Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2010

Sestry a porodní asistentky v Evropě

Datum: 3. 5. 2010
Autor: Lucie Škubová

Světová zdravotnická organizace koncem loňského roku zveřejnila výsledky dalšího rozsáhlého průzkumu Síla pro zdraví, který po pěti letech mapoval situaci v oblasti ošetřovatelství a porodní asistence v evropských členských státech.

V průzkumu, jehož data byla sbírána od listopadu 2008 do března 2009, by­lo rozesláno 144 dotazníků do 53 člen­ských států. Vrátilo se 53 odpovědí ze 35 zemí (o osm zemí více než v roce 2004). Odpovídali zástupci 4,3 milio­nu sester a 300 tisíc porodních asisten­tek: 17 (28 %) z ministerstva zdravot­nictví, vrchní sestry a vedoucí porodní asistentky, 24 (42 %) z národních aso­ciací sester, 12 (43 %) z národních aso­ciací porodních asistentek.

Reakce zemí na pět hlavních cílů veřejného zdravotnictví

Všechny země, které se průzkumu zú­častnily, potvrdily pět prioritních po­třeb veřejného zdravotnictví. Jsou to:

•   potřeby plynoucí ze vzrůstajícího počtu dlouhodobých onemocnění;

•   zvýšená potřeba investic do dlouho­dobé péče;

•   potřeba adekvátní zdravotnické pracovní síly;

•   potřeba adekvátních finančních zdrojů pro zdravotní péči;

•   potřeba dlouhodobě udržitelných zdravotních systémů.

Nezávislá role sester - realita

Dlouhodobou politickou ochotu pod­pořit tyto cíle a přijmout odpovídají­cí závazky v oblasti ošetřovatelství po­tvrdilo jednoznačně 25 států. Jejich zá­stupci přitom poukázali i na konkrétní vládní kroky, které byly učiněny, ja­ko např. na přesun odborného vzdělá­ní na vyšší úrovně (31 zemí), rozšíře­ní pole působnosti a kompetencí sester a porodních asistentek nebo delego­vání rolí sester a porodních asistentek na zdravotní asistenty. Fungující „case management" hlásilo 19 zemí. Dalších 18 zemí konstatovalo nezávislou ro­li sester a porodních asistentek v týmu s lékaři a 12 zemí oznamuje, že sestry mají oprávnění předepisovat léky (pod­půrné prostředky). Ostatní v současné době hledají právní způsob, jenž by to povolil. Země v průměru hlásily 10 až 30 % sester nebo porodních asistentek s magisterským nebo Ph.D. vzděláním. Omezený růst se řeší v rámci interdis­ciplinárního výuky - zejména v návaz­ném vzdělávání. Pohyb počtu ošetřovatelských profesí ve zdravotnických systémech

Země, které se mohou chlubit pří­růstkem ošetřovatelského personálu (i když stále ne dostatečným), to zdůvodňují rostoucím počtem vzdělávacích příležitostí a úrovní (kvalitou) vzdělá­vacích kapacit, rozšířením služeb a vy­tvořením nových pracovních pozic pro všeobecné sestry, investováním do zvý­šení atraktivity práce sestry / porodní asistentky a rozšířením výcvikových kapacit pro tyto profese. Země s úbyt­kem ošetřovatelských profesí tento vý­voj přičítají migraci (zejména z výcho­doevropských do západoevropských zemí), odchodu těchto profesí do jiných profesních oborů nabízejících lepší kariérní vyhlídky a odchodu do důchodu.

Spravedlivá odměna (mzda), uznání a pokrok

Platy ošetřovatelských profesí jsou sta­bilní nebo rostoucí ve všech zemích, s výjimkou dvou (Německo a Portu­galsko). 22 zemí má metodické systémy odměňování a kariérního růstu. 10 ze­mí vykazuje obecně společenské roz­dílnosti mezi pohlavími (ženy jsou pla­ceny hůř než muži), což má na profesi ošetřovatelky a porodní asistentky, kde mají převahu ženy, negativní dopad.

Národní registry nemají všechny země

Výzkum se také zabýval otázkami, do jaké míry se sestry a porodní asistent­ky účastní na politických rozhodnutích týkajících se jejich profese. Odpovědi se pohybovaly v celé škále možností. Ně­které státy vykazují jen částečnou účast ošetřovatelských profesí na politickém rozhodování, jiné referují o pravidelné účasti a možnosti ovlivnit pracovní po­zice pro sestry / porodní asistentky na úrovni regionální, národní, vládní poli­tiky. 26 zemí informuje o podílu sester / porodních asistentek na debatách týka­jících se vládních priorit veřejného zdra­votnictví. Zajímavé je, že porodní asis­tentky vykazují na rozhodování nižší účast. Proč tomu tak je, výzkum neříká. 24 zemí má národní registr zdravot­ních sester / porodních asistentek. Některé země mají národní zdravotnická data/statistiky. Nejchudší informační základnu mají tam, kde není ani jedno z výše zmíněných - to ovlivňuje pláno­vání a budoucí výhledy těchto profesí.

Hlavní problémy zůstávají

Hlavní úkoly pro ošetřovatelství se od roku 2004 jen málo změnily. Stále pře­trvává převážně léčebný systém zdra­votní péče (29/35 zemí), chybí finanční zdroje pro zdravotnictví (27/35 zemí), jsou problémy s definováním pracov­ních pozic sester a porodních asistentek (22/35 zemí), prestiž této profese je niž­ší v porovnání s ostatními skupinami (17/35 zemí), přetrvává dominance žen v této profesi, většina zemí má v ošet­řovatelství přes 90 % žen. Pro všechny země je společný problém s náborem mužů. Nepodařilo se vybudovat vhod­né systémy náboru a rozvoje lidských zdrojů (10/35 zemí). 17 zemí je ovlivně­no systémy náboru v okolních zemích.

Doporučení WHO

WHO doporučuje uvést do praxe sys­témy plánování lidských zdrojů a stra­tegie, které mají učinit z ošetřovatelství a porodní asistence atraktivní kariérní příležitost pro mladé lidi a motivovat k této práci ty, již jsou kvalifikovaní. Dá­le doporučuje posunout bazální vzdělá­ní v této profesi na vyšší studijní úrov­ně v těch zemích, kde to ještě nebylo uči­něno. Doporučuje představit náročnější pracovní role pro zdravotní sestry a po­rodní asistentky a normativní rámec (popis pracovního místa), jenž tyto ro­le podporuje.

Dále to znamená zaměřit se na vzrůstající potřeby dlouhodobě nemoc­ných lidí, především v oblasti dlouho­dobé péče. Podporovat vývoj, který se­strám a porodním asistentkám umož­ňuje podílet se na rozhodování na všech úrovních vytváření systému a rozvo­je služeb. Posílit přístupy vytvářející koncepty, jež určují a měří kvalitu slu­žeb zdravotních sester a porodních asi­stentek, a posílit výzkumné kapacity této profesní skupiny.

Podle původních zdrojů připravila Ing. Lucie Škubová

 
  • tisk
  • předplatit si