému pracovišti, jsou zde vyšetřováni i dospělí pacienti.

Provoz laboratoře zajišťují lékaři a laborantky vyšetření ve dvou zdejších video EEG stanicích jsou prováděna téměř ne­přetržitě. Kvalitní video záznam umož­ňuje kamerový systém nainstalovaný v obou místnostech tak, aby bylo možné pacienta sledovat ve dne i v noci. Pro noční záznam jsou nainstalovány infra­červené kamery. Pacientje po celou dobu monitorace kontrolován laborantkou, která má možnost ho sledovat pomocí vzdáleného přístupu (ovládání počítače na dálku) ze své pracovny. Zajistí se tím klid v laboratoři zejména během noční­ho monitorování. Součástí centra jsou dvě popisovny pro vyhodnocování jednotlivých vyšetření. Zde jsou shromažďována data, která jsou na server transportována po síti.

Spektrum vyšetření

Co naše laboratoř nabízí? Pokud jde o pacienta, jehož problémem je záchva­tové onemocnění a je nutné odlišit epi­lepsii od jiného záchvatového onemoc­nění, je vhodná video EEG monitorace trvající více než 24 hodin. Poskytujeme rovněž odbornou konzul­taci pacientům s poruchami spánku a bdění. Úvodní rozhovor upřesní potí­že pacienta a umožní nabídnout mu vy­šetření, která nejpřesněji odhalí jeho problém. Během tohoto rozhovoru lékař pacienta edukuje o průběhu vyšetření a možnostech dalšího postupu diagnos­tiky a léčby.

Pacienti jsou do našeho centra objedná­váni na základě doporučení svých prak­tických lékařů nebo lékařů odborných ambulancí (převážně plicní, ORL, psy­chiatrie, neurologie pro děti i dospělé). U video EEG monitorace jde o několi­kahodinový až 24hodinový i delší zá­znam. Vyšetření je doplněno aktivační­mi testy fotostimulace, hyperventilace, podle potřeby je proveden polohový test, zátěžový test na rotopedu a test indukč­ní. Pro záznam EEG se používá EEG čepice vybraná na míru podle velikosti pacientovy hlavy. Do otvorů v čepici se vstřikuje vodivý gel, který zajišťuje pře­nos EEG signálu z mozku do snímacího zařízení. Castá je také 24hodinová ezofageální pH metrie snímaná kontinuál­ně s video EEG záznamem. Pro malé pacienty s potížemi s nočním pomočováním je k dispozici enuretická sonda. Do oblasti spánkové medicíny spadají další vyšetřovací metody. Limitovaná polygrafie nabízí naše pracoviště pacientům přicházejícím pro vý­raznou denní únavu, ospalost, noční ne­kvalitní spánek, chrápání a apnoické pauzy. Tyto symptomy vypovídají o možnosti syndromu spánkové apnoe — SAS. Sledovanými parametry jsou zde SpO2, dechové parametry — dýchací pohyby hrudníku a břicha, flow — prů­tok vzduchu nosem, hrdelní mikrofon. Při pozitivním nálezu vyšetření limito­vanou polygrafií dále pacientům nabíd­neme testovací noc nebo více nocí s pří­strojem autoCPAP (Continuous Positive Airway Pressure), který svým mechanismem udržuje trvalý přetlak v dýchacích cestách a zamezí vzniku obstrukce horních cest dýchacích. Během testovací noci přístroj pod tlakem vhání do dýchacích cest vzduch pomocí vý­konné turbínky, na jejímž konci je nazální nebo celoobličejová maska, a přístroj pak sám vyhodnotí a určí ideální léčebný Příprava pacienta k video EEG vyšetření; pro snímání EEG signálu je použita EEG čepice s vodivým gelem tlak pro pacienta. Pacient musí s podob­ným typem přístroje, ve kterém je léčeb­ný tlak nastaven stabilně, spát pokud možno dlouhodobě každou noc. Při netoleranci CPAP je možné nabíd­nout léčbu dvojúrovňovým přetlakem v dýchacích cestách — BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure), kdy je tlak při výdechu usnadněn. Pro podrobný záznam spánku je potře­ba provést celonoční polysomnografic-ký záznam s těmito sledovanými para­metry: elektroencefalogramem, elektro-okulogramem, EMG svalů brady — mm. mentales, EMG svalů nohou — mm. ti­biales anterior, dechové parametry — dý­chací pohyby hrudníku, flow — termis­torové senzory před nosními průduchy, poloha těla, SpO2. EEG elektrody jsou do vlasaté části hlavy připevňovány po­mocí kolodia, které po zaschnutí zajistí jejich pevné přichycení a snižují příměs artefaktů.

Příprava pacientů k jednotlivým vyšetře­ním je individuální. Je ovlivněna věkem pacienta, jeho schopností spolupracovat, typem a délkou vyšetření. Ze strany laborantky je nutná odborná úroveň a také dobrý psychologický přístup k paciento­vi.

Závěr

Pro optimální chod spánkové a video EEG laboratoře je nutná mezioborová spolupráce zejména s klinikou otorino-laryngologickou, plicní, psychiatrickou a neurologickou. V průměru se na našem pracovišti ročně vyšetří 260 pacientů přicházejících k vi­deo EEG, 60 pacientů s polysomnografií, 240 pacientů s limitovanou poly­grafií, 90 pacientů s titrací ACPAP, dva pacienti s testem na rotopedu, dva pa­cienti s pH metrií (průměr za období posledních tří let).

Hana Staufčíková, Klinika dětské neurologie, FN Ostrava

 
  • tisk
  • předplatit si