Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 2 / 2012

Povinností komory bude udržet kvalitu zdravotní péče

Datum: 6. 2. 2012
Autor: Jarmila Škubová

Pro zdravotníky nelékaře je letošní rok mimořádně klíčový. Zrychlují a zintenzivňují se přípravné práce na vytvoření komory nelékařů.

V Evropě jsou jen tři země, kde nelé­kařští zdravotničtí pracovníci nema­jí svou profesní komoru. Je to Řecko, Francie a tou třetí zemí je prozatím Česko. To se ale vbrzku změní. I češ­tí nelékaři chtějí mít svoji komoru a od ledna příštího roku by ji mít mohli. Ho­vořila o tom pro Florence Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, prezidentka České asociace sester, která je jednou z těch, kteří se na přípravných pracech podílejí.

Česká asociace sester vloni oslavila dvacítku. Její kariéra byla úspěšná. Myslíte si, že se navzdory tomu přežila? Že je načase, aby „porodila dítě“?

Česká asociace sester je dnes na křižo­vatce. Na jedné straně si vydobyla po­měrně značné neformální pravomo­ci, prostor k ovlivňování zdravotnické reality a také například přístup k infor­macím, na straně druhé se ukazuje ur­čitá krize v jejím postavení, a to hlav­ně v oblasti odbornosti. Členové České asociace sester mají oprávněné obavy, že v současném prostředí ve společnos­ti, politice či při výměně odpovědných struktur může její neformální posta­vení skončit a pak dojde k velké kri­zi. A Česká asociace sester nemá žád­ný nástroj, jak toto postavení udržet. Proto poskytování zdravotní péče ne­lékařskými zdravotnickými pracovní­ky zcela jednoznačně potřebuje pevné legislativní zaštítění. Pravomoci komo­ry ze zákona umožní ochránit nelékaře v oblasti odborné i legislativní. Na tom se shodli vloni v červnu nejen zástupci České asociace sester, ale s jednou vý­jimkou i zástupci všech profesních or­ganizací zdravotníků nelékařů na své první schůzce o komoře.

Co všechno je obsahem toho takzvaného neformálního prostoru ČAS?

Spolupracujeme s Ministerstvem zdravotnictví, odbornými společnost­mi a sdruženími, účastníme se tvorby všeobecně závazných předpisů, po­dílíme se na tvorbě kompletací peda­gogických dokumentů, vyjadřujeme se k dokumentům, které se týkají pre­graduálního vzdělávání, ale i progra­mů, které procházejí akreditační komi­sí ve smyslu specializačním. Jsme čle­ny akreditační komise, máme soudní znalce v oblasti ošetřovatelství.

Co víc může komora nabídnout oproti České asociaci sester?

V pracovní verzi máme organizační řád komory, který na tuto otázku odpo­vídá. Komora bude plnit všechny funk­ce, které dnes plníme v České asocia­ci sester, bude stejně dbát o odbornou a etickou úroveň členů. Diskuse nad zásadními úkoly komory probíhá ne­jen v rámci odborných společností, ale i na Ministerstvu zdravotnictví. Hna­cím motorem této diskuse je tzv. „vel­ká“ novela zákona č. 96/2004 Sb. Brzy tedy bude jasné, zda komora získá ta­kové pravomoci, aby mohla ovlivňovat kvalitu a dodržování etických pravidel při poskytování zdravotní péče neléka­ři. Zda bude odpovědná např. za celo­životní vzdělávání sdružovaných pro­fesí. Má ambice poskytovat svým čle­nům právní pomoc. Zprostředkovávat zastupování před soudy, orgány státní správy a územní samosprávy. Komo­ra nelékařů předpokládá, že bude mít své právní oddělení, podobně jako Čes­ká lékařská komora. Zásadním úkolem komory bude také vyjednávání se zdra­votními pojišťovnami. Bude hájit práva a zájmy svých členů, související s výkonem zdravotnického povolání, zejmé­ na z hlediska předpisů, které mají vliv na bezpečí zdravotníků, na jejich kva­lifikační strukturu a počty. To jsou jen její nejdůležitější funkce.

Dana Jurásková, prezidentka ČAS

Jak vzniká komora?

Dne 18. ledna, na schůzi přípravného výboru složeného ze zástupců 26 stá­vajících profesních organizací zdravot­níků nelékařů, byl dohodnut postup a rozdány úkoly pro vytvoření komo­ry zdravotníků nelékařů, organizace nezávislé na státu, která si bude veške­ré své záležitosti spravovat sama. Je­jím hlavním cílem bude udržení kva­lity zdravotní péče v Česku. Komora vzniká jako úplně nová or­ganizace. Žádné profesní sdružení se do ní nemůže transformovat. To zna­mená, že můžeme oslovit členy všech nelékařských odborných společností, zejména regionální struktury, aby za­čali připravovat skupiny lidí v regionu, kteří budou ochotni komoru založit. Platforma, kterou nabízíme, je regio­nální organizační struktura. V každém případě u vzniku komory budou stát všechna nelékařská povolání, která se budou chtít na jejím vzniku podílet.

Chápu správně, že Česká asociace sester, případně jiná profesní organizace, budou moci pod svým názvem fungovat i po vzniku komory?

Jestli Česká asociace sester bude dál fun­govat, nebo ne, o tom rozhodnou její čle­nové. Já se domnívám, ale je to jenom můj osobní názor, že si svůj odborný po­tenciál zachová i uvnitř komory.

Jaké bude vnitřní uspořádání komory?

I toto je v tuto chvíli velmi diskutováno. Jedna z variant počítá se vznikem od­borných sekcí a se správní strukturou. Budou existovat orgány komory, které budou mít své správní povinnosti, jako je vyjadřování se k uznání kvalifikace, k registraci, účast na výběrových říze­ních na vznik zdravotnických zařízení, výběrových řízení managementů ne­mocnic atd. Ale odbornost – tedy ob­last, kde se budou vytvářet standardy, kde se budeme vyjadřovat ke vzdělává­ní nelékařů v rámci evropských tren­dů – budou řešit odborné podkomory, které komora v sobě bude mít.

Není České asociaci sester podsouváno, že iniciovala založení komory, aby v ní získala dominantní postavení?

Česká asociace sester má morální právo a sílu – je největší, respektovaná – aby vyvolala takováto jednání. Ale něco jiné­ho je pozvat společnosti ke stolu a něco jiného je za ně rozhodovat. Česká asociace sester nikdy nebude za ostatní roz­hodovat. Jednání s ostatními organiza­cemi pokračují, za sebou máme vznik přípravného výboru, který je členěn tak, že každá odborná společnost má hlas, nikdo nemá převahu, nikdo nemá právo veta. Těmito odbornými společnostmi nikdy nebylo zpochybněno právo aso­ciace takovouto iniciativu vést. Většino­vý názor zve odborné společnosti k jed­nání a dál o tom bude pravděpodobně rozhodovat vedení přípravného výboru, nikoli Česká asociace sester.

Jarmila Škubová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si