Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2012

Práce studenta - Naše stáž v zemi tulipánů a větrných mlýnů

Datum: 3. 9. 2012
Autor: Václav Knechtl
Práce studenta - Naše stáž v zemi tulipánů a větrných mlýnů

Loni v říjnu jsme se jako studenti SZŠ a VOŠ zdravotnické v Příbrami zúčastnili odborné pracovní stáže v Nizozemí. Akci s názvem Hoorn 2011 uspořádala naše škola ve spolupráci se vzdělávacím programem Leonardo da Vinci. Na cestu nás vyrazilo celkem deset studentů společně se dvěma profesory.

Je pátek 7. října odpoledne a my se scházíme na pražském autobusovém nádraží Florenc. Už za chvíli odtud vyrazíme pravidelnou linkou Praha – Rotterdam na dlouho očekávanou cestu. Ve Frankfurtu nad Mohanem se chvíli zdržíme při čekání na přípoj a kolem sedmé hodiny ranní přijíždíme do Amsterodamu. Odtud pokračujeme vlakem, který nás doveze až do Hoornu.

Na nádraží tohoto krásného přímořského městečka na nás už čekají naše hostitelské rodiny, které si nás rozdělí a odvážejí domů. První dny budeme všichni zápasit s jazykovou bariérou, ale poměrně rychle si zvykneme. Naše skupinka je rozdělena do tří podskupin. Šest z nás včetně mě bude pracovat v organizaci, která se zabývá vytvářením volnočasových aktivit pro děti předškolního a školního věku. Dvě studentky třetího ročníku VOŠ pracují v ošetřovatelském týmu v domově pro seniory a zbylé dvě studentky dojíždějí do blízkého městečka, kde se starají o mentálně postižené pacienty. První týden uteče jako voda a je tu další. V pondělí vyrážíme s naší organizací na výlet do lanového centra v Amsterodamu. Každý z nás má na starost dvě asi desetileté děti. Trochu se toho bojím. Hlavně jazykové bariéry, ale děti mě nakonec mile překvapí. Jsou poslušné a svou znalostí angličtiny překonají kohokoli z nás, což je pro Holanďany typické. Žijí tu lidé mnoha ras a národností a většina z nich je velmi dobře jazykově vybavena. Po zbytek pracovního týdne zajišťujeme dětem, které mají podzimní prázdniny, zábavu na každý den. Následující pondělí nás naši kolegové vezmou na výlet na ostrov Taxel, který se nachází severozápadně od Holandska. Po zbytek týdne už máme trochu volněji, takže můžeme sami poznávat krásy Holandska. Tři dny ze závěrečného týdne věnujeme natáčení filmu, v němž chceme naši stáž zachytit. Hotový film pustíme našim nizozemským kolegům a ve čtvrtek přichází loučení. S kolegy, s nimiž jsme se mezitím spřátelili, hodnotíme přínosy praxe a své dojmy a slibujeme si, že na jaře přijedou na oplátku oni za námi. Na nádraží v Amsterodamu se ještě rozloučíme s našimi milými hostiteli a vydáváme se na cestu domů. Co říci závěrem? Stáž pro mě byla cenným a zajímavým zážitkem. Naučila mě samostatnosti, schopnosti se orientovat a ukázala mi i řadu možností, jak efektivně pracovat s dětmi. Velkým zážitkem pro mě bylo Holandsko i z pohledu turisty. Pokud bych tu mohl absolvovat stáž třeba v oboru urgentní medicíny, neváhal bych ani minutu.

Václav Knechtl, student SZŠ a VOŠ zdravotnické, Příbram I.

Knechtl@seznam.cz

 

 
  • tisk
  • předplatit si