Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2018

Editorial

Datum: 5. 12. 2018
Autor: Mgr. Kristýna Čilíková

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
otevíráte poslední letošní číslo Florence, jehož tématem je výživa. Nemohli jsme si přát lepší načasování – v říjnu proběhla v pražském IKEM celostátní konference Léky, potraviny a naše zdraví. Z této odborné akce Vám tak můžeme nabídnout ochutnávku  těch nejzajímavějších témat, jako jsou interakce léků s potravinami, vliv stravy na účinnost antikoagulační léčby, resp. warfarinu, nebo úskalí hodnocení skladby potravin. Příspěvky z konference najdete v první části časopisu (autorkou je Mgr. Tamara Starnovská) a na jeho konci v rubrice Z konferencí. Výživě je věnován i tradiční úvodní rozhovor čísla – s nutriční terapeutkou Tamarou Starnovskou jsme hovořili o tom, co její práce vlastně obnáší nebo jakým trendům ve výživě v současnosti Češi podléhají.

Protože ale žijeme tak, jak žijeme, je jedním z hlavních zdravotních problémů dneška obezita. Přednosta 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, prof. Štěpán Svačina, připravil stručný přehled nejslibnějších novinek ve farmakoterapii obezity, které konečně dorazily také k českým pacientům.

Trochu netradiční je druhý rozhovor Florence – strávili jsme příjemné odpoledne v táborské nemocnici, odkud po 25 letech odchází oblíbená hlavní sestra Helena Plocková. Její kolegyně nás pozvaly, abychom s  ní udělali rozhovor a zaznamenali její zajímavé vzpomínky a zkušenosti. O čem jsme si povídali, si můžete přečíst na straně 5.

Radost v redakci máme i z příspěvku Zdravá zdrávka aneb jde to i jinak. Plzeňské zdravotnické škole se  podařilo v podstatě svépomocí vybudovat nové a zdravé bistro pro žáky a studenty a chtěli se o svou radost z úspěchu a své zkušenosti podělit právě s čtenáři a čtenářkami Florence.

V této souvislosti bych si opět dovolila vyzvat Vás ke sdílení Vašich projektů, úspěchů a zajímavých  pracovních zkušeností. Jak už jsem uvedla v minulém editorialu, mohou to být zkušenosti z práce sestry v zahraničí nebo třeba úspěšné počiny Vašeho pracoviště. Uvítáme také nápady na rozhovory s inspirativními osobnostmi ze světa ošetřovatelství či medicíny. Jinými slovy, Florence je časopis pro Vás, má Vám přinášet užitek, proto je otevřená Vašim nápadům a podnětům.

A protože další číslo vyjde až v roce 2019, zcela na závěr mi dovolte popřát Vám krásné a klidné vánoční svátky a mnoho zdraví a úspěchů v novém roce.

Děkujeme Vám za Vaši čtenářskou přízeň – budeme se snažit, abyste nám ji zachovali i nadále.


Kristýna Čillíková, šéfredaktorka
 

 
  • tisk
  • předplatit si