Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2012

Hygiena a protiepidemické režimy v Nemocnici Strakonice, a. s.

Datum: 5. 11. 2012
Autor: Redakce Florence

Ve funkci epidemiologické sestry pracuje Anna Táborová v Nemocnici Strakonice, a. s. už patnáct let. Má na starosti hygienu a protiepidemické režimy. Její práce zahrnuje tvorbu standardů v oblasti hygienických a protiepidemických režimů, tvorbu dezinfekčních řádů, jejich uvedení do praxe a jejich kontrolu.

Pomocí biologických indikátorů kontroluje i sterilizační techniku a v běžném pracovním procesu se zabývá šetřením suspektních epizod, jejich celoústavní evidencí a kontrolou nastavených režimů v bariérovém ošetřování a auditní činností v oblasti hygieny a epidemiologie. Auditní činnost je sestavena podle celoročních plánů a týká se protiepidemických režimů, čistých provozů a HDS, hygieny rukou a cílených stěrů z nozokomia a rukou.

„Díky dobře zavedenému systému kontrol nemáme větší problémy s výskytem patogenů v prostředí. Jednotlivé nálezy řešíme ihned po zajištění sanací vhodnými dezinfekčními prostředky,” říká Anna Táborová. „Co se týká hygieny rukou, máme zavedený systém vstupních školení o hygienických a protiepidemických opatřeních v naší nemocnici, kterým prochází každý, kdo nastupuje do zaměstnání, včetně studentů, praktikantů a brigádníků,” popisuje. Jednou ročně pak projdou všichni školením, na kterém nemocnice spolupracuje s externími lektory. I konzultační a poradenská činnost spadá do kompetencí A. Táborové. „Přestože systémy i kontrolní činnost v oblasti hygienických a protiepidemických opatření máme nastaveny dobře, najdou se jednotlivci, kteří poruší zásady nebo nemají zažité správné návyky v oblasti hygieny. Ale celkově mohu říci, že v posledních dvou letech došlo k velkému zlepšení jak v oblasti hygieny rukou, tak i v bariérovém ošetřování,” pochvaluje si A. Táborová.

 
  • tisk
  • předplatit si