Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2015

Prezentace české zdravotnické techniky na Blízkém východě

Datum: 13. 4. 2015
Autor: Mgr. Lucie Karalová

Zhruba před půl rokem jsem se vrátila ze Saúdské Arábie, kde jsem pracovala skoro šest let na pozici zdravotní sestry. Starala jsem se i o členy královské rodiny, o čemž jsem vyprávěla v rozhovoru, který vyšel v lednovo-únorovém dvojčísle časopisu Florence. Byla to pro mě nezapomenutelná životní zkušenost.

Po svém návratu jsem byla oslovena ředitelem agentury, s níž jsem do Saúdské Arábie vycestovala, a prezidentem Česko-saúdské obchodní komory PhDr. Martinem Vrbou, MBA, který mě pozval, abych vystoupila na Česko-saúdském obchodním fóru, které se konalo v Praze na Žofíně. Hovořila jsem na něm o své práci v království Saúdské Arábie a o tamním životě. Můj příběh sklidil velký úspěch, na jehož základě jsem dostala hned několik pracovních nabídek. Stala jsem se „tváří“ agentury G5 Plus, která mi práci v království zprostředkovala, a dostala jsem také příležitost spolupracovat se známou českou firmou LINET, spol. s r. o., která je předním evropským výrobcem nemocničních a pečovatelských lůžek. A právě o této spolupráci bych chtěla psát.

Portfolio firmy LINET, spol. s r. o., zahrnuje řešení určená pro intenzivní péči, produkty pro běžnou lůžkovou péči i speciální lůžka pro domovy seniorů a léčebny dlouhodobě nemocných. Nabídka rovněž zahrnuje širokou škálu příslušenství, jako jsou antidekubitní matrace, zdravotnický nábytek apod. Firma pravidelně uvádí na trh výrobky a služby s inovativními vlastnostmi a funkcemi, které významně snižují fyzickou námahu personálu, zefektivňují poskytovanou péči i komfort pacientů. Na jejich vývoji intenzivně spolupracuje se zdravotníky i předními odborníky z různých vědních oborů, což firmě umožňuje držet krok s novými trendy v oblasti lékařské péče. Ročně vyrobí v rámci celé skupiny okolo 70 tisíc lůžek, většina produkce je určena na export do více než stovky zemí světa. Lůžka vyváží mj. i do bohatých arabských zemí, což byl důvod, proč oslovili právě mě. V lednu 2015 jsem se proto zúčastnila hned dvou výjezdů do těchto zemí.

O své práci a životě v Saúdské Arábii promluvila Mgr. Lucie Karalová na
Česko-saúdském obchodním fóru v Praze

První pracovní návštěva směřovala do Kataru, kde jsme s kolegyní školily v jedné z tamních nemocnic zdravotní sestry, jak se sofistikovanými lůžky zacházet. Školení byla tříhodinová a během našeho týdenního pobytu jsme proškolily přes sto dvacet sester. Školení probíhalo na lůžku Multicare, které je ideálním řešením pro náročné prostředí ARO a JIP. Pomáhá při zajištění životních funkcí pacientů v kritickém stavu a přispívá k jejich uzdravení v bezpečných podmínkách a s minimem fyzického úsilí personálu. Lůžka mají spoustu skvělých funkcí, jako například laterální náklon, který umožňuje přetočení pacienta na bok při rutinních ošetřovatelských úkonech. Výměnu lůžkovin, hygienu a ošetřování ran lze provádět s minimálním rizikem poranění zad. Tři režimy pohonu usnadňují transport pacienta na krátké i dlouhé vzdálenosti. Obsluha je velice snadná a postel skoro „sama“ jede. Unikátní funkce i-BRAKE automaticky aktivuje brzdy, což je výhodné pro prevenci pádů z důvodu nezabrzděného lůžka. Vícezónový Bed Exit Alarm indikuje pohyb pacienta, který se snaží opustit lůžko. Pro prevenci a léčbu dekubitů lze použít různé typy matrací podle stupně rizika u konkrétních pacientů. Automatické integrované váhy zobrazují aktuální hmotnost pacienta, informují o změnách hmotnosti a zaznamenávají historii vážených údajů formou grafu. Progresivní opěrky Mobi Lift s nastavením výšky lůžka umožňují mobilizovat pacienta bezpečně a s jeho aktivní účastí.

fota: archiv Mgr. Lucie Karalové

Dále díky RTG transparentní ložné ploše a speciální konstrukci lůžka lze provádět RTG vyšetření plic, resp. vyšetření C-ramenem přímo v lůžku s minimem fyzické manipulace s pacientem.

Mne jako sestru, která pracovala s pacienty u lůžka od roku 1997, mrzí, že jsem neměla sama možnost s tímto typem lůžka pracovat, a proto jsem ráda, že se mohu alespoň touto cestou podílet na jeho propagaci.

Druhý výjezd se konal v době od 26. do 29. 1. 2015, kdy jsme se spolu s vedením a obchodním týmem společnosti LINET zúčastnili největší zdravotnické výstavy a kongresu na Středním východě Arab Health, která letos oslavila již 40 let od svého založení. Tuto událost si nenechal ujít ani viceprezident Spojených arabských emirátů, premiér a zároveň vládce Dubaje, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, který tuto akci oficiálně zahájil. Výstavu nakonec navštívilo 120 tisíc návštěvníků a vystavovalo na ní více než čtyři tisíce vystavovatelů, což dokazuje význam i potenciál tohoto kongresu do budoucna. Při různých důležitých obchodních jednáních jsem reprezentovala ČR za všechny sestry; za lékaře naši republiku zastupoval významný český kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., který dosud operoval na 7500 srdcích a více než 200 jich už transplantoval.

Po předchozím jednání s panem Sobhi Batteriee, zakladatelem a prezidentem Saudi German Hospitals Group, jsme se společně s naší delegací zúčastnili i exkurze v Saudi German Hospital v Dubaji, která je největší soukromou nemocnicí na Blízkém východě.

Obě expedice i zážitky, jak z Kataru, tak z Dubaje, pro mě byly novou zkušeností a výzvou, která mě posunula dál.

Mgr. Lucie Karalová

 
  • tisk
  • předplatit si