Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2015

Bordel v bytě – chytré dítě (Zdeněk Matějček)

Datum: 7. 9. 2015
Autor: Magda Hettnerová

 Ruka, která hýbe kolébkou, hýbe celým světem, praví anglické přísloví. U nás je kolébek čím dál více. Podle údajů statistiků přišlo loni na svět v ČR 109 860 dětí, což bylo nejvíc za poslední čtyři roky. Zvyšující se porodnost je podle socioložky Jiřiny Šiklové známkou toho, že je naše společnost bohatá a má určitou perspektivu. „Děti se rodí tehdy, když je ve společnosti určitá naděje,“ říká socioložka. Nezbývá tedy než věřit, že je to pravda, a doufat, že se jich bude rodit ještě víc.

My jsme si obor porodnictví a s ním související gynekologii vybrali jako odborná témata do tohoto zářijového čísla. Dočtete se v něm například, jaký vliv má kouření a konzumace alkoholu během těhotenství na vývoj dítěte, co je to bonding a jaká je jeho historie nebo jaká jsou rizika kombinované hormonální antikoncepce. Nechybějí samozřejmě ani další pravidelné rubriky, jako jsou recenzované články, články pro školy, z praxe a z konferencí. V rubrice Ze života nemocnic se dočtete o zajímavé knihovně vyrobené z telefonní budky, kterou mohou nově využívat pacienti a zaměstnanci FNKV v Praze, a v rubrice věnované historii se dozvíte o vlivu Alice Masarykové (nejen) na české ošetřovatelství. Zajímavostí jsou i ukázky z jejího deníku, který si A. Masaryková psala před sto lety během svého pobytu ve vojenské nemocnici v Pardubicích, kam dobrovolně nastoupila jako ošetřovatelka.

A protože začíná nový školní rok, rozhodli jsme se vstoupit do něj „v novém“. Jak se nám nová grafická podoba povedla, můžete posoudit sami na následujících stránkách. Budeme rádi, když nám svůj názor napíšete na e-mail florence.redakce@ambitmedia.cz nebo vyplníte anketu na našich webových stránkách www.florence.cz. A protože náš časopis oslaví příští měsíc krásné kulaté narozeniny, mohou se naši předplatitelé těšit v příštím čísle na hodnotný dárek nebo si už teď zasoutěžit o vstupenku na divadelní představení v Divadle ABC, které bude spojeno se slavnostním rautem.

Přeji vám hezké čtení,

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si