Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2011

Zdravotnické prostředky používané při operacích HIV+ pacientů

Datum: 5. 12. 2011
Autor: Ludmila Michalová

Několik let pracuji jako instrumentářka na operačních sálech infekční kliniky nemocnice Na Bulovce. Naše operační sály prošly v minulém roce rozsáhlou a finančně nákladnou rekonstrukcí. Jsou vysoce specializovaným pracovištěm pro řešení operací infekčních pacientů. Velké procento našich pacientů je HIV pozitivní.

V České republice bylo ke konci roku 2010 evidováno 1 536 HIV pozitivních (HIV+) pacientů. Největší počet je v Praze – 733. V průběhu ledna 2011 přibylo v hlavním městě 14 nově diagnostikovaných pacientů. Onemocnění AIDS je plně rozvinuto u 321 pacientů. Nadějí je zcela jistě výzkum našich vědců z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, kde tým Jiřího Hejnara ve spolupráci se skupinou Ivana Hirsche z Marseille výrazně pokročil v metodě výzkumu nového druhu léku proti viru HIV.

Při operaci HIV+ pacientů používáme různé druhy zdravotnických prostředků. Jejich úkolem je chránit pacienta před přenosem infekčního agens do operační rány a také ochránit operační tým před možnou nákazou ze strany pacienta.

Co je zdravotnický prostředek? Lze jej definovat jako nástroje, přístroje, pomůcky či materiál určený k prevenci, mírnění nemocí, vyšetření a diagnóze, náhradě fyziologického procesu či anatomických struktur a zejména pro kompenzaci různých zdravotních postižení. Zdravotnické prostředky (ZP) jsou klinicky testované, s bezpečnostním atestem, schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). ZP uváděné na trh výrobcem, distributorem nebo zplnomocněným zástupcem musí mít viditelně umístěný grafický symbol na štítku ZP nebo na jednotkovém balení, eventuálně v návodu na použití.

Operační výkony a tým

Na Infekční klinice FN Na Bulovce vznikly po rekonstrukci dva operační sály – aseptický a septický. Na septickém sále probíhají operace HIV+ pacientů, je připraven pro nemocné s vysoce nakažlivými infekcemi typu SARS, pro porody HIV+ žen nebo pro operace pacientů s TBC. Aseptický sál je používán pro běžné operační výkony ostatních infekčních pacientů.

Spektrum prováděných operací je široké. Provádíme operační výkony z hrudní a břišní chirurgie, ORL, operace gynekologické, porodnické, oční, ortopedické a plasticko-chirurgické. Pokud se vyskytne potřeba operace z jiného oboru, opět se řeší u nás. Výkony probíhají v narkóze celkové, epidurální nebo lokální. Téměř všechny naše operace jsou plánované. Při operaci je kladen důraz na chování jednotlivých členů operační skupiny. Rozvaha, klid a soustředění jsou samozřejmostí. Použité nástroje klade operatér na stolek, instrumentářka je neodebírá! Po otření je vrací na místo na operační stolek. Jen tak je možné předejít poranění ostrým předmětem během operace. Pokud se někdo z týmu poraní, rána se vymyje pod tekoucí vodou, dezinfikuje, provede se nultý odběr krve a poraněný je sledován. Vše je zdokumentováno zápisem do Knihy úrazů.

Prevence infekcí

Abychom snížili možnost infekce operační rány, řídíme se několika důležitými pravidly. Prvním je důkladná dezinfekce kůže operačního pole, protože mikrobiologický stav kůže nemocného má velký vliv na možnou kontaminaci operační rány. Druhým krokem je prevence transferu bakterií z oddělení na operační sál. Třetím pravidlem je prevence kontaminace rány infekcí přenášenou vzduchem (aerobní a anaerobní bakterie).

Všechny tyto kroky zajišťuje dodržování režimu operačních sálů (sál aseptický a septický), bariérové postupy, zavedení jednorázových operačních roušek a plášťů, zhotovených z materiálů nepropustných pro viry a bakterie. Musí splňovat kritéria prevence infekcí, včetně odolnosti vůči průniku kapalin. Použití operačních plášťů s odolností proti kapalinám může zmenšit riziko infekce operačního týmu, přenesené od pacienta. Je samozřejmé, že kritéria materiálů odpovídají evropským normám.

