Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2015

Důležitost péče o dutinu ústní

Datum: 9. 2. 2015
Autor: PhDr. Irena Nerudová

Letos si připomeneme 195 let od narození a 105 let od úmrtí Florence Nightingaleové – zakladatelky moderního ošetřovatelství, které vycházelo z válečných podmínek a rozvinulo se v běžných civilních podmínkách. Nejen ve Velké Británii, ale i v řadě dalších zemích docházelo v tomto období k potřebě a zviditelňování ošetřovatelského povolání, zvláště pak při zakládání a působení ošetřovatelských škol, v nichž byly progresivní sestry – ošetřovatelky, řádové a následně civilní sestry.

Ošetřovatelství bylo založeno na základní ošetřovatelské péči, která se týkala zvláště hygieny, prostředí, stravování, do popředí vystupovalo subjektivní pozorování, které začalo být objektivizováno zvláště v 2. polovině 19. století dalšími vyšetřovacími metodami, jako je RTG, EKG a základní laboratorní postupy vyšetřující krev. Vyšetřování, ošetřování a léčení pacienta bylo věcí rozhovoru, pozorování, anamnézy, dalo by se říci, že šlo o dobu netechnickou.

S dalším rozvojem léčebně-ošetřovatelských postupů dochází k velkému rozvoji techniky, léčiv, léků, léčebných prostředků, dokumentace i rozsahu informací. Technické 20. století nám přineslo mnoho informací, zjednodušení práce, ale také vzájemného vztahového odcizení, které se snažíme různými způsoby dohnat. Všechny zakladatelky moderního ošetřovatelství se shodují v tom, že pro pohodu a komfortní pocit pacienta je velmi důležitá základní ošetřovatelská péče.

Do této péče patří celková hygiena (čistota), většinou začínající péčí o dutinu ústní, kdy máme možnost sledovat celkový somatický i psychický stav pacienta. Ústy přijímáme potravu (dietoterapie), pijeme, léčíme se léky (farmakoterapie), ale také dýcháme (autoterapie hlasem, dechem), usmíváme se a hovoříme. V anamnestickém rozhovoru zjišťujeme, jak běžně pacient pečuje o dutinu ústní, svoje zuby, svou protézu, jaké ústní hygienické přípravky používá, kdy byl naposledy u stomatologa, dentální hygienistky, zda má problémy s prováděním péče o dutinu ústní.

Pro pohodu a komfortní pocit pacienta je velmi důležitá základní ošetřovatelská péče
foto: Profimedia

Je důležité mít informaci o minulých či současných problémech (zánět dásní, krvácení, afty, poškození sliznice, bolesti zubů, povlaky jazyka, zabarvení jazyka, pohyblivost jazyka, zápach z úst). Již při tomto rozhovoru pozorujeme rty, které tvoří, obkružují dutinu ústní, jejich zabarvení, pohyblivost při řeči, popraskanost, případně krvácení, koutky. Sledováním například tvaru a povrchu jazyka a jeho mapy jako mikrosystému můžeme podle některých lékařů poznat onemocnění některého vnitřního orgánu. Je to podobné jako u akupunkturních bodů ucha, reflexních bodů a ploch na těle (plosky nohou a rukou). Ráda bych tím upozornila na celostní vnímání pacienta při jeho ošetřování a význam souvislostí v lidském těle. Vždy je také důležité vědět, jak je pacient soběstačný, a podle toho přizpůsobit péči o dutinu ústní, která běžně patří do ranní a večerní toalety pacienta. K hygieně dutiny ústní, po zjištění informací od pacienta a dle soběstačnosti nemocného, používáme různé druhy kartáčků, zubní pastu, interdentální nitě, interdentální kartáčky, ústní vody, heřmánkové, šalvějové, lipové výplachy, různé druhy štětiček. Sledujeme a pečujeme o všechny části dutiny ústní od rtů, předsíně dutiny ústní, zubů, patra úst, svalového dna dutiny ústní, sliznic, výstupů slinných žláz, jazyka až po celkové posouzení stavu dutiny ústní.

Dobrá péče o dutinu ústní od dětství do stáří je nezastupitelná
foto: Profimedia

Svoji důležitost má i všímání si výrazu tváře, především očí, kůže, vousů, vlasů a celkového stavu těla. Péče by měla vést, pokud to zdravotní stav pacienta dovolí, co nejvíce k soběstačnosti a pohodě pacienta všech věkových kategorií. Verbální komunikace by měla přispět nejen k další informovanosti zdravotníka provádějícího či pomáhajícího provádět hygienu dutiny ústní, ale také k povzbuzení, informovanosti pacienta a zlepšení jeho psychického stavu. Je všeobecně známo, že dobrá, optimistická nálada má velký vliv na uzdravení pacientů.

Zvláštní péče o dutinu ústní je důležitá pro pacienty, kteří se připravují na speciální operace, výkony v oblasti orofaciální, onkologické výkony, transplantace, ortopedické operace a četné další situace pacienta – ARO, JIP, kde předpokládáme možné komplikace právě z oblasti dutiny ústní.

Velmi důležitá je také hygiena dutiny ústní pro dobrý pocit, příjem potravy a komunikaci u pacientů v léčebnách pro dlouhodobě nemocné, v pečovatelských domech a domovech pro seniory.

Nezastupitelný význam má vždy prevence a dobrá péče o dutinu ústní po celý život od dětství až do stáří. Tím, jak se zvyšuje věk lidí (80–90 let), je nutné dbát na prevenci a co do nejvyššího věku se snažit zachovávat vlastní chrup a zdravou dutinu ústní. Informace, které sestra získá o stavu pacientovy dutiny ústní, je důležité konzultovat a předávat dalším členům týmu, kteří o pacienta pečují. Již sestra Florence Nightingaleová se zmiňovala o tom, že sestra má mít k sobě pomocnici, že každý má mít své kompetence, kterých se má držet, a proto je i v této oblasti péče důležitý dostatečný počet personálu s jasnými kompetencemi.

Na závěr bych ráda upozornila, že stejně důležité je zdraví a hygiena dutiny ústní u každého zdravotníka. Preventivní prohlídky u stomatologa a dentální hygienistky by proto měly být samozřejmostí. Zdravá sestra, pečující o svoje zdraví, může vést pacienta ke zdraví. Tato příprava v péči o zdraví zdravotníka by měla začínat už na zdravotnické škole a pokračovat v dobrých podmínkách zdravotnického systému.

Péče o dutinu ústní v rámci sebepéče je jedním z mnoha indikátorů kvality péče o pacienta.

Ošetřovatelskými spolupracovníky v této oblasti mohou být diplomované dentální hygienistky, absolventky poměrně mladého oboru, které jsou svojí odborností přínosem nejen pro ambulantní péči. Absolventi tohoto oboru jsou vzděláváni tak, aby získali nejen odborné vědomosti, dovednosti a návyky, ale také širší obecnější vzdělání z oblasti přírodovědných a humanitních oborů a dovednosti důležité pro další vzdělávání. Absolventi se uplatňují ve stomatologických pracovištích nemocnic, klinik a zubních ordinací.

Hygiena dutiny ústní je zásadní pro celkový zdravotní stav zdravého i nemocného člověka.

PhDr. Irena Nerudová, VOŠZ a SZŠ Alšovo nábřeží 6, Praha 1, www.szspraha1.cz

 

Literatura

1. Mikšová Z, Froňková M, Hernová R, Zajíčková M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1442-6

2. Zemek R. Poznej své zdraví z jazyka - co prozradí čtyři prsty. Olomouc: Anag, 2006. ISBN 80-7263-346-5

 
  • tisk
  • předplatit si