Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2012

Co přinesl nový zákon záchranářům? (III. díl)

Datum: 1. 10. 2012
Autor: Bc. Drahomír Sigmund

 

Největší problém by ale mohl nastat se zneužíváním ZZS. Nedostatkem nových právních norem je, že neupravují zneužívání ZZS ani dalších zdravotních služeb. Co jsem však nečekal, je, že naopak zneužívání ZZS, ač skrytě, ještě více umožní.

 

Není žádným tajemstvím, že někteří občané dokážou zneužívat ZZS jako jakési taxi zdarma a ještě s garancí dojezdu do určité doby. Proč nevyužít toho, že si teď můžu vzít s sebou i někoho dalšího z rodiny nebo kamaráda, milence, milenku a bůhví, koho ještě?

Že mnozí netuší, o čem píši? Zde jeden možný příklad za všechny: Občan si zajede na nějakou sportovní či kulturní akci z okresního města do nedaleké, třeba 20 kilometrů vzdálené obce. Nejede svým vozidlem, protože má v plánu pít alkohol a třeba i kouřit „trávu“. Po skončení akce stačí zavolat ZZS a nahlásit nějakou pěknou zdravotní indispozici (kolaps, bolest břicha, podvrtnutý kotník apod.). Záchranka přijede do dvaceti minut (běda pokud ne!) a občan se s kýmkoliv, s kým na akci vyrazil, se nechá odvést do okresní nemocnice v místě bydliště. Jinam jej ZZS v tomto případě ani vézt nemůže. Tam samozřejmě odmítne ošeření (protože mu nic nebylo a není) a jde spokojeně domů s vidinou několika set korun ušetřených za taxi. Zdá se vám to nemožné? Omyl! V horším případě, kdy na podobnou akci vyrazí například osmičlenná skupina, může se posádka otočit i čtyřikrát. Spojů hromadné dopravy ubývá, zvláště večer nic nejede a taxík je drahý, zvláště když už naši figuranti vše utratili za alkohol, jointa marihuany, cigarety apod.

Na tomto druhu zneužívání nic nezmění ani správné ustanovení § 29 odst. 2 písm. a), které hovoří o tom, že pacient si v případě ZZS nemůže vybrat zdravotnické zařízení, kam bude směrován. Ustanovení se vztahuje na jiné případy, kdy například pacient z Plzně, který se zraní při dopravní nehodě u Brna, nemohl po místní záchranné službě vyžadovat primární transport do nemocnice v Plzni.

V popsaném modelovém případě je ale jasné, že záchranka v dané oblasti, pokud nejde o pacienta, který vyžaduje vysoce specializovanou péči (kardiocentrum, traumacentrum, popáleninové centrum apod.), musí směřovat do nejbližšího zdravotnického zařízení. Tím je zpravidla nemocnice okresního typu v okresním městě. Svůj názor na přínos nebo „NEpřínos“ ustanovení § 28 odst. 3 písm. e) bodu 3 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách směrem k poskytování zdravotnické záchranné služby nemusím dále komentovat. Za porušení ustanovení zákona ze strany poskytovatele služby hrozí v tomto případě opět pokuta až ve výši 100 tisíc korun.

Stejný § 28 v odst. 3 v písm. h) dává pacientovi také právo „odmítnout přítomnost osob, které nejsou na poskytování zdravotních služeb přímo zúčastněny, a osob připravujících se na výkon povolání zdravotnického pracovníka“. Za porušení ustanovení zákona ze strany poskytovatele služby hrozí v tomto případě opět pokuta až ve výši 100 tisíc korun.

První tři předchozí ustanovení o právech pacienta mají zároveň jedno společné. Tím je problematika omezeného počtu míst ve vozidlech (vrtulníku) ZZS. Kvůli naplňování těchto ustanovení zákona, jak jsme je uvedli v minulém díle, nebude možné v sanitních vozidlech ZZS vozit žádné „praktikanty“. Poslední, čtvrté ustanovení hovořící o právech pacienta zase umožňuje pacientovi odmítnout přítomnost „praktikanta“ na zásahu. Kde tedy budou studenti provádět jiným zákonem stanovenou povinnou praxi při studiu, nevím. ZZS je přece nemůže brát na praxi do vozidla s rizikem, že je na každém druhém výjezdu bude muset vysadit a nechat na místě, buď pro nedostatek místa v sanitce, nebo proto, že si pacient nepřeje jejich přítomnost.

Stejně tak ustanovení § 30 odst. 1 a 2 stejného zákona o zdravotních službách umožňuje pacientovi cizinci vzít si na transport s sebou tlumočníka, nebo pacientovi se smyslovým postižením, třeba překladatele ze znakové řeči. I tato ustanovení znemožňují vozit praktikanty a zakládají některé problémy popsané výše. I za porušení těchto ustanovení zákona ze strany poskytovatele služby hrozí pokuta až ve výši 100 tisíc korun.

Samozřejmě, že se takto doposud při výjezdové činnosti na záchranné službě v případech, kdy to bylo potřebné a hlavně možné dle zdravého selského rozumu, postupovalo. Nic ale záchranné službě nenařizovalo konat tak vždy a za všech okolností. Posádka mohla slušně říci, nemáme pro vás místo, musíte se za pacientem do zdravotnického zařízení, kam jej transportujeme, dopravit sami.

 
  • tisk
  • předplatit si