Používané ZP

Nejčastěji používanými a nejvíce rozšířenými zdravotnickými prostředky jsou operační čepice, obličejové masky a rukavice. Používáme různé dru­ hy operačních čepic, které se liší tvarem a barvou. Běžně používané jsou i operační kukly.

Obličejové masky, které používáme, splňují 98% účinnost bakteriální filtrace. Často používané jsou masky se štítem a masky s respirátorem (u TBC pacientů).

Při operacích HIV+ pacientů používáme dvojité rukavice Maxitex Duplex, kterým říkáme „banán v čokoládě“: vnitřní rukavice je jasně žlutá, vnější hnědá. Pokud dojde při operaci k perforaci vnější rukavice, rozsah poškození je patrný na žluté rukavici (krvavá stopa). Pro běžné operace máme bezpudrové rukavice Biogel s polymerovou vrstvou.

Jedním z důležitých zdravotních prostředků jsou sterilní operační pláště. Máme k dispozici několik druhů s doplňkovými prvky, kterými jsou výztuže v oblasti rukávů, hrudníku a břicha. Jsou zavinovací, takže zakrývají záda. Na zakrytí pacienta a orámování operačního pole používáme jednorázové operační sety. Nejčastěji je používán set chirurgický, pro císařský řez máme set s „bazénkem“ na zachycení plodové vody (je průběžně odsávána), sety pro ORL operace, několik druhů roušek, prostěradel apod. Všechny mají adhezivní pruh, kterým se fixuje rouška ke kůži pacienta, a tak brání posunu rouškování při výkonu. Použití jednorázového rouškování umožňuje rychlou aplikaci, komfort pro pacienta i operatéra, ale hlavně kontrolu rizika infekce a průniku tekutin v průběhu výkonu.

Pokud je během operace odebrán materiál určený k histologickému vyšetření, je fixován 10% formaldehydem a standardně označený je odeslán do laboratoře. Biologický materiál (placenta, amputát, resekovaná tkáň), zabalené do několika PVC obalů, s nápisem „k likvidaci“, posíláme na patologii.

Po ukončení operace instrumentářka sundá ze svého stolku povlak, z nějž se obrácením na rubovou stranu stane vak, do kterého se veškeré použité rouškování, pláště, materiál a rukavice uloží, vak se uzavře a vloží do dalšího pytle s označením „infekční“. Likvidace se řídí stávajícími předpisy. Samozřejmostí je třídění odpadu na jednotlivé druhy (netkané textilie, ostré předměty, kov, sklo aj.). Aby se zamezilo kontaminaci, eventuálně poranění jiných osob, manipuluje s nástroji a odpadem pouze instrumentářka. Použité i nepoužité nástroje nakládá do dekontaminačního roztoku. Po uplynutí expozice se roztok slije a nástroje se exportují výtahem do přísálové sterilizace. Vloží se do myčky a po mycím procesu se setují, balí a sterilizují.

Práce instrumentářky

Práce instrumentářky na infekční klinice se nesoustřeďuje jen na operace. Naší povinností je i péče o operační ránu bezprostředně po operaci (operatéři na kliniku docházejí ze svých mateřských pracovišť). Na klinice je nepřetržitá služba instrumentářky. Pokud se vyskytne jakákoliv pooperační komplikace, okamžitě informuje pohotovostní službu na příslušné klinice.

Účastníme se převazů s operatérem, ošetřujeme rány našich pacientů (bércové vředy, herpes, erysipel aj.), převazy ran u MRSA pacientů. Asistujeme při konziliích, vyšetřeních (anoskopie, rektoskopie, bronchoskopie atd.) a preventivních prohlídkách. Samozřejmostí je pečlivé vedení dokumentace.

Závěr

Práce na operačních sálech infekční kliniky je rozmanitá, a proto zajímavá. Většina našich pacientů k nám přichází s velkou důvěrou ve schopnosti lékařů a sálového personálu. Správné používání zdravotnických prostředků zaručuje klidný průběh operace a pooperačního hojení.

Ludmila Michalová, Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí FN Na Bulovce, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si