Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 / 2010

Nádor štítné žlázy, odhalený při vyšetření v rámci screeningu poruch štítné žlázy

Datum: 5. 1. 2010
Autor: Hana Mokrá; MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková

Těhotné a ženy do jednoho roku po porodu jsou z hlediska výskytu onemocnění štítné žlázy rizikovou skupinou. Protože průměrný věk gravidních žen v České republice za posledních dvacet let vzrostl nejméně o šest let, zvýšilo se logicky i množství žen, u kterých se onemocnění štítné žlázy projeví před otěhotněním nebo v průběhu těhotenství, případně v poporodním období.

Mnohdy zůstanou nepoznána, a tak mohou nepříznivě ovlivnit zdravotní stav matky i dítěte. Neléčené či nesprávně léčené poruchy funkce štítné žlázy mohou být spojeny s preeklampsií, předčasným  porodem,  výskytem  depresí v poporodním období, nízkou porodní hmotností dítěte, vývojovými vadami či  s poruchami   neuropsychického  vývoje. Včasné zachycení tyreopatií u fertilních či těhotných žen má velký význam nejen pro zdraví ženy a správný průběh gravidity a porodu, ale také pro zdraví narozených dětí. Proto VZP začala od 1. 4. 2009 hradit všem těhotným ženám, které jsou u ní pojištěny, vyšetření štítné žlázy.

V regionu Havlíčkův Brod screening probíhal od 1. 1. 2004 do 31. 8. 2008 v rámci výzkumného záměru. Byl orga­nizován následovně: gynekolog odebral těhotné ženě při první návštěvě v am­bulanci vzorek krve, ve kterém byly mimo jiné vyšetřeny také hladiny hor­monu stimulujícího štítnou žlázu, pro­tilátky proti tkáni štítné žlázy a volný tyroxin. Pokud byl některý z výsledků abnormální, byla těhotná žena pozvána k podrobnému vyšetření endokrinologem. Pacientky byly bez ohledu na vý­sledek vyšetřeny nejen v těhotenství, ale také tři měsíce po porodu. Tato organi­zace se osvědčila a nyní je opět využívá­na při realizaci screeningu poruch štít­né žlázy. V těhotenství se z chorob štítné žlázy setkáváme s hypotyreózou, nejčastěji vy­volanou autoimunitní tyroiditidou, méně často s hypertyreózou (tyreotoxikózou), která doprovází Gravesovou chorobu. Výjimečně jsou však zachyceny i pacientky s nejzávažnější diagnózou — zhoubným nádorem štítné žlázy.

Kazuistika

Pacientka M. P. se k nám objednala na doporučení svého gynekologa v 9. týdnu těhotenství pro zvýšené protilátky proti tyreoperoxidáze. V rodinné anamnéze zmiňuje babičku, která se léčila se štít­nou žlázou. Dvě předchozí těhotenství byla ukončena porodem zdravého dítěte v termínu. Současné těhotenství skonči­lo samovolným potratem v 10. týdnu gravidity.

Při endokrinologickém vyšetření se pa­cientka cítí dobře, potíže neudává. Tě­lesná hmotnost 76 kg, výška 162 cm, tep 80/min, krevní tlak 100/60 mmHg. Vy­šetření pohmatem neprokázalo zvětšení ani nerovnosti. Vyšetření ultrazvukem ukazuje malý hypoechogenní uzlík, ze kterého byla odebrána biopsie, cytologické vyšetření potvrdilo diagnózu tumoru štítné žlázy. Na základě těchto výsledků byla pacientce navržena léčba — operativ­ní řešení, s nímž pacientka souhlasila. Po operaci štítné žlázy v březnu 2006 na­stoupila na léčbu radiojódem v květnu 2006. Poté byla bez potíží, byla nasazena dávka hormonu Letrox, která se postup­ně upravovala. Ještě před ukončením pra­covní neschopnosti se u pacientky objevi­ly subjektivní potíže — bolesti hlavy, závratě, únava, bolest na hrudi a v oblasti hrtanu. Šlo spíše o obavy psychického rázu v souvislosti s možným novým pro­puknutím nemoci. Zde nejvíce pomohlo citlivé vysvětlování, že operací bylo vše vyřešeno, přesto byla odeslána na ultra­zvuk krku, CT vyšetření hrudníku, do otorinolaryngologické a neurologické ambulance. Všechna vyšetření potvrdila negativní nálezy a pacientka je nyní cel­kem bez potíží, léčena supresní dávkou Letroxu a v pravidelných intervalech sle­dována naší endokrinologickou porad­nou.

Hana Mokrá, Diabetologická ambulance Interního oddělení Nemocni­ce Havlíčkův Brod

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Interní oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod

 
  • tisk
  • předplatit si