Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2013

LIPOSTOM - Nový pás pro stomiky

Datum: 3. 6. 2013
Autor: Věra Hradilová

O pomůckách, jaké jsou k dispozici dnes, se stomikům dříve ani nesnilo. Zpočátku se na ošetřování stomií používala buničitá vata, Schmidenova pasta a Jánošíkův pás. Ale protože vývoj jde naštěstí kupředu, mají dnes pacienti k dispozici pomůcky, které činí jejich život komfortnějším a snadnějším.

Ve stomaporadně Nemocnice Přerov a v klubu stomiků pracuji od roku 1994. K mým pracovním povinnostem patří edukace nově operovaných stomiků a nácvik péče o stomii. Mám upřímnou radost z jejich návratu k plnohodnotnému způsobu života, k práci na zahradě, jízdě na kole, kulturnímu vyžití a dalším činnostem. Tyto aktivity se však mohou podílet na vzniku parastomální kýly. Zpočátku se jedná o malé vyklenutí v okolí stomie, které se může časem zhoršovat a vznikne různě velká parasto­mální hernie. Řešit problém v začátku nebo již preventivně používat stomický břišní pás je vždy jednodušší než podstupovat riziko další operace.

Parastomální kýla

Vyskytuje se u téměř 60 % operovaných stomiků. Častým dotazem je, proč tato kýla vzniká. Při operaci se protínají břišní svaly a vytváří se otvor pro stomii. Tím dojde k oslabení stěny břišní a k možnosti vzniku parastomální kýly. Samozřej­mě se na jejím vzniku podílí i řada jiných faktorů. Jedním z nich je i to, jaký život vedl stomik před operací - zda byl aktivní, sportoval, jezdil na kole apod., nebo vedl pasivní život s povolenou břišní stěnou. Vyklenutí stěny břišní vpravo či vlevo je zpočátku hlavně estetickou vadou, později může mít vliv na vyprazdňování střeva. Pro stomiky je tato komplikace velmi nepříjemná. Hlavně ženy udávají problémy s oblečením, nejsou spokojené se svým vzhledem, což se projevuje hlavně na jejich psychice. Snahou stomasester je, abychom jim toto psychické trauma co nejvíce zmírnily.

Katalogy nabízejí několik druhů stomických pásů. Jsou z různých materiálů, s otvorem i bez něj, hrazené pojišťovnou či s doplatkem. Stomic­ký pás bývá často zaměňován za pás břišní. Ten se používá několik měsíců po operacích na břiše, musí být široký alespoň 25 cm, stahuje celé bři­cho plošně po obvodu. Pokud bychom tento pás použili u stomiků, vznikne problém s odchodem stolice do stomického sáčku.

Obr. 1 – Manipulační poutko pro snazší upínání pásu
Obr. 2 – Krytka pro diskrétní zakrytí pomůcky; Přitlačuje sáček k tělu a zabraňuje jeho prověšení

Stomický pás

Je určen výhradně pro stomiky. Otvorem v pásu je vyveden stomický sáček, takže není bráněno odchodu stolice. Těsné okolí otvoru je vyztuže­no, aby otvor při utažení pásu neměnil tvar ani velikost. Vzhledem k tomu, že je určen hlavně aktivním stomikům, musí být úzký, aby nečinil potíže při předklonu, jízdě na kole a aby se neshrnoval v křížové oblasti.

Všechny tyto požadavky splňuje stomický pás Lipostom. Vyrábí jej firma Lipoelastic, a. s., jejímž hlavním předmětem činnosti je výroba zdravotnických kompresních bandáží určených k pooperační péči. V ČR je tato společnost výhradním distributorem stomických pomůcek STOMOCUR. K prototy­pu stomického pásu Lipostom se na semináři ve Valašském Meziříčí měly možnost vyjádřit zkušené stomasestry, jejichž hodnocení dopadlo na výbornou.

Přednosti a charakteristika Lipostomu

- příjemný, prodyšný, kvalitní materiál se sníženým rizikem výskytu kožních reakcí;

- velikost pásu S-XXXL, výška středové části s otvorem 15-17-19 cm;

- otvor pro stomický sáček ve velikosti 6 a 7 cm, okolí vyztuženo;

- pás je anatomicky tvarovaný;

- manipulační poutko pro snazší upínání pásu (obr. 1);

- krytka pro diskrétní zakrytí pomůcky, přitlačuje sáček k tělu a zabraňuje jeho prověšování (obr. 2);

- hygienický návlek v oblasti křížové odvádí vlhkost, je možné ho prát;

- pás nepodléhá schválení revizního lékaře, není součástí číselníku VZP;

- lze ho zakoupit ve firmě - volat můžete na stomalinku 800 900 209;

- zatím v barvě černé, v budoucnu i tělové.

V případě, že by stomici měli zájem o tuto novinku, měli by navštívit svou stomaporadnu. Erudovaná stomasestra je schopná stomikovi pomoci př i měření velikosti vhodné stomické pomůcky i velikosti stomického pásu. 

Věra Hradilová, Středomoravská nemocniční, a. s., odštěpný závod Nemocnice Přerov

 
  • tisk
  • předplatit si