Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2018

Další zastávkou hojení onkologických ran byla Ostrava

Datum: 3. 9. 2018
Autor: redakce

Cyklus seminářů pořádaných naší redakcí zavítal 19. června do Moravskoslezského kraje. Díky Mgr. Janě Dvořákové z NCO NZO, Brno, která je lektorkou certifikovaného kurzu hojení ran, měli účastníci možnost nejen seznámit se se specifiky hojení ran u  onkologických pacientů, ale také si vlastníma rukama osahat některé typy moderních krytí a přesvědčit se tak o jejich vlastnostech.

Jen pro porovnání z přednášky Mgr. Dvořákové: Klasický převazový materiál v praxi provázejí, zejména u ošetřování specifických ran (velký rozsah defektu, infekce, rány v souvislosti s nádorem nebo jeho léčbou...), určité problémy – krvácení z defektu, trauma a bolest v ráně, přilepení krytí do rány, agresivní lepidla poškozující kůži, strhávání epidermálních buněk a bolest při snímání krytí či macerace okolí rány.

Moderní materiály minimalizují bolesti a trauma při převazu, protože nepřilnou k vlhkému lůžku rány, eliminují strhávání pokožky a brání maceraci. Některé inaktivují širokou škálu patogenů včetně MRSA a lze je zastřihovat do tvaru defektu.

Výhodou vlhkého hojení ran s moderními materiály je zvýšení komfortu pro nemocného, nižší frekvence převazů a jejich menší bolestivost, a také snížení traumatizace povrchové kůže a granulující tkáně.

Nevýhoda je snad jen vyšší vstupní cena používaného materiálu – i když i ta může být relativní. Existují tuzemské analýzy s daty o tom, že v průběhu péče o ránu může být (díky nižší frekvenci převazů a minimalizaci komplikací) celková cena při užití měkkých silikonů až o 46 % nižší než při užití klasických „levnějších“ prostředků (gázy, obinadel aj.).

Redakce Florence děkuje za podporu a partnerství cyklu certifikovaných seminářů Efektivní hojení ran společnosti Mölnlycke Health Care. Další semináře se uskuteční 19. září v Brně a 16. října v Liberci.

Registrace je možná on-line na stránkách www.centram.cz.

 
  • tisk
  • předplatit si