Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2010

Ženy, které měnily zdravotnictví 11. – Marie Anzenbacherová

Datum: 5. 3. 2010
Autor: PhDr. Helena Chvátalová

Marie Anzenbacherová jako jedna z prvních českých diplomovaných sester začala velmi brzy zastávat vysoké funkce ve zdravotnické administrativě a byla důležitou osobou při prosazování profesních zájmů sester pomocí legislativy.

Marie Anzenbacherová se narodila se v roce 1898 v Plasích u Plzně. V le­tech 1911-13 se jí dostalo základního vzdělání v klášterní škole Sacre Coeur v Praze. Pak pracovala jako mladičká asistentka lékaře v Plasích. V roce 1921 získala diplom sestry ošetřovatelky ve Státní ošetřovatelské škole, a navíc do­stala přes ČSČK možnost studovat ve­řejné zdravotnictví na Bedford College v Londýně.

Po návratu z Londýna se stala ve­doucí Ústředních poraden Našim dě­tem. V roce 1930 řídila již poradny Našim dětem z ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy. V nově zřízeném ošetřovatelském poradním sboru ministerstva v roce 1938 zastupovala sestry v sociální služ­bě. V této době také převzala funkci představené v Masarykových domovech v Praze a pracovala zde i během války. 

Vysoké funkce ve zdravotnické administrativě

Jako jedna z prvních českých diplomo­vaných sester začala ve velmi mladém věku zastávat vysoké funkce ve zdra­votnické administrativě, prosazovala profesní zájmy sester pomocí legislati­vy, a otvírala tak sestrám cestu k cen­trálním orgánům. Stála u zrodu Spolku absolventek školy ošetřovatelské, pracovala v jeho výboru i ve výboru pozdějšího Spol­ku diplomovaných sester (SDS). Jeho činnost byla za války (1941) zastavena a po ní už nebyla obnovena. Marie Anzenbacherová spolupracovala hlavně se sestrou Annou Rypáčkovou při za­členění sester v ROH.

S Annou Rypáčkovou spolupraco­vala i během předchozího období, a to i na velmi riskantních „akcích". Za 2. světové války jí například pomáhala podporovat rodiny zatčených ilegál­ních pracovníků. Po válce pracovala na ministerstvu zdravotnictví v úseku péče o dítě, v roce 1948 vedla ošetřova­telský referát pražského kraje. Publi­kovala řadu článků o postavení střed­ních zdravotnických pracovníků. Celý svůj život zasvětila sesterskému povo­lání a usilovala o jeho vyšší úroveň.

PhDr. Helena Chvátalová

 
  • tisk
  • předplatit si