Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

Základní informace k péči o dutinu ústní pacientů, aneb co by měl ošetřovatelský personál znát

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Mgr. Lucie Chrudimská, DiS.

Péče o chrup a dutinu ústní je nedílnou součástí hygienické péče o člověka. V ošetřovatelské praxi dochází často k jejímu opomíjení a není jí vždy věnován dostatek pozornosti a času.

Hygienická péče o dutinu ústní, která by měla být každým z nás denně prováděna, je cestou k prevenci onemocnění měkkých i tvrdých tkání dutiny ústní. Zároveň je také prevencí závažnějších onemocnění celého lidského organismu. Přemnožení patologických mikroorganismů v ústech může být zdrojem infekce pro tělo, zhoršovat celkové onemocnění, způsobovat kardiovaskulární komplikace apod. V neposlední řadě nelze opomenout ani velký vliv stavu dutiny ústní na kvalitu života (příjem potravy, fonace, estetika, celkový komfort apod.).

Cílem hygienické péče o dutinu ústní je pravidelná a systematická redukce mikrobiálního zubního plaku, který se v ústech přirozeně tvoří. Podmínkou efektivní hygienické péče o orální zdraví je správná technika čistění chrupu a motivace člověka k péči o něj. Velmi důležitý je také správný výběr dentálních pomůcek a doplňků.

 

Péče o chrup a dutinu ústní soběstačných pacientů

Chodící a soběstačný pacient se stejně jako ležící pohyblivý pacient zpravidla stará o svůj chrup a dutinu ústní sám. Z hlediska práce ošetřovatelského personálu je důležité uvědomit si důležitost toho, aby byly nemocnému poskytnuty vhodné pomůcky a prostor pro hygienickou péči v oblasti orální dutiny. Na oddělení by měly být v záloze k dispozici pomůcky k péči o chrup a dutinu ústní pro případ, že by byl pacient přijat k hospitalizaci a neměl u sebe vlastní pomůcky. Ošetřovatelský personál by nikdy neměl zapomenout v rámci odběru příjmové anamnézy zkontrolovat, zda pacient těmito pomůckami disponuje. V případě, že nedisponuje, je namístě pomůcky zajistit.

Hygienická péče o chrup a dutinu ústní by měla být v ideálním případě prováděna dvakrát denně, z toho alespoň jednou dokonale, včetně čištění mezizubních prostor. Podmínkou správné péče o chrup je výběr vhodných pomůcek s ohledem na individuální stav dutiny ústní člověka.

Vždy preferujeme užití měkkého mechanického zubního kartáčku s rovně střiženými štětinami nebo sonický elektrický kartáček. Rotační elektrický kartáček není pro soběstačného pacienta příliš vhodný, jelikož pacient nemá nad pohybem štětin hmatovou kontrolu a rotační pohyb bývá nešetrný k měkkým tkáním obklopujícím zub.

Co se týče techniky čištění zubů, nelze jednoznačně říci, která je nejlepší. Technik čištění zubů existuje celá řada. Správný výběr vhodné metody spočívá v individuálním posouzení odborníkem. Zohledňuje se například stav dutiny ústní, věk, zručnost apod. Obecně platí, že by technika měla být taková, aby efektivně odstraňovala množství zubního plaku a zároveň byla atraumatická. Vhodná technika čištění by měla být vybrána zubním lékařem nebo dentální hygienistkou.

Při čištění chrupu je důležité nevynechat žádný úsek včetně mezizubních prostor, které je nutné čistit pomocí speciálních pomůcek. Součástí péče o chrup a dutinu ústní je také hydratace rtů například použitím tenké vrstvy vazelíny.

Ošetřovatelský personál by nikdy neměl zapomenout v rámci odběru příjmové anamnézy zkontrolovat, zda pacient disponuje pomůckami k péči o chrup a dutinu ústní
foto: Profimedia

Péče o chrup a dutinu ústní pacientů s omezenou soběstačností

I zde je důležité, aby ošetřovatelský personál poskytl nemocnému v rámci hygienické péče dostatek času, prostoru a pomůcek k péči o dutinu ústní. U pacientů s omezenou soběstačností se předpokládá i dopomoc s péčí dle závažnosti omezení soběstačnosti. Frekvence péče, technika čištění i pomůcky jsou shodné jako u soběstačných pacientů. U handicapovaných pacientů s dlouhodobým omezením soběstačnosti připadá v úvahu i použití rotačních elektrických kartáčků.

 

Speciální péče o chrup

Speciální přístup ošetřovatelského personálu k péči o chrup a dutinu ústní je nezbytně nutný například u pacientů s horečnatým stavem, v intenzivní péči, v terminálním stadiu choroby nebo u osob s infekčním či jiným onemocněním v oblasti dutiny ústní (stomatitidy apod.). Cílem zvláštní péče o dutinu ústní je prevence dekubitů v dutině ústní a eliminace rozvoje infekčních onemocnění v této oblasti, která by mohla vést k rozvoji celkových komplikací. Nelze opomenout prevenci narušení orálního zdraví. V neposlední řadě také samozřejmě bereme v potaz komfort pacienta.

Speciální péče o dutinu ústní (DÚ) by měla být prováděna minimálně každé dvě až čtyři hodiny nebo podle potřeby.

Pomůcky: baterka, předepsaný čisticí roztok vhodný k péči o DÚ, špátle, mulové čtverce/tampony (případně komerčně vyráběné štětičky), 2 emitní misky, kelímek s vodou, brčko, odsávací systém, peán, ručník nebo ubrousek, vazelína, rukavice, ústenka.

Péči je vhodné provádět v poloze na zádech se zvýšením pod hlavou (s ohledem na stav nemocného). Pacienta chráníme před potřísněním ručníkem nebo ubrouskem umístěným pod bradou. Dutinu ústní zkontrolujeme pomocí špátle a baterky. Během ošetřování si všímáme veškerých změn na sliznicích a tvrdých zubních tkáních. Hodnotíme i zápach. Všechny údaje musejí být uvedeny v dokumentaci pacienta.

Pacient při vědomí si vypláchne ústa za pomoci kelímku s vodou a brčka. Vodu vyplivuje do připravené emitní misky. Pokud jde o pacienta s poruchou vědomí, je namístě odsát před zahájením péče o chrup a dutinu ústní nahromaděné sliny a sekret z dutiny ústní s pomocí odsávacího systému.

Sliznice úst a zuby stíráme pomocí speciálních štětiček napuštěných čisticím roztokem nebo mulovými tampony/čtverci přichycenými peánem, případně lze použít speciální kartáčky napojitelné na centrální odsávací systém. Pokud je to možné, použijeme pacientův mechanický zubní kartáček.

Všechny pohyby v dutině ústní provádíme velice šetrně, aby nedošlo k poranění nebo vyvolání dávicího reflexu. Nevynecháváme žádný prostor. Ideálně stíráme sliznice od vzdálenějších míst směrem ven. Nezapomínáme na očistu jazyka. Po očištění opět pacienta pobídneme k vypláchnutí úst. Pokud pacient není schopen ústa vypláchnout, odsajeme přebytečný roztok odsávacím systémem.

Důležité je provádět péči důkladně, šetrně a bránit případné aspiraci tekutin nebo pomůcek. V případě, že není možné péči důkladně provádět z důvodu spastického stažení úst pacienta, můžeme použít i rozvěrač úst.

V rámci prevence rozvoje komplikací nezapomínáme na polohování invazivních pomůcek v ústech nemocného (pomůcky zajišťující průchodnost dýchacích cest a ventilaci pacienta, výživové sondy apod.). Ani u těchto pacientů nezapomínáme na hydrataci rtů.

 

Péče o celkovou zubní náhradu

Velmi často se může ošetřovatelský personál setkat také s pacientem, který vlastní celkovou zubní náhradu. Může se zdát, že umělý chrup nevyžaduje žádný speciální přístup v péči. To je ovšem omyl. Vhodná péče o celkovou náhradu je důležitá nejen pro zachování životnosti náhrady, ale hlavně z hlediska prevence dekubitů v dutině ústní a rozvoje infekčních onemocnění.

Péče by měla být pečlivě prováděna každý den stejně jako u přirozených zubů. Na noc by měly být zubní náhrady vždy vyjmuty z úst.

Soběstačný pacient může provádět péči o celkovou zubní náhradu sám. U ostatních pacientů je péče na ošetřovatelském personálu.

Je žádoucí, aby člověk čistil zubní náhradu po každém jídle, a to alespoň vypláchnutím úst vlažnou vodou. Po vyjmutí náhrady z úst je nezbytné provést hygienu dutiny ústní měkkým kartáčkem, včetně masáže sliznic, která zlepší jejich prokrvení. Čistou zubní náhradu vkládáme zpět pouze do očištěných úst.

Po vyjmutí zubní náhrady z úst opláchneme zbytky potravy pod tekoucí vodou a čistíme ji měkkým zubním kartáčkem za použití zubní pasty nebo neparfémovaného mýdla. Nevynecháme žádnou část náhrady.

Manipulace s protézou musí být vždy opatrná, aby nedošlo k jejímu poškození. Zcela nepřípustné je čištění zubních náhrad tvrdými zubními kartáčky, ba dokonce kartáčky například na ruce. Tvrdé štětiny by mohly poškrábat povrch náhrady a usnadnit tak přilnavost bakterií k jejímu povrchu. Totéž platí pro abrazivní a chemické prostředky.

Na noc odkládáme zubní náhradu do připravené sklenice s vodou, do které je možno dát speciální čisticí prostředky určené k péči o zubní protézu. Nesmí dojít k tomu, aby byla zubní náhrada volně položena v ochranném obalu nebo na stolku. Pokud není zubní náhrada umístěna v ústech, měla by být vždy uchovávána ve vodném prostředí, aby bylo zabráněno jejímu vysychání.

 

Závěrem

Je žádoucí, aby v rámci prevence komplikací a zvýšení komfortu pacienta věnoval ošetřovatelský personál v rámci hygienické péče zvýšenou pozornost také péči v oblasti dutiny ústní. Nelze zapomínat na vliv stavu orálního zdraví na celkové zdraví člověka. Je potřeba, aby byly dostupné všechny potřebné pomůcky k této péči, a také to, aby personál znal zásady správné dentální hygieny.

 

Mgr. Lucie Chrudimská, DiS., Katedra ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice

 

Více o autorce

Mgr. Lucie Chrudimská, DiS., Katedra ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice
2004–2008:
Gymnázium Pardubice; 2008–2012: Bc. studium – obor Všeobecná sestra, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice; 2012–2014: Mgr. studium – obor Ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice; 2012–2016: SVOŠZ pro dentální hygienistky s r. o., Praha – obor Diplomovaná dentální hygienistka; od 2014: Katedra ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice – akademický pracovník; od 2014: Zubní centrum DentPra, Pardubice – dentální hygienistka; od 2014: člen Společnosti preventivní stomatologie

 
  • tisk
  • předplatit si