Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2011

Řešení pro suché i exsudující rány

Datum: 7. 3. 2011
Autor: red.

Jeden z mnoha workshopů, jež byly součástí pardubického IX. celostátního kongresu o léčbě ran, byl věnován polyuretanovému krytí s hydrogelovou vrstvou hydroTac, indikovanému zejména v granulační a epitelizační fázi hojení rány neinfikované, povrchové, suché a s mírnou nebo střední exsudací. 

O vývoji a principu působení produktu, který udržuje suché rány vlhké a naopak exsudující rány dostatečně suché, hovořil nejprve prof. dr. Hans Smola z Kliniky dermatologie univerzity v Kolíně nad Rýnem, SRN. Vyzdvihl mimo ji­né účinné spojení absorpce a hydratace v pro­duktu: Polyuretanová vrstva rychle vstřebá­vá přebytečný exsudát a bezpečně ho uzaví­rá uvnitř pěnového materiálu, čímž zabraňuje vzniku macerací a urychluje granulaci. Polyu­retanový film na svrchní straně zabraňuje se­kundární infekci, ale současně propouští vodní páry. Vrstva hydroaktivního gelu s technologií AquaClear obsahuje až 60 % vázané vody – je­jí molekuly se po aplikaci krytí postupně uvol­ňují do rány, čímž ji aktivně zvlhčují a vytvá­řejí tak optimální podmínky pro podporu pro­cesu hojení.

HydroTac k ráně snadno přilne, aniž by po aplikaci docházelo k jeho dalšímu posunu mi­mo ránu. Vysoká míra retence exsudátu i pod tlakem znamená, že krytí je vhodné rovněž pro kombinaci s kompresivní terapií.

Profesor H. Smola zdůraznil, že ránu je před použití HydroTacu nutné správně při­pravit podle konceptu T.I.M.E. (Tissue mana­gement – léčba tkáně, Inflammation and in­fection control – kontrola zánětu a infekce, Moisture balance – zajištění adekvátní vlh­kosti, Epithelial advancement – podpora epi­telizace).

S konkrétními kazuistikami dokumentují­cími účinnost polyuretanového krytí s hydro­gelem poté vystoupila Mgr. Lenka Gavlasová z Kožního oddělení FN Ostrava. Příklady léčby ran z různých nemocničních oddělní (Trauma­centrum, chirurgie, ARK) ukázaly výhody pro­duktu, jimiž jsou:

•    jednoduchá aplikace a ekonomická efektivita,

•    analgetické působení,

•    intervaly mezi převazy závisejí na stavu rány,

•    aplikace nevyžaduje žádné zvláštní doved­nosti či pomůcky.

red

 
  • tisk
  • předplatit si