Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2015

Dárcovství krve na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické ve Znojmě

Datum: 9. 11. 2015
Autor: Mgr. Olga Černá

Krev je důležitou součástí lidského těla, je nenahraditelná a nezastupitelná. To ví jistě každý člověk. O to více si to uvědomují žákyně, žáci, studentky a studenti SZŠ a VOŠZ ve Znojmě, kteří se při své praxi v nemocnici a v ordinacích praktických lékařů i specialistů denně setkávají s odběry krve na různá vyšetření, ale i s hemoterapií, která je léčebnou metodou u řady krevních onemocnění.

Dárcovství má na naší škole již několikaletou tradici, ale darování krve se vždy uskutečňovalo individuálně. Někteří zaměstnanci školy jsou pravidelnými a dlouholetými dárci krve i dalších krevních derivátů a mají s transfuzním oddělením ve Znojmě velmi dobrou spolupráci. Mladých a zdravých dárců krve není nikdy nazbyt a je potřeba jimi nahradit dárce, kteří již nemohou z nějakých důvodů krev darovat.

Pracovníci transfuzního oddělení ve Znojmě, zvláště primář MUDr. Jan Simonides, lékařka MUDr. Šárka Turková a vrchní sestra Bc. Elena Voznicová si vzali za úkol, že se pokusí pro dárcovství oslovit mladé lidi. Oslovili proto i odbornou učitelku Mgr. Olgu Černou, která je pravidelnou dárkyní krve, nyní krevní plazmy, a požádali ji, zda by jim pomohla oslovit žáky a studenty SZŠ a VOŠZ ve Znojmě a přivést tak na jejich pracoviště mladé dárce. Vše se prokonzultovalo s vedením školy, a protože její ředitel RNDr. Bc. Karel Pigl, který je také dlouholetým pravidelným dárcem krve, nebyl proti, začal se v září 2013 organizovat první nábor žáků a studentů, kteří splňují předpoklady pro dárcovství a chtějí tuto drahocennou tekutinu darovat. O měsíc později přišlo na transfuzní oddělení ve Znojmě prvních 31 dárců z řad žáků a studentů 4. ročníku SZŠ a studentů VOŠZ a společně s nimi i někteří zaměstnanci školy. Jedním společným odběrem to však neskončilo, a tak se v dubnu a květnu letošního roku uskutečnil další, v pořadí již čtvrtý společný odběr. Ve dvou odběrových dnech se na oddělení vystřídalo více než 50 našich žáků a studentů. Nikdo je nemusí přemlouvat. Čekají na výzvu, kdy odběrový den přijde. Ví, jak drahocennou tekutinou krev je a jak je důležitá při léčbě nemocných, s nimiž se setkávají na odborné praxi.

Žáci a studenti SZŠ a VOŠZ ve Znojmě si uvědomují důležitost
dárcovství krve, proto ji sami darují

Kromě krve se již někteří žáci a studenti zařadili i mezi bezplatné dárce krevní plazmy a můžeme se pochlubit i tím, že jsou v jejich řadách i žáci a studenti, kteří mají zájem o zařazení do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Už pro to udělali první krok a dostavili se na transfuzní oddělení k odběru krve, která byla zaslána k podrobnému vyšetření. Vyplnili také důležité dotazníky a nyní čekají na výsledky, zda budou do registru zařazeni, či nikoli. Věříme, že se k tomuto kroku odváží v dalších měsících i další naši žáci a studenti.

fota: autorka

Máme velkou příležitost motivovat naše žáky a studenty do dárcovství krve, plazmy i kostní dřeně, neboť zdravotničtí asistenti se o tom učí nejen v předmětu ošetřovatelství a studenti VOŠZ mají předměty, ve kterých se o krvi, plazmě i kostní dřeni dozvídají daleko více informací, stejně jako o jejich důležitosti při léčbě leukémie i dalších nemocí krve.

Za to, že se nám daří pravidelně přicházet na transfuzní oddělení, patří poděkování za velmi dobrou spolupráci vedení školy a učitelům, u nichž máme velkou morální podporu, ale také všem pracovníkům transfuzního oddělení, kteří mají pro naše žáky a studenty pochopení a vždy nám vycházejí maximálně vstříc. Díky tomu se k nim naší dárci vrací a nemají potřebu dojíždět darovat plazmu do nedalekého rakouského Retzu.

Mgr. Olga Černá, odborná učitelka, SZŠ a VOŠZ Znojmo
cerna@szsz.cz

 
  • tisk
  • předplatit